Saturday, November 22, 2014

peek post


This bunch of kids who laugh at my jokes even it is as hambar as hell

Currently in front of the laptop, ajet ajet buat question bank math tapi dia macam dah ke laut sikit dan akhirnya ke google dan akhirnya ke sini dan akhirnya "Kita tutup dulu question bank ok, save battery laptop"

Second week of exam, taktahu lah nak cakap macam mana exam. Exam last week keluar soalan apa pun aku taknak ingat luls. Rasa macam nak jual buku reference ni tapi lupa pulak next semester guna lagi kikiii. Aku dah buat to-do-list for sem break. Hati ni macam kembang kempis je tahan kesabaran tengok semua upload gambar tengah cuti cisss, kau tunggu nanti (stare) 

Sorry, ibu ayah dah sampai (evil laugh) #anakbongsu #favourite


Semester one is going to end in 5 more days!!!


FIVE MORE DAYSSSS

Saturday, November 1, 2014

Counting days

Aku stress, kucing kmb semakin mengganas. Sampai aku nak buang sampah pun takut, nak keluar bilik pun takut. Kadang-kadang kalau makan pastu terlanggar kaki kawan pun boleh menjerit sebab ingatkan terpegang kucing.

Dia ada dua possibility je, aku ni obvious sangat muka takut kucing sampai kucing tu mempermainkan perasaan aku, or aku bau sehanyir ikan di laut (cry).

Last week pergi rumah kebajikan rose again, kiteorang gardening tapi aku taktahu lah entah hidup ke tak pokok tu hahah ye lah semua macam takda basic langsung gardening so aku tak jamin 99% segala pokok tu hidup lagi after another 2 weeks aku datang. Tak tahu lah creative ke buta bidang pertanian tapi kiteorang tanam pasu instead of tanam pokok hahah menangis nenek nenek tu tengok

Tapi bukan tu yang aku nak cerita sebenarnya. Kiteorang terbahagi 3 group; gardening, memasak and morning walk with nenek. Aku taktahu kenapa tapi muka aku direject paling awal untuk bahagian memasak and diletak mentah-mentah dalam group gardening. Mesti dieorang menyesal sebab kalau letak aku group masak, meehun sup tu aku boleh buat magic tukar jadi mee bandung kot! Hek eleh celah gigi je

Tapi sebab aku masuk gardening, kiteorang ni memang empat-empat main redah je. Ye lah sampai bukan tanam pokok tapi tanam pasu. Mudah-mudahan kalau disiram pasu tu, esoknya pasu makin besar or pasu tu yang keluar bunga ke who knows (flip hair) Tapi we were more attracted to pokok mangga dekat corner lawn tu, dah lama aku tenung sejak kali pertama aku datang sini tudiaaa

Sedar-sedar je, kiteorang berempat dah ada bawah pokok mangga instead of gardening. Aku pandang dieorang, dieorang pandang balik with the same thought in the mind. Mangga yang paling kuning. Kiteorang pun "wuish apa lagi amik amik" "eh boleh ke" "kuning tu sayang tak makan"



Tiba-tiba, diena dengan cangkul tanam pasu tu dia baling, PAP! Buah mangga jatuh atas tanah. Semua menjerit "DienaAAAAA!!" "KATA SURUH AMIK!" "main main je lah!!" "Takpa takpa cakap je memang dah jatuh" Pastu kiteorang jumpa the assistant yang mmg tak faham BM and tanya dengan muka paling selenga sekali "We found this. So... can we eat?" Lepastu assistant bagi wakaka pastu rasa tak cukup sebab mangga satu ketul, yang makan 4 orang. So kiteorang pergi dekat pokok balik .....

and cabut lagi 3 mangga dengan selamba badaknya. And daripada kononnya terjumpa, dah jadi kantoi kiteorang cabut sebab assistant tu kembang kempis tahan gelak tengok kiteorang (facepalm)

And dari isnin jugak lah aku macam ternampak poster bentuk gambar darah dekat board, tapi aku buat buat tak nampak. And tak nak tengok pun. Sekali lepas balik daripada rumah Rose, diena ajak aku pergi derma darah (speechless) Masalahnya aku memang memang memang tak boleh jarum, kecik ke besar ke memang tak boleh. Tapi diena keep on "Ala syadin jom lah jom lah last ok next year tak buat dah jommm" Dia ingat aku nak ikut pujuk rayu dia.........

