Tuesday, August 14, 2018

Stay still is the hardest thing

Sebagai anak mithali (tak jugak sebenarnya lol) here i am dekat IJN teman ibu ayah check up. Still tak faham kenapa aku pun kena ikut jugak, walaupun kalau duduk rumah mesti tak buat apa apa duk terlentang tengok korea je atau exercise berenang gaya kuak kupu kupu tersepit dekat dahan..... atas katil πŸ˜… 

Dekat waiting area ni pun aku tersepit jugak, tersepit di antara pakcik makcik atok nenek buat check up semua muka lapar je tengah puasa tak boleh makan dengan baju and kasut sukan masing masing untuk fitness test. Aku dah mati kutu dah kenapa aku dekat sini, nak connect wifi eh dia block pulak website entertainment ni hahaha dah tu nak aku search apa 

Aku pun guna lah phone ibu reply whatsapp Angah. Basically kalau aku bosan aku send gambar aku yang kebosanan dekat orang malang yang terpilih (tapi siapa siapa nak subscribe syadin ugly pictures boleh request trial 10 tahun or package sepanjang hayat tak boleh cancel subscription). So i took ugly picture of mine to Angah but then masa nak tangkap gambar tu aku lupa lah aku guna phone ibu. So phone mak mak ni kan classic sikit volume MAXXX, keypad sound ONZ so masa nak amik gambar tu apalagi 

sNaaaaaaAAAAAAPPPP!
*pada masa yang sama aku tengah buat muka paling hodoh acah comel gitu

Pakcik depan aku tengok aku. Atok tepi aku tengok aku. Ayah dah terus buat buat tak kenal aku agaknya masa tu angkat muka sekejap je terus tunduk 😭😭 Waiting area dah lah penuh, senyap pulak tu mcm malaikat lalu je 

Tapi sebab aku ni species species experienced dalam bidang memalukan diri ni eg perut bunyi kuat gila dalam kelas dah macam azan maghrib berkumandang gitu tapi dalam kelas kita kena maintain cool sbb bukan aku sorang je tak sarapan tapi maybe satu line dlm lecture hall terlepas sarapan so kita kena jetjet cool gitu. Takpun kalau quota cool aku tak mencukupi haritu, tactic lain is  kena join budak budak busybody yang tengah mencari "tu bunyi  perut siapa"  so effort kena up sikit, toleh kan kepala kiri kanan as a gesture hah who did that, definitely not me 🌚

Tapi tadi tactic apa apa pun takkan jadi. Aku tak cukup cool (sbb memang tak cool and tengah buat muka buruk and terkejut gila) and dalam waiting area tu aku je yang muka syok sendiri amik gambar sendiri. Takpalah, maybe pakcik pakcik and atok semua ni tgh concern dengan result check up masing masing.


Gambar hiasan tanpa sebab, sekian syadin yang kebosanan ciao

Thursday, July 26, 2018

FINALLY

IM GOING BACK TO "HOME" HOME (i mean real home) IN 2 DAYS!!

The good news is finally im going back (in need of repeating it twice, tak kisaaah) and im going to watch next episode of running man and 2days 1night in malaysia, bukan london! Tu pun nak excited lmao. Ibu dah set appointment dengan tukang urut a day after landing (been asking since exam week end of April wth now dah July, all the sores from studying for finals pun dah hilang lama πŸ’†)

The bad news is I still got lots of raw food nak kena habiskan omg beban gila, bangun pagi bukak mata je terfikir 'alamak ada satu plastik ayam tak habis lagi' (macam mak mak sangat lols) And, tomorrow still have one and my last screening clinics. Nampak tak gelojoh dia jumaat last clinic, sabtu dah balik hahah!Actually nak balik malam jumaat tu jugak (gaya macam uni belakang rumah je kan) but ayah tak bagi balik malam plus takut rushing yada yada so...... saya yang menurut perintah yang berhormat πŸ˜„

Oh guess what?! My article got published in dental magazine loooool 


To be fair, it is not thaaaaaaat big like bukan entertainment punya article yang satu london mesti baca. BUT!! still proud hihi. Like imagine, daripada Form one the only writing aku buat is tulis blog potpet potpet huha huha ranting pasal hidup and finally after soooo many years im writing something intellectual and so-not-syaheera πŸ˜‚First time my article got published with my own name on it muehehehe jakun mode (nasib baik dia tak salah eja nama kalau tak!!!) And it is actually something related to dentistry, i use my brain for good wow πŸ˜‚πŸ˜‚

And FINALLY?!?

