Monday, August 3, 2015

raya







2.25 AM at the moment, esok dah start class pastu aku dgn bajetnya tak tidur lagi jetjet esok kelas boleh redah punya ek eleh padahal nanti masa belajar tetiba rasa cikgu skip 5slides opps! Just got back from raya holiday and semangat is nowhere to be seen (as always) Sekarang sampai ada org ingatkan "blog kau tak gerak pun weh" WEH MACAM MANA NAK GERAK, dia takda roda hahahahahahah k apa do

 

budak kecik dua orang ni kekecik pakai dah cun melecun

Raya this year was great. Simple yet febles gitu. I tried to make time for friends tapi wak, memang lah kita ada 24jam sehari tapi nak ke beraya pukul 3 pagi haaaa gitu semangat raya dia membara mcm 2 bulan straight gitu. Balik kampung, anyam ketupat kot! Aku ni memang lah tak artistik tapi kalau benda kacang and celah gigi macam ni terfikir jugak nak buat kelas tuisyen ketupat syadin (konon nya gitu anyam tiga ketupat je pun)




Selalu nya every year after solat raya, kaum adam dekat rumah atok pergi makan dekat rumah D.O (bukan dyo tapi district officer ok) tapi entah lah mcm mana aku boleh diseret ayah  pergi join makan dekat sana. Omgaaaad ayah, konpius ka eera laki ke pompuan?!? Pastu dekat rumah tu semua laki...... And theres me trying hard with poker face sit with the gentlemen. Yes (muka redha)



And the same thing, second day konvoi raya muar-johor lepastu malam ada makan makan and the next day raya kluang pulak. No tak penat langsung, sebab apa? Sebab kerja aku membuta je dalam kereta luls k

Lepastu plan lah nak raya dengan budak btho sbb thats what we used to do so taknak lah dah besar pastu tak jumpa dah (acah gitu) so ajak lah yang rapat rapat ni meh le kita mengeratkan silaturrahim gitu hallamak ayat nak bunga bunga je, tak rugi kawan dgn aku dulu walaupun suara aku bingit luls. First house rumah bangi hiks nampak tak!! Semua dah besar, dulu mesti takleh nak datang rumah sbb problem transport pastu sekarang drive kereta masing masing sobs i crey sobs dah besar anak mak (moms proud smile)



Lepastu rumah aku nak pergi rumah dekat btho pulak. Cerita nya yg tahu jalan balik ni semua dalam kereta dak perempuan. Taaaapi kereta laki pergi lead jalan, last last aku tengok je budak lelaki menonong tersilap keluar simpang highway. Gasaaak lah kau hidup sendiri cari jalan, survival ye dok sbb aku nak tolong carikan jalan pun takleh jugak aku buta direction luls


Tapi dapat join raya dengan gang btho sekejap ke :( padahal kita yang duk tolong kumpulkan orang :( sebab ada raya budak dorm pulak. Kalau tak pergi orang kata kita lupa daratan (mata bergenang air mata) so nak adil aku pergi dedua lah ye dok. Ciri ciri macam ni lah boleh poligami, adil dan saksama! Dekat rumah azfar, aisyah habib dah tunggu dekat depan rumah haaa gitu kata member



Aku bukan nak cakap apa lah. Tapi destination nya petaling jaya. Lepastu dedua species yang kau letak lah map ke buku atlas dunia ke gps 10 jenis pun memang takda guna ya! Bila masuk highway je dah mcm kat mana doooo sekarang ni pastu sedar sedar kiteorg stop tepi jalan call elisa "macam mana nak pergi rumah kau niiiii!"


Segala benda dah diikhtiarkan, dah hantar location kat whatsapp, dah insert alamat dekat gps, dah stop dekat petrol station pastu cashier pulak org bangla taktahu jalan hadoi last last tunggu je elisa pick up dekat shell. Sekali dah sampai, follow kereta elisa. Taaaaapi aisyah habib ni pun sekor jugak kereta elisa lead tapi dia nak jugak drive sebelah sebelah. Aku pulak gatal mulut pi cakap "kau nak dengar plot twist tak, kalau tetiba elisa belok kiri pastu kita menonong straight masuk highway hahahaha"

SEKAAAAAAALIIIIII!!!

Bebetul elisa masuk belah kiri and kiteorang straight....... Masa tu dalam kereta aku dah menjerit AISYAAAAAAH pastu aisyah pulak sebelah tangan pegang stereng, sebelah lagi pegang tangan aku dah taktahu nak buat pape sbb kiteorang dah otw masuk highway jalan besar. Gelabah gila ah kiteorg main masuk je mana mana simpang asalkan jangan masuk jalan besar sbb kalau tak memang patah balik aku ke rumah tanpa beraya

Entah mcm mana jalan yg kiteorang terbabas ni boleh masuk jalan pergi rumah elisa hahahaha magic gila lah, entah tak faham aku jalan petaling jaya ni belit kanan kiri naik turun fly over je kerja dia. Turun kereta suara dah serak serak sbb habis menjerit dalam kereta.


Lepastu akak elisa ni photographer tau pastu baik gila lah lagi baik drpd aku yang baik ni (acah) tengah panas terik dia suruh je kiteorang posing, lagi lagi kiteorg ni syok sendiri macam nak amik gambar sampai maghrib taknak stop. Makan dekat rumah dia less than 45 mins tapi amik gambar berjam jam! Pakai high heels pun nak melompat jugak, taknak kalah ni patah kaki masuk newspaper headline metro "