Tapi sedar-sedar aku dah atas kerusi donor. Dah lah darah aku ada problem apa tah blood cloat so kena cucuk dua kali sebab first time belah kanan tak jadi, kena pulak belah kiri! Tambah pulak aku terpandang jarum masa tu pergh besar gila, aku taktahu lah dia cucuk jarum ke cucuk screwdriver dalam tangan aku ni. Tapi sebab dia inject bius so aku tak rasa apa dah luls. Anyway, great first experience..... thanks to Diena (stare)


 


new achievement unlock
 

Love from estrella to alacris


 
Remember those days when you slept with books, class packed with jadual anjal there's no such thing as class but the whole batch study in one hall, different groups for every subject, went to empty quiet plus creepy block C and last minute revision is more important than seeing ghost? A year already passed!!!
 
Those days when you realize the power of friendship. Almost two years, kenal Maryam macam kenal muka je tapi sebab jadual anjal belajar dalam hall lah aku rapat dengan minah ni, tup tup amik kau belajar tempat sama and she's one of the reasons kmb is not that bad (kot). The phase when someone-I-know change to someone-I-need (menangis si yam camni luls)
 
 
Because last year Elantra compile some videos to motivate us, so in return we did the same thing for alacris, and hoping this so-called-new tradition to continue until idk which batch but the longest the better luls
 

 
Credits to Fir the one who compile
 
 
This video supposed to be for alacris but then I'm the one who kept rewatching it luls, semua dah besar weh can you imagine just one year but it feels like yearSSSS. Yang aku tak puas hati kat palam pak ramai, dekat kmb 5 ketul je hm takpa at least adaa I know right!!
 
 
I don't think any of alacris would read this, takkan tak belajar hahah, can be reminder to myself too, kalau tiba-tiba terfikir malas nak belajar ke dah give up ke dah redha level 82630 w/o usaha ke, ingat mak ayah kita tak pernah malas nak besarkan kita and tak pernah give up sampai terfikir "kalau anak aku hidup bagus, tak hidup pun takpa"
 
 
 
study with the thought of 7 months of freedom 
 
 
 
klcc night view will be forever my fav
 
 
 
All the best spm candies!
 
 
 
 
(if you spot in 1st pic there's ppl lying on the floor between the book shelves in library)

Saturday, October 25, 2014

Syaheera Darwin; "biology evolve to bye-ology"


Too much thing happened in a day, in a week, in a month!! Tapi yang penting, aku baru 2 kali tak balik rumah on weekend semenjak sambung belajar kahkah dia macam after effect masuk asrama dulu boleh balik sebulan sekali kan so macam "aku tak kira, aku nak balik jugak minggu ni" sebab kalau tak balik, lagi lah si kolej ala ala sekolah tu jadi 100% sekolah. 

Dah seminggu aku dalam phase download semua favourite song dalam high school musical dan melalak dari bangun pagi bersiap nak pergi class sampai ke dah nak tidur. Bila aku stress, memang aku paling kesian dekat jiran taulan satu wing, sebab aku dah serlahkan bakat vokal aku high note level mariah carey junior yang tak ingat dunia. Najihah selalu tanya kenapa aku tak masuk MPAC (sort of club drama) /smirks/

Mode psycho #1 : Upcoming monday test chem.

Class kan dia bahagi ikut course like medic, architect, engine, assorted etc. Tapi bukan tu yang aku nak cerita sebenarnya. One night, masa tengah stayback library (stayback kau, hm lagi lah macam sekolah 2.0) classmate aku yang laki sekor ni menyelit lah dekat meja perempuan kelas lain luls dia  ni memang lah terlebih mesra alam kalau bab bab perempuan ni . Kalau boleh aku nak pergi kelas bawak onion spray or wtv, pantang nampak perempuan. 