I've got the chance to chill and cycle in London before balik yaaaaay, another one wish off the bucket list! Senang je nak hiburkan aku ni, cycle je terhibur dah. Dah lah weather so nice for cycle sbb dah start heatwave so panas gilaaaa (anyway we cycled petang sbb i can no longer afford another awkward tan lines on my face #hijabisproblem) Sumpah seronok gila have been waiting for the chance to cycle tapi boleh pulak aku ada kawan yang tak reti naik basikal hahahah terkezut aku masa dengar hm sebab tu lah selama ni hasrat asyik duk terbantut je daripada first year. 

anyway credits to shahirah sebab ajak and for the pictures 

*Allah blessed me with friendsss who know how to take picture, yes*







See you in Malaysia! πŸ˜‰

Tuesday, July 17, 2018

Aidilfitri miles away from home!

Dah 4 Zulkaedah baru nak post pasal raya hahahha (siap check google ok harini berapa zulkaedah #effort #fuyo) Nak wish selamat hari raya pun bunyi mcm advance wishh selamat hari raya korban lol. This year rasa syawal habis cepat gilaaaa, probably tak rasa sangat sbb dekat sini mana lah ada open house ke orang kahwin ke so everyday is like another day, nothing really special. Good thing, i dont really gain weight this raya hahah. Down side: aku miss all the fuuuun :(( open house, kuih raya, lemang, DUIT RAYAAAAAAA TURUN MENDADAK OMG SAMPAI HATI WHY PP IBU CAN SAVE THE MONEY FOR ME TAU!

But here, all the fun has been crammed on first day of Syawal. Sebab tu the following week tak fun hahah!

here is the photoshoot raya for salam perantauan hahahah! Yes we are thaaat extra




 

"posing acah salam salam pagi raya nak" ^ so here we go *facepalm


Kiteorang betul betul masuk Salam perantaun Berita Harian and masuk dua kali hahahah! This is not us being kiasu and gila glamour, mesti something wrong with the printing ke apa πŸ˜‚πŸ˜‚ Our video masuk TV9, tapi takda sorang pun family aku yang perasan. Kawan kawan aku je yang perasan, aku amazed mcm mana orang boleh perasan and izzaty sort of said "kau sorang yang paling pendek weh kat tengah, mestilah perasan" Hahah sabar je lahhhh 😷😷






They decided to do photoshoot last minute so everything yang aku pakai dari atas sampai bawah semua pinjam hahahha. (Pssst and that was my first time wearing baju kurung in UK lols) Thanks Alina bagi pinjam baju and tudung, cantik gila! Paling terkejut sbb aku muat baju dia, dia dah lah keding tinggi pulak tuuu!

-----

Kisah raya syaheera #drama 

Nak bukak cerita sedih, daripada raya last year aku dah duk bayangkan 'ni last year raya dekat malaysia, another 4 years raya jauh :(' so to be frank aku dah prepare mentally satu tahun yang aku tak raya dgn family this year ahahah. The fact raya akan jadi lagi awal, buat the chance utk balik malaysia for raya until my final year makin impossible since academic year habis paling awal end July and definitely i have to go to clinics.

And kawan kawan semua balik Malaysia, kalau boleh nak lumba lari pergi airport after final paper! So basically i got no one, even the medic students dieorang takda clinics so terus balik and im the only one who is taking dentistry. I cant really ask them to stay and teman aku sbb if I were them, aku lah salah sorang yang lumba lari pergi airport tu hahah!


Su ws and bagitahu dia tak balik malaysia this year so dia ajak raya Notts together!!! YOU HAVE NO IDEA HOW EXCITED I WAS!!!! Masa dia bagitahu tu mcm ada a light of hope that I'd not celebrate my first raya alone. Aku tak kisah the following raya, just pls not the first raya hahah! Then I check my timetable............... I got clinics on my first raya........ Pagi pulak tu sampai tengah hari or petang idk. So that means I have to spend my pagi raya on clinics............ Masa tu rasa mcm malin kundang yang kena panah petir gitu. 

