Thursday, May 9, 2019

Crossing Nice, France off the bucket list!

Here I am with muka setebal buku dictionary, writing back after almost a year hahaha! Siapa baca blog lagi pun aku taktau lah. Almost a year, with a loooot of new milestones in life and more first-time experience without being hype up in the blog as if it is a big thing! 

Did I tell you guys my whole fam come to London and we had winter trip together around Europe and UK? Like whole fam WHOLE WHOLE including tokdin, tokda, whole siblings and semua cucu(s). Did I tell you guys I did my first extraction on (real) human teeth like monthss ago and now probably counting to idk four or five times doing extractions on patients? Did I tell you guys, I bought a flight ticket for me and my friend but ended up her tickets instead of Lim Li became Li Tajuddin? 

Did I tell you guys 4 days ago actually my birthday and that was the best birthday I've ever had in London HAHAHAH okay okay dah syaheera cukup

sneak peek of my birthday last week hihu

I was (and probably still am) the president of Cheapskate Club (cuma lately ni jenis mcm lenient takda self-control tak ikut tempat, orang ajak makan ONZ orang ajak keluar ONZ). But I am also the queen of impulse purchase. I might not buy any new clothes or shoes for mooooonths dgn alasan "berjimat" but also can just end up buying two pairs of shoes and bags of new clothes without even planning to go for shopping. I'm not the in between kind of person, i go all out to the extremeee ends lmao

My recent impulse purchase was flight ticket for post-exam treat! And aku beli masa tengah exam week ahahah masa nak revise tu lah casually chat dengan Su nak jalan tak then check pergi mana murah and wallaaaa.... we bought ticket to Nice, France for a 4-day long weekend treat! 

And that was one of my best impulse purchase! And my fav getaway trip! (apart from shoes... and jackets)


Aku dah memang well-aware yang the locals in France still cautious and tak open sangat dengan orang yang pakai tudung. But aku literally boleh rasa that weird ambience the moment aku pass immigration check! Tak keluar airport lagi, the makciks there tengok aku and Su mcm aku pakai seluar dekat kepala instead of kaki haha! Kepala makcik makcik ni betul betul pusing 180 degree bila aku lalu, agaknya kalau kepala ni boleh pusing 360 dah selamat pusing dah. Mula-mula aku tanya Su "weh makcik tu pandang aku lain macam je, sebab suara aku kuat sangat ke" LOL

Terjawab persoalan aku lepas kiteorang naik uber (pssst the driver was a *handsome* muslim driver HAHAHA sempat!) We decided to take uber sbb flight delayed and dah midnight masa tu. Kalau ikut kepala cheapskate dah naik bus dah. And we had this conversation about how the makcik looked at us and the uber driver cerita the reality his hijabist wife faced living in France. And you have no idea our hearts highkey broken knowing he ady married hahahaha sengal gila! 

And shout out to the kind and handsome uber driver who dropped us in front of our accom, calling the Airbnb owner who wasnt picking up the phone (i swear this gave me small panic attack) and waiting for us until we safely checked-in the airbnb kudos!



LOOK AT THOSE GREENISH BLUE WATER AND LIGHT BLUE SKY 

Aku perasan jugak how these past 5 years I always opt for beaches for holiday trip, even though i don't even know how to swim lmao sad (except swimming from one corner of swimming pool to another corner.... in just one breath ahah!) 

Cantik. gila. bapak, dalam gambar tak secantik apa yang mata nampak seriously. Nice was in my bucket list since first year, but as time goes by the list is getting longer and longer sampai aku lupa Nice dah ahaha. Nasib baik laaah Su ada nak layan bucket list aku ni kalau tak memang aku tengok dekat google image je lah nakkk. 

None of us know how to speak French but somehow, you can use your common sense to play around the words because most of it macam sama je dengan English lol


 

First day we went out searching for local food for breakfast, sebab apaaaaa...? Sebab tuna Su bawak tewas tumpas dan terkandas dekat airport security check πŸ˜‚ On bright side, we had the chance to try Socca and Pissaladiere. Socca ni aku agak agak macam roti canai kot ahahah the locals makan tak kira masa pagi petang siang malam aku tengok duk makan socca ni. Pissaladiere ni katanya "like a pizza but not a pizza", makanan pun ada identity crisis rupanya ingatkan manusia je ahahha. Both sedap and nice WHILE IT'S HOT but greasy gilaaaa, definitely need water kalau tak uhmmmm