Lepas budak perempuan tu dah balik, barulah dia datang meja classmate dia ni pastu tanya aku "Weh kenapa budak perempuan sini kalau cantik je budak engineering? Cuba kau tengok class medic macam kelas kita, muka macam kau macam blahblah"

/flips all table in the library, but sadly its all just imagination/

Mode psycho #2: two econs quiz in two consecutive week. 

Pergh wa punya sentap tu macam dah terfikir bil hospital budak laki ni, agak agak kalau flying kick admit ward sebulan ni aku kena tanggung berapa ribu hm. Tapi sbb elaun mara pun tak masuk lagi, aku cuba untuk rationalize kan kepala otak aku yang dah makin tingtong sejak dua menjak ni.

Cerita dia sekarang, budak laki kelas aku ni tak tahu. Sejak kita keluar bukak puasa dekat alamanda tu semua budak perempuan dah terfikir dan buat conclusion; a big no to budak medic (our classmate act luls budak kelas lain no hard feeling) "hish korang nak kahwin amik budak engineering ke apa apa lah jangan amik budak medic" 

Tapi hek eleh kiteorang senyap je kot nak menjaga hati punya pasal, sekali hambek kau depan aku dia cakap (asah parang)

Mode psycho #3: finals in 23 days, paling busuk pun group whatsapp class dah countdown 

Aku hanya mampu balas dengan hati paling jujur dan ikhlas, "Sebenarnya, dari first day kita kumpul satu class aku dah lemah semangat nak belajar lepas tengok muka korang"



Memang patut pun lah, aku takleh nak describe betapa makin selekeh nya aku berbanding dulu yang memang dah selekeh pun. Padahal dulu dekat sekolah takda lelaki pun, tapi behave lah jugak (Pssst sebab kalau tak gosok tudung cik wan tegur luls) tapi dekat sini cik wan takda, ibu takda setakat ada najihah je yang menghalalkan semua baju yang aku pakai walaupun colour block level 2873629 pun ok bagi dia, apa ada hal ye dok


My motto is "Live to sleep" but you see what happened right now, so what is life

Saturday, October 4, 2014

Working hard in silence

The best, but not that best, but not that bad either for taking IB is this programme is not 100% exam oriented. Bagus lah jugak memandang otak aku sejak dua menjak ni macam tak bagi kerjasama je, mata aku ni paling legend bila part tidur. Tapi tak legend jugak bila aku ni bukan nya dakdak main sports lol mana aku nak kutip cas hour ni mampus aku (immediately gali kubur) Tapi yang tak bagus nya kena buat EE hm macam amik degree je

So 2 minggu sekali we did some community services and aku pergi rumah orang tua, Rumah Kebajikan Rose yang mostly perempuan. Tapi tetiba haritu aku datang entah mana lah agaknya agaknya 5 adik beradik dari myanmar tumpang rumah tu, turun dari langit agaknya luls. Tapi bukan tu yang aku nak cerita sebenarnya.


Aku datang lagi sekali last wednesday, and jumpa favourite nenek aku. She alwaaaaaays smile because she remembers nothing. Aku nampak makcik ni dari jauh and dekat leher dia, dia duk pakai accessories warna hijau striking habis ah. Aku pun pergi dekat nenek tu dengan excited gila bapak tanya "Makcik, wow cantik nyaaa rantai makcik! Baru keee?"

And as always, makcik tu senyum tak habis habis. Tiba-tiba cikgu sebelah aku cakap "Awak, tu bukan rantai. Tu tasbih" 

(FACEPALM KUASA SEJUTA MANA PATUT KU LETAK MUKA ) Budak lain memang dah gelak terguling. And aku tahu apa tu tasbih omg seriously takkan tak tahu, syaheera being so syaheera so careless so random so hopeless

Sebab aku mcm hopeless sangat, I'm in charge of taking care the children instead of the old folks kahkah. Bawak jalan jalan keluar gate, ingatkan nak buat wheelchair racing tapi takut ada yang jatuh bukit ke kain terbang ke roda wheelchair tercabut ke. So first thing first; headcount for the children. Takut kang balik playground kurang sorang, tu takpa lagi kalau terlebih sorang lagi aku takut.