Masa tu dah emotionally unstable, aku dah fikir since I'm going to miss pagi raya should i not celebrate raya at all hahaha #drama. Aku dah plan after clinic pergi Greenwich to lepak and emo there alone (greenwich is fav place in london selain katil aku lols, i can spend the whole day there just termenung and tengok orang because sometimes I just need my own time ye dok)

AND THEN! ON ONE OF THE LAST 10 DAYS RAMADHAN....!! Aku dapat email clinic aku on pagi raya cancel due to syllabus adjustment reason! HAHAHAHA MASA TU AKU RASA MCM ADAKAH INI LAILATUL QADAR??!?? πŸ™ŒπŸ™ŒπŸ™ŒBye guys im going to Notts for raya hahahah terus ws su and terus beli tickets hihihihi.

Image result for yay gif

Rasa mcm balik kampung sangat sbb naik bas pergi Nottingham and siap traffic jam segala. Su punya mak pun ada dekat Nottingham, datang beraya sekali so of course lah aku ni muka 50 sen menumpang kasih sayang. Nasib baik mak Su pun layan je perangai aku ni padahal first time jumpa tapi kepochi mcm kenal lama dah. Sampai notts mak su dah siap makanan bukak puasa, i feel loved gitu. Malam raya bukak and belasah kuih raya gaya mcm dekat kampung. Yes, aku belasah kuih raya su *senyum kambing*

 

^solat raya


Me in between Su and Alina definitely mimics KLCC 😷

Pergi solat pagi raya, and masa tu barulah terbukak mata ohhh ramai jugak muslim dekat sini. Macam macam warna kulit, putih ada brown kuning langsat gelap semua ada. Baju raya pun mcm mcm ada yang berlabuci labuci wah ingat orang malaysia je taknak kalah baju raya. Pergi solat raya guna uber ok hahah kalau kampung Johor dekat je jalan kaki sbb masjid depan murah tapi sini kalau jalan kaki tak sempat sampai venue dah raya kedua #drama. 



got lontong, ketupat palas, lemang, rendang, kuih raya!!!

Balik sembahyang raya terus makan!!! IT'S MY TIME TO SHINE HAHAHA πŸ˜‚πŸ˜‚ Semua syaiton dah keluar. Sbb family Su dari utara so dia rasa style utara uolls, so ada ketupat palas di pagi raya gituuu. 22 tahun hidup, first time rasa mcm ni. Takyah kahwin orang utara, raya dgn kawan je dah boleh experience πŸ˜‚Then petang ada potluck open house, so another time for me to shine!!


Me ft Notts ppl yang aku tak berapa kenal but because of food and raya kita kenal HAHAH

Anyhow, my first raya was waaaaay different and better from what I have expected. It was not the same sbb tak raya dengan family, but then I already expected the worst so alhamdulillah for this surprise at least I'm not on some bench in Greenwich πŸ˜…Alhamdulillah Allah ease everything, I still feel loved and not alone on pagi raya thanks to Su, Mak Su and kawan-kawan Su lols.


Thaaaaaanks πŸ’—



This was when Mak Su came to London πŸ˜€


Tuesday, June 5, 2018

BDS2: Checked!

Unlike other ppl uni and course, course aku punya exam term macam pelik sikit. Selaaaalu lain dengan orang lain, idk why. Most ppl in the uk just finished their last paper, and there is me finished one month ago and now waiting for my result. And guess whaaaaaaat?!

Image result for excited gif

I PASSED!! HAHAHAH CAN YOU BELIEVE THAT

and gues whaaaaat?!