 

 

Gelato sana sedaap gila and muraah (compare to London obviously), we ended up ate gelato for straight 3 days ahah we came back to Azzuro on the last day for our 3rd gelato. I know I'm weird but Haagen Dazs's cheesecake let me down but not Azzuro's! Mango pun sedap, brownie too! Time ni duk makan tutup mata je dgn alasan "takpa next week puasa next week puasa, it's okay makan je"

We went up to Castle Hill, NAIK ELEVATOR OBVIOUSLY, we didn't pay for food just so that it can be digested faster by more exercise up the hill lol. Tak faham orang yang bawak stroller mendaki naik tangga, when both of us yang travel light and muda still opt for elevator (free kot apa de hal lols) 

Satu lagi benda yang kiteorang perasan was French ppl are the combination of passionate and affectionate. No wonder it was called French kiss. Ahahah, I'm already used to see ppl kissing inside tube or on escalator or anywhere in London but them French ppl are just another level hahaha! 




Even though this one looks as if nak menari a-go-go cucuk langit, this is one of few decent pictures both of us taken by strangers! πŸ’“

One good thing travel with Su is both of us are very keen and specific when it comes to taking pictures. Tak pelik lah bila kiteorang stuck taking picture in a place for 20-30mins sampai dapat gambar yang okay! 


my face is big ady but the portion and plate even BIGGER 

Second day we went day-trip out of Nice; Eze village and Monte-Carlo, Monaco. Eze village is as exotic as it looks in google/Instagram and Monaco is another small country next to France yang the ambience is kaya af pak pak arab menabur duit buat event atas cruise pasang lagu arab habibi habibi ya nurul ain. One of the main tourist attraction is the casino itself ahah #priorities

 


Satu cerita takleh blah when we were in the Exotique Garden, we bumped into a Malay couple. Masa tu aku tengah amik gambar Su and mulut tengah bising suruh Su posing sekali ada orang tanya from behind "eh meh lah nak tak amikkan gambar korang?" They went up to the top of Exotique Garden and turun balik, aku dengan Su still amik gambar at the exact spot tak bergerak hahahah and they were like "Eh kat sini lagi??? Dah lah tu pergi lah naik atas, lagi cantik" HAHAHHAH 

 
Syaheera yang bertanduk


very cute and small alleys in Eze Village

 

Monaco is okay..... for a 3-hour stay! HAHAHA



Su da polaroid supplier 

Last day, the flight was really late at night so we have another full day to cover every single touristy place..... and food hunting time! We bought food then we ate at the beach dengan angin angin sepoi bahasa, romantic gila to be duo-girl trip lol πŸ˜‚. Before foodhunt, we had a coastal walk yang caaaaantik gila facing the view of Mediterranean Sea. Looking at the view, I realised- such a beautiful trip. 

 

  

 


I was holding myself to say this kind of cliche caption but holiday in Nice was nice, indeed! 


Thursday, October 18, 2018

Mommies

Mom is a mom for a reason

I've been thinking about this for a loooong time. Bila kita cari barang tak jumpa dan tawaf rumah entah berapa kali and dah mcm cacing kepanasan still tak jumpa jugak, tapi bila tanya ibu nampak tak blablabla kat mana, then Mom. Magically. Knows. It. (Macam ibu pulak yang sengaja sorokkan hihu)

And bila kita masak, with the same exact recipe daripada nenek moyang turun ke ibu tapi end up bila kita masak, mesti takkan sama dengan ibu masak. Lepastu mula lah nak salahkan minyak lain lah, santan tak mcm malaysia punya lah, guna garam laut tak guna garam batu lah (amboi petty nya alasan lol!)

Same thing happened again. Before this, video call ibu and bagitahu harini masak tomyam  then ibu terus tanya "letak serai tak?!?!! Ibu kan dah stock kan serai haritu". Which that day kebetulan aku tak letak, why? Can't be bothered hahahah masak tekak sendiri ni malas dia lain mcm sikit. So this week, i cooked tomyam again (AND PUT SERAI THIS TIME HAHAH IBU GONNA CHECK AGAIN YEAH NO WAY, THIS TIME IT'S FOR ME TO SHINE!) so as usual ibu tanya,

"harini masak apa"
"tomyam"
"letak daun limau tak?"
"......."