Aku bukak camera semua tahu pulak nak diam


Lepas aku berjaya berebut dengan budak kecik (smirk)


Monitoring the children is tiring, I end up carried the youngest because her slippers nowhere to be found (sigh)







OH YES NANTI ADA SPORTS CARNIVAL (even though aku bukan sportsman anyone knows it) TAPI THEME DIVERGENT AND AKU BARU TENGOK AND AKU DAPAT DAUNTLESS EVEN TAK SESUAI ITS OK SEBAB THE HERO AND HEROIN USED TO BE DAUNTLESS AND END UP BEING A DIVERGENT ANYWAY 



It's weird when noobies in sports get excited for sports carnival it sounds so wrong





Saturday, September 20, 2014

Introvert

The person who can stay up all night takpun paling busukk pun pukul 3 pagi, already lost her ability :( Sad to say, sampai aku terfikir dah tua ke aku ni zzz. Paling mintak kaki bila pukul 11 malam muka dah macam hantu kak limah dah ya Allaaaah. Nak kata penat sangat sangat tak jugak, dah tua lah ni hm (said by 18 years old girl omg what is life)

Cuti seminggu bro cuti mid sem break even takda pun mid sem exam nya kikiki tapi satu hapak satu habuk pun tak jalan bro. Tapi next Tuesday ada test bio, sabtu baru aku bukak buku. Alfatihah kepada diri sendiri /bertafakur/ . Itu pun esok ayah nak hantar balik kmb awal pagi, jet jet macam aku ni datang dari Kelantan ke Sabah Sarawak je. Bangi je punnn jauh sangat agaknya bangi ni patut naik flight landing dekat depan ampaian baju block F

 
 
Aku dah mintak share gambar taknak bagi, yang buruk aku letak
 
KMB ada cas week yang banyak lah kot activity tapi aku masih berada di takuk yang lama; bilik ku syurga aku /hairflip/ Aktiviti aku yang paling aktif; tolong wish goodluck dekat jiran bilik sebelah sebab dia masuk running man dengan roommate yang masuk the maze. Tanpa goodluck aku, mungkin diaorang tak dapat lepas halangan yang pertama wakaka.
 
And English club buat Goblet of Fiyaaaah (fire in a more "stylish" way) competition ala ala harry potter. And one of the competition was debate and kenapa aku sebut sebab class aku menang competition ni je hahahaha. Walaupun as expected aku tak menyumbang apa-apa, tapi tahu tak aku ponteng green talk semata-mata nak support final. Aku yang datang, aku yang terharu luls. Almost semua budak class datang support, lepas dah isi attendance terus keluar hall senyap senyap. Aku salah sorang yang tak pergi langsung, hanya whatsapp IC number hihi jangan kutuk aku buat kerja jahat, iolls support class k
 
 
Yang penting nya sekarang, semalam aku tengok The Maze Runner
 
 
Nampak tak dieorang semua tunjuk siapa? Aku lah tu
 
Novel movie ni aku tak baca pun, buku bio pun menggigil nak baca inikan novel English ye dok. Dah lah takda popcorn idk why takda tapi memang takda jual, pastu ada hamba Allah ni boleh pulak duduk sebelah uda pastu masuk lambat, pastu suruh explain apa dah jadi hahahah adomak nak je aku pause movie tu, and play balik after uda habis explain. Tu takpa lagi sebab aku baik hati sikit, tapi dia angkat phone call pulak pastu cakap kuat kuat (facepalm)
 
The movie was superbly great, tapi tak tahu lah kalau novel version is better sebab aku kan tak baca novel. Tapi ni way better than the fault in our star (meh). A little bit better daripada divergent, tapi divergent pun ok. The actors (and one actress) pun best gila dah lah hot pastu reti berlakon luls ada sorang ni nama dia Minho hahaha aku syak director maze runner ni tengok drama korea banyak sangat ni hm. And I'm willing to watch it again, sebab last time dah tahu jalan cerita so the next time nak tilik muka actors sekor sekor. I can't wait to go back to kmb and tell spoiler to those who still not watching this movie kahkahkah
 