STILL TAK BOLEH BALIK HAHAHAHA PADAN MUKA *crying in baju raya*

while other people gonna post their first day raya dengan complete lauk raya esp sepupu sepapat they all definitely post last iftar malam raya makan ramai ramai hidang atas lantai, there will be me crying at the corner of my bed eating hashbrown from iceland. Nothing can be worse than finding out I have clinic on pagi raya πŸ˜±πŸ˜±πŸ’¨

i'm not going to watch any iklan raya (but 'accidentally' watch TNB one since ppl said it's nice, apa yang best nya i cannot brain)

I think there is something wrong with my self-control. Punyalah bulan yang mulia ni lah kena menahan nafsu, tapi ni makin membuak buak. Dah tak boleh recycle makanan untuk buka puasa, kalau recycle dia rasa mcm taknak buka pulak hahah. Pantang tengok video makanan terus buat, bulan ni je taktahu dah berapa kali duk masak species pertama-kali-version-buang-tabiat. rest in peace to all my money spent on food this month. 

18 hours fasting from 3am-9pm is no joke but i'm not dying. As long as aku terdampar bak ikan paus, i iz fine. Tapi kalau aku ada essay submission, kena buat after sahur masa tengah kenyang hahah kalau tak memang ke laut china selatan. But everytime kawan non-muslim aku tanya tak penat ke puasa, tak lapar ke, "if i were you im sure i'll die" comments that I got, I just replied with my grumbling stomach *muka seposen* I'm type of person who alwaaaaaays eat and never skip any meal, so definitely 100% dotcomdotmy aku lapar! πŸ˜‚ But that's the point of puasa kan untuk rasa apa yang orang tak berkemampuan rasa so kita lebih bersyukur 

Related image

WOW GITU SISTUR #sistry #tutupmajliskita #dengantasbihkafarah #surahalasr

Now let's pray syadin lose weight instead of gaining this ramadhan and syawal. I just have 2 months left before going back to malaysia and all makcik pakcik tokyah tokyem will definitely say "wah eera nampak makin sihat" if they see me now (as if aku tak faham "sihat" tu apa maksudnya πŸ˜ )


Alhamdulillah for the result, another 3 years!

Thursday, May 24, 2018

I'm baaaackk

I havent posted anything for agessssss hahah omg this blog already missed all the milestone i had for the entire year πŸ˜‚ Somehow amazed macam mana dulu keep on updating even in seseri and kmb, uni pack jugak tapi the fact yang aku dah habis exam almost one month ago and there's not a single post at all nampaknya tu alasan semata mata gais pls syadin 

Anyway all this while, aku sedar #1 reader of my almost-unexisting-berhantu blog is no other than ayah hahah! He is the one calling me each day and ask "taknak update blog ke" like i wonder ayah ni betul betul check on blog aku ke macam mana? Maybe that's the reason why he made an instagram account (CAN YOU BELIEVE THAT MY DAD!!! ONLY KNOW HOW TO USE WHATSAPP AND EMAIL! HAVE AN INSTAGRAM ACCOUNT???) He made an excuse "nak pantau anak anak" which actually means "whenever i have free time and i already finished reading and replying all the whatsapp msges, now I can stalk my daughters on instagram" 

Image result for yeah yeah gif

Bila ayah send follow request, i was like "OMG AYAH ADA IG ACCOUNT???" on family whatsapp group and tanya siapa pandai buatkan ni?!? It turned out he made it by himself. Wow ayah, achievement unlocked. Just would like to clarify im the first daughter yang approve ayah on ig, i'm so kind right i know (despite all the hesitation er should i or should i not? Can i post everything i want after this? HAHAH *drama*) And last week he replied my ig story for the first time sbb before this usha je tak reply kiki

Anyway i'm not that surprise, ayah keeps on stalking me on twitter as well. People on twitter reply my tweet by tweeting but ayah step up the game bruh he replies my tweet by calling me why-you-tweet-like-that. See? *daddy's gal*

*omg ranting on blog is soooo fun how can i'm not doing it for so long??*

The purpose of my blog (years ago, initially) is to write things insignificantly-significant that happened in my life memandang iolls punya memory is a bit off, whenever i read back my post i swear 75% of it i can't remember at all. 