Image result for surprised gif
Haritu tanya serai jeee asal harini tak tanya seraaaaai, asal daun limau pulakkk

She's not even here living with me but she alwaaaaaays know apa yang aku tak letak hahah! Padahal aku dah letak serai kot. Bila letak taknak tanya pulakkkk, bila tak letak baru nak tanya. Selalu jadi benda tambahan yang kecik kecik, tak pernah pulak aku masak tomyam lepastu tanya letak perencah tomyam tak hahahahha. So yeah, mom is a mom for a reason.

So untuk valid kan that statement in next 20 years bila aku ada anak tapi still nak nampak hebat, serba boleh, berkaliber dan supermomma, I'd probably say this bila anak aku tanya barang dia kat mana

"Bukak mata besar besar. Cuba cari dekat every laci dalam dapur, your bilik, atas katil, your bilik air, check my bilik also just in case. Basically cari satu rumah confirm jumpa" - Taknak kalah uolls.


Ibu even guntingkan cili kering untuk aku siap siap dari malaysia, so bila aku nak masak kerja aku just celur dengan air panas and blend and terus masak je. Ikan bilis aku pun ibu dah kopek and buang tahi dia siap siap. Masa iman datang London haritu dia boleh nak pengsan tgk cili kering dengan ikan bilis aku ahahahah! Dia kata amboi senang nya hiduppppp

Sorry in (super duper) advance to my kids. You definitely shouldn't compare me with your atok nenek πŸ˜‚You guys need to lower your expectation a bit. I'm not sure if i can see through you, if i can gunting cili kering and buang tahi ikan bilis siap siap when you are freaking 22 years old.


Tuesday, August 14, 2018

Stay still is the hardest thing

Sebagai anak mithali (tak jugak sebenarnya lol) here i am dekat IJN teman ibu ayah check up. Still tak faham kenapa aku pun kena ikut jugak, walaupun kalau duduk rumah mesti tak buat apa apa duk terlentang tengok korea je atau exercise berenang gaya kuak kupu kupu tersepit dekat dahan..... atas katil πŸ˜… 

Dekat waiting area ni pun aku tersepit jugak, tersepit di antara pakcik makcik atok nenek buat check up semua muka lapar je tengah puasa tak boleh makan dengan baju and kasut sukan masing masing untuk fitness test. Aku dah mati kutu dah kenapa aku dekat sini, nak connect wifi eh dia block pulak website entertainment ni hahaha dah tu nak aku search apa 

Aku pun guna lah phone ibu reply whatsapp Angah. Basically kalau aku bosan aku send gambar aku yang kebosanan dekat orang malang yang terpilih (tapi siapa siapa nak subscribe syadin ugly pictures boleh request trial 10 tahun or package sepanjang hayat tak boleh cancel subscription). So i took ugly picture of mine to Angah but then masa nak tangkap gambar tu aku lupa lah aku guna phone ibu. So phone mak mak ni kan classic sikit volume MAXXX, keypad sound ONZ so masa nak amik gambar tu apalagi 

sNaaaaaaAAAAAAPPPP!
*pada masa yang sama aku tengah buat muka paling hodoh acah comel gitu

Pakcik depan aku tengok aku. Atok tepi aku tengok aku. Ayah dah terus buat buat tak kenal aku agaknya masa tu angkat muka sekejap je terus tunduk 😭😭 Waiting area dah lah penuh, senyap pulak tu mcm malaikat lalu je 

Tapi sebab aku ni species species experienced dalam bidang memalukan diri ni eg perut bunyi kuat gila dalam kelas dah macam azan maghrib berkumandang gitu tapi dalam kelas kita kena maintain cool sbb bukan aku sorang je tak sarapan tapi maybe satu line dlm lecture hall terlepas sarapan so kita kena jetjet cool gitu. Takpun kalau quota cool aku tak mencukupi haritu, tactic lain is  kena join budak budak busybody yang tengah mencari "tu bunyi  perut siapa"  so effort kena up sikit, toleh kan kepala kiri kanan as a gesture hah who did that, definitely not me 🌚

Tapi tadi tactic apa apa pun takkan jadi. Aku tak cukup cool (sbb memang tak cool and tengah buat muka buruk and terkejut gila) and dalam waiting area tu aku je yang muka syok sendiri amik gambar sendiri. Takpalah, maybe pakcik pakcik and atok semua ni tgh concern dengan result check up masing masing.