 
Tak puas lagi tengok aku ke newt luls kbye
 
 
 
 
 
 
Tahukah anda cikgu econs takda sampai hari khamis? Indah nya dunia
 
 


Monday, September 1, 2014

Facts

So dekat IG sekarang kalau scroll aku macam dah baca biodata orang since most ppl do the 20 facts about me there. And una, AT, antasha and fana tagged me tapi macam 20 facts in an ig post macam kesian lah, aku lagi penuhkan timeline ig engkorang so aku buat sini je k


1. Takut gila bapak dengan kucing. Tolong lah doakan suami aku bukan kucing-friendly yang nak bela sampai 10 keturunan or else aku akan spend my whole life standing on the dining table

2. Youngest in the family so faham faham je lah dengan kemanjaan aku, tapi kalau tak rapat dengan aku tu takyah risau sebab if tak rapat then i wont show (thank god)

3. Orang kata suara aku kelakar (the harsh part when my classmate call me doraemon thank god aku ni heartless tahap dewa) -_- It just no matter what I do to change my voice, dia keluar seghupaaa tu jugak so pls accept me the way I am thank you luls

4. Syadin dan lawak hambar berpisah tiada

5. Kalau baru kenal aku satu minit pastu panggil aku 'Eera' tolong lah fikir dua kali. (unless you are my schoolmate ke classmate sekolah menengah rendah ke then its ok)

6. Overly-attached, tapi takda lah over sangat tapi attached lah jugak

7. Orang selalu kata muka garang hek eleh tolong lah faham aku ni pemalas yang teramat sangat sampai nak senyum pun malas. Not in the million years garang ok penyayang baru betul kiki

8. Sadly, I'm so into selfies. Because I have bad memory, at least there are pictures.

9. Aku suka lah kumpul benda kecik kecik sebagai kenangan ni ha siap buat kotak muzium bagai. Aku simpan every coolblog cups yang aku beli dekat Seseri untuk kenangan, when ppl be like "Kau dah kenapa simpan sampah ni" Hello thats not sampah ok thats memories uolls


10. Everytime ambik gambar, aku akan bukak spec. Sebab kalau pakai spec muka macam stok nenek nenek. Guna spec just masa belajar je (Tapi aku dah move on sikit dekat kmb almost pakai everytime sbb mata aku sumpah makin teruk and aku takda nafsu nak well-behave in terms of appearance sebab takda sapa pun nak tengok aku  ye dok)

11. Tak reti pakai contact lens. Sebab aku ada amazing reflex skill especially tang mata. Dah pernah pakai masa dinner form 5 tapi amik masa like 2 hours nak masukkan SATU lens, god get a life.

12. Taktahu lah sampai bila aku nak tulis blog ni, tengok lah apa jadi nanti

13. Pagi tadi first time drive kereta selepas berbulan bulan lama (my last time was during jpj test omgadaz) and dengan bijaksananya dah habis setengah jalan dah ni dah jauh habis, baru perasan guwe tak angkat handbrake uolls ayah aku marah uolls

14. Ada sebab kot Allah bagi suara aku macam ni, kalau tak mesti aku terfikir nak jadi penyanyi (masyaAllah sister)

15. Wuish taraf ke-buta-an IT aku ni memang level sifu mahaguru yang bertapa atas gunung sampai bertahun tahun!

16. Orang selalu ingat aku ni kembar or sebaya dengan akak aku, mungkin sebab dua dua sama pendek.

17. 2 years in all girls school and do not expect me to click with guys in 2 minutes as I need at least 200 days or maybe 200 years

18. Aku tak faham apesal orang panggil aku joyah, faham tak aku macam senyap gila kot celah mana tah lah tang aku joyah.

19. Tak suka minum air. I can survive a day with 1 mineral bottle (smirk) Pernah sekali pergi hospital doctor suruh baring atas satu katil tup tup dia pergi drip air masuk badan sebab dehydrated luls and D.O once said in a show "Drink a lot of water", tak ke sweet omagadz dia risaukan aku (pancung diri)

20. I prefer my own playlist over radio channel. Earphones over speaker. Sebab tu aku macam pekak sikit


*yawn*