But things just go wrong nowadays, i don't even post anything zz ok last 5th May was my birthday and it was so good i like it and Aisyah came and surprised me all the way from Galway to London when her exam was finally over. That was a surprise which i was actually surprised lol (if you get what i mean and yes i screamed for sure). I knew something was wrong she kept on checking on me esok plan kau apa, kau tgh tidur ke yada yada to be fair we actually keep on checking each other but that day it was not subtle enough πŸ˜‚ but i didnt expect her to walk into my room with candles on muffin and kfc bucket omg what did i do to deserve ppl like this 

*i cant believe i didnt take any pic that day lmao thats how surprised i am*

See if i didn't write about this i bet 2 years later i vaguely remember "oh ada eh, haah lah kau surprise aku kat malaysia kan eh tak tak london eh" so you better continue writing pls syadin 

So yesterday, after so long behaving and not embarrassing myself in public i finally did one! *face palm* Aku pergi pros lab to do teeth model casting and set it on articulator (i finally did my first ever articulation yesterday like my first baby anak sulung but i know i gonna be sick doing 84379502 of it later) and whenever dalam pros lab kena pakai lab coat. Suddenly one tutor came to me and asked "who touch you on your bum?" 

Image result for surprised gif

"There's hand print on your bum, what happened" lepastu semua orang dekat dalam lab tu dengan head tutor sekali pandang aku. Within that 10 seconds my mind flashback did any of my girlfriends pat on my butt......? No, sekali pun aku tak perasan. And the tension was building up since all eyes on me, otak aku takleh fikir straight dah so nervous jap 

then rasa mcm ada satu penampar virtually in my brain, i realised "ohhh um i thinkk that's my own handprint hahahahah!" and they were all laughing at me πŸ˜‚ syadin is so dumb adoi. The tutor was like "thank god i thought there's something wrong happened, i'm thinking should i contact student support office" πŸ˜‚πŸ˜‚ basically the tutor thought somebody is harassing me but turned up im 'harassing' myself lmao but the good point bila tengok tutor concern gila hahah my bad! 


Happy fasting to all muslims! πŸ’œ I really hope this year my nieces tak curi curi minum daripada air paip, they already skipped their first day since they missed sahur sabar je lah. 7th day puasa and i already missed sahur 3 times. Lmao how i always wake up 10 mins after subuh zz 

Saturday, February 3, 2018

drama

Aku kan duk lah dari dulu tengok drama korea tak sudah (dont judge) lepastu sometimes there is scene where they got bleeding nose while they are studying. Ni dah mcm typical gila ah kalau stok stok drama sekolah korea ni revise lebih sikit je eh nak berdarah hidung. Aku rasa kat seseri ke kmb org belajar jugak sampai tak tidur malam tapi paling teruk pun keluar air mata tak pernah pulak aku tgk keluar darah dekat hidung

Dekat Malaysia pulak, kalau hidung berdarah je ohhh panas lah tu. Taktahu lah apa yang panas, badan panas ke weather panas maybe dua dua hahah. First time aku hidung berdarah masa darjah satu. Aku takut and TAKNAK pergi sekolah. Aku memang species perangai sikit ye lah baru pindah dari johor pergi Selangor, so aku akan buat drama setiap pagi. Tu yang penat tu, kau bayangkan berapa episode drama aku nak fikir dalam seminggu? Sebulan? Enam bulan? Idea dah lah kena fresh je setiap pagi takkan setiap hari nak demam kan heheh

BUT that time ibu ayah mcm kejap bg greenlight ponteng kejap tak bagi so dia depends atas lakonan aku hahaha. So either malam sebelum or after bangun pagi nak pergi sekolah tu aku dah siap siap fikir idea nak buat drama apa pulak 😏so that one day aku decide ok harini kita buat nak muntah pulak. ANNOYING KAN PERANGAI SYAHEERA TAJUDDIN MASA KECIK, ni kalau aku dapat anak species aku ni i'll be like 

Related image

"no gal, been there done that! Sorry but sifu is in front of you, just saying!"  

So aku after breakfast aku dah ready nak buat buat muntah dekat sink, bukak air paip lepastu buat muntah lak uwek uwekkk sekali aku nampak dekat sink ada darah..................... I was like opps i dont ask for this but i got a prop. Scary prop 😐For 3 seconds, little syaheera wondered eh sakit betul betul ke ni...... Lepastu aku jerit IBUUUUU DARAAAAAH and ibu ayah were so calm oh hidung lah darah. Lega gila bapak aku masa tu ingatkan tekak keluar darah πŸ˜‚ Anyway aku dapat cuti that day, thanks to my bleeding nose!

Sekali last week, aku duduk library on the weekend for half of the day (ICA is coming next week thats why lmao), and then balik rumah masuk toilet and tengok cermin be like 

Image result for bleeding nose gif

o m g 

i was trying to be chill, lek syadin you are adult now not 7 anymore so bleeding nose is.....? Nothing!! but then my hands were straight searching for Dr Google "why my nose is bleeding" HAHAHAHA ok it was not hot but cold in london at that moment (if ikut malaysia), exam is coming next week but it was too early to stress (if ikut all korean drama). Aku tak terlanggar dinding ke apa apa (yet), so I think maybe weather kot since London bit cold lepastu dry air or skin maybe idk but syadin iz chill!...... πŸ˜•but ibu ayah were not here to see my bleeding nose aisehman maybe i should take selfie before i freak out and basuh my nose lmao


that was just how i got my first nosebleed in 15 years plus in abroad some more. sounds so wth that's not something to brag but thats fine at least aku tak jumpa siapa siapa masa hidung aku berdarah or else it was gonna be syadin's embarrassing moment part 26849102

Tuesday, December 12, 2017

Bizarre

Guess what last week mimpi ibu ayah and uda datang london. For a person like me who hardly and barely remember my own dream (i forgot 19 out of 20 dreams i swear), that dream was touching, heartbreaking and funny at the same time *idk what kind of emoji suits best so lets pretend theres emoji here*

A day before mimpi tu ada video call ibu ayah and cakap pasal datang london pot pet pot pet and then thats it lah kan tak fikir banyak pun. And aku tahu uda mcm mana pun takleh dtg london sbb ibu warning dia kena simpan cuti kerja dia for god knows what reason lets stay within the family (bit silly one i'd say lmao). 

Lepastuuuu, malam esoknya aku mimpi ibu, ayah and uda datang. Datang yang tak bagitahu tiba-tiba dieorang "SURPRISEEEE" mcm eric leong casa impian tu. And the dream was tooooo realistic idk why the feels tu mcm real gilaaa sebab aku betul betul terkejut, aku tanya banyak kali "ASAL TAK BAGITAHU?!" "BILA SAMPAI?" "BUKAN EERA BARU CALL KE?" (yeah even dalam mimpi pun aku tahu aku baru call bunyi mcm real kan)

Image result for surprised gif

Ok that's the touching part my family came to london to surprise me (mimpi je pun touching tau #drama)

And then comes the funny one, selalu nya kalau dalam movie or reality kan kalau dia nak check ni mimpi ke betul dia akan cubit or tampar diri dia sendiri kan? So kalau sakit tu maksudnya real lah! Aku selalu fikir dah kau terfikir nak tampar tu sah sah lah bukan mimpi, kalau mimpi kau tak ingat dah nak tampar ke apa. 

Silap besaaaar, aku punya tak percaya and terkejut dalam mimpi tu aku boleh terfikir untuk tampar diri sendiri sbb nak check. How. on. earth. I. manage. to. think. critically. while. dreaming #YasICaaaaaan Not once, not twice tapi berkali kali hahahaha so basically im so dramatic in real life and in dreams as well 

Image result for self slapping gif

But it was so heartbreaking bila aku tak rasa sakit........... So by that time I knew, ohhhh ni mimpi je...... then i was so emotional lepastu aku duk lah tampar muka aku banyak kali sampai nak rasa sakit tu but then betul betul tak sakit hahahah sedih do, i look so pathetic even in my dream omg be realistic do syaheera tajuddin sekali sudah lah accept it was just a dream duhhhhh *roll eyes* 

So that was my first time to realize in a dream that it was just a dream

And probably one of the reasons aku susah betul nak ingat mimpi maybe sbb aku tidur mati mcm kayu balak or ikan paus terdampar OR it is the best for me at least i wont feel sad if it is a heartbreaking dream hahaha ok stop drama syadin!