Gambar hiasan tanpa sebab, sekian syadin yang kebosanan ciao

Thursday, July 26, 2018

FINALLY

IM GOING BACK TO "HOME" HOME (i mean real home) IN 2 DAYS!!

The good news is finally im going back (in need of repeating it twice, tak kisaaah) and im going to watch next episode of running man and 2days 1night in malaysia, bukan london! Tu pun nak excited lmao. Ibu dah set appointment dengan tukang urut a day after landing (been asking since exam week end of April wth now dah July, all the sores from studying for finals pun dah hilang lama πŸ’†)

The bad news is I still got lots of raw food nak kena habiskan omg beban gila, bangun pagi bukak mata je terfikir 'alamak ada satu plastik ayam tak habis lagi' (macam mak mak sangat lols) And, tomorrow still have one and my last screening clinics. Nampak tak gelojoh dia jumaat last clinic, sabtu dah balik hahah!Actually nak balik malam jumaat tu jugak (gaya macam uni belakang rumah je kan) but ayah tak bagi balik malam plus takut rushing yada yada so...... saya yang menurut perintah yang berhormat πŸ˜„

Oh guess what?! My article got published in dental magazine loooool 


To be fair, it is not thaaaaaaat big like bukan entertainment punya article yang satu london mesti baca. BUT!! still proud hihi. Like imagine, daripada Form one the only writing aku buat is tulis blog potpet potpet huha huha ranting pasal hidup and finally after soooo many years im writing something intellectual and so-not-syaheera πŸ˜‚First time my article got published with my own name on it muehehehe jakun mode (nasib baik dia tak salah eja nama kalau tak!!!) And it is actually something related to dentistry, i use my brain for good wow πŸ˜‚πŸ˜‚

And FINALLY?!?

I've got the chance to chill and cycle in London before balik yaaaaay, another one wish off the bucket list! Senang je nak hiburkan aku ni, cycle je terhibur dah. Dah lah weather so nice for cycle sbb dah start heatwave so panas gilaaaa (anyway we cycled petang sbb i can no longer afford another awkward tan lines on my face #hijabisproblem) Sumpah seronok gila have been waiting for the chance to cycle tapi boleh pulak aku ada kawan yang tak reti naik basikal hahahah terkezut aku masa dengar hm sebab tu lah selama ni hasrat asyik duk terbantut je daripada first year. 

anyway credits to shahirah sebab ajak and for the pictures 

*Allah blessed me with friendsss who know how to take picture, yes*







See you in Malaysia! πŸ˜‰

Tuesday, July 17, 2018

Aidilfitri miles away from home!

Dah 4 Zulkaedah baru nak post pasal raya hahahha (siap check google ok harini berapa zulkaedah #effort #fuyo) Nak wish selamat hari raya pun bunyi mcm advance wishh selamat hari raya korban lol. This year rasa syawal habis cepat gilaaaa, probably tak rasa sangat sbb dekat sini mana lah ada open house ke orang kahwin ke so everyday is like another day, nothing really special. Good thing, i dont really gain weight this raya hahah. Down side: aku miss all the fuuuun :(( open house, kuih raya, lemang, DUIT RAYAAAAAAA TURUN MENDADAK OMG SAMPAI HATI WHY PP IBU CAN SAVE THE MONEY FOR ME TAU!

But here, all the fun has been crammed on first day of Syawal. Sebab tu the following week tak fun hahah!

here is the photoshoot raya for salam perantauan hahahah! Yes we are thaaat extra




 

"posing acah salam salam pagi raya nak" ^ so here we go *facepalm


Kiteorang betul betul masuk Salam perantaun Berita Harian and masuk dua kali hahahah! This is not us being kiasu and gila glamour, mesti something wrong with the printing ke apa πŸ˜‚πŸ˜‚ Our video masuk TV9, tapi takda sorang pun family aku yang perasan. Kawan kawan aku je yang perasan, aku amazed mcm mana orang boleh perasan and izzaty sort of said "kau sorang yang paling pendek weh kat tengah, mestilah perasan" Hahah sabar je lahhhh 😷😷






They decided to do photoshoot last minute so everything yang aku pakai dari atas sampai bawah semua pinjam hahahha. (Pssst and that was my first time wearing baju kurung in UK lols) Thanks Alina bagi pinjam baju and tudung, cantik gila! Paling terkejut sbb aku muat baju dia, dia dah lah keding tinggi pulak tuuu!

-----

Kisah raya syaheera #drama 

Nak bukak cerita sedih, daripada raya last year aku dah duk bayangkan 'ni last year raya dekat malaysia, another 4 years raya jauh :(' so to be frank aku dah prepare mentally satu tahun yang aku tak raya dgn family this year ahahah. The fact raya akan jadi lagi awal, buat the chance utk balik malaysia for raya until my final year makin impossible since academic year habis paling awal end July and definitely i have to go to clinics.

And kawan kawan semua balik Malaysia, kalau boleh nak lumba lari pergi airport after final paper! So basically i got no one, even the medic students dieorang takda clinics so terus balik and im the only one who is taking dentistry. I cant really ask them to stay and teman aku sbb if I were them, aku lah salah sorang yang lumba lari pergi airport tu hahah!


Su ws and bagitahu dia tak balik malaysia this year so dia ajak raya Notts together!!! YOU HAVE NO IDEA HOW EXCITED I WAS!!!! Masa dia bagitahu tu mcm ada a light of hope that I'd not celebrate my first raya alone. Aku tak kisah the following raya, just pls not the first raya hahah! Then I check my timetable............... I got clinics on my first raya........ Pagi pulak tu sampai tengah hari or petang idk. So that means I have to spend my pagi raya on clinics............ Masa tu rasa mcm malin kundang yang kena panah petir gitu. 

Masa tu dah emotionally unstable, aku dah fikir since I'm going to miss pagi raya should i not celebrate raya at all hahaha #drama. Aku dah plan after clinic pergi Greenwich to lepak and emo there alone (greenwich is fav place in london selain katil aku lols, i can spend the whole day there just termenung and tengok orang because sometimes I just need my own time ye dok)

AND THEN! ON ONE OF THE LAST 10 DAYS RAMADHAN....!! Aku dapat email clinic aku on pagi raya cancel due to syllabus adjustment reason! HAHAHAHA MASA TU AKU RASA MCM ADAKAH INI LAILATUL QADAR??!?? πŸ™ŒπŸ™ŒπŸ™ŒBye guys im going to Notts for raya hahahah terus ws su and terus beli tickets hihihihi.

Image result for yay gif

Rasa mcm balik kampung sangat sbb naik bas pergi Nottingham and siap traffic jam segala. Su punya mak pun ada dekat Nottingham, datang beraya sekali so of course lah aku ni muka 50 sen menumpang kasih sayang. Nasib baik mak Su pun layan je perangai aku ni padahal first time jumpa tapi kepochi mcm kenal lama dah. Sampai notts mak su dah siap makanan bukak puasa, i feel loved gitu. Malam raya bukak and belasah kuih raya gaya mcm dekat kampung. Yes, aku belasah kuih raya su *senyum kambing*

 

^solat raya


Me in between Su and Alina definitely mimics KLCC 😷

Pergi solat pagi raya, and masa tu barulah terbukak mata ohhh ramai jugak muslim dekat sini. Macam macam warna kulit, putih ada brown kuning langsat gelap semua ada. Baju raya pun mcm mcm ada yang berlabuci labuci wah ingat orang malaysia je taknak kalah baju raya. Pergi solat raya guna uber ok hahah kalau kampung Johor dekat je jalan kaki sbb masjid depan murah tapi sini kalau jalan kaki tak sempat sampai venue dah raya kedua #drama. 



got lontong, ketupat palas, lemang, rendang, kuih raya!!!

Balik sembahyang raya terus makan!!! IT'S MY TIME TO SHINE HAHAHA πŸ˜‚πŸ˜‚ Semua syaiton dah keluar. Sbb family Su dari utara so dia rasa style utara uolls, so ada ketupat palas di pagi raya gituuu. 22 tahun hidup, first time rasa mcm ni. Takyah kahwin orang utara, raya dgn kawan je dah boleh experience πŸ˜‚Then petang ada potluck open house, so another time for me to shine!!


Me ft Notts ppl yang aku tak berapa kenal but because of food and raya kita kenal HAHAH

Anyhow, my first raya was waaaaay different and better from what I have expected. It was not the same sbb tak raya dengan family, but then I already expected the worst so alhamdulillah for this surprise at least I'm not on some bench in Greenwich πŸ˜…Alhamdulillah Allah ease everything, I still feel loved and not alone on pagi raya thanks to Su, Mak Su and kawan-kawan Su lols.


Thaaaaaanks πŸ’—



This was when Mak Su came to London πŸ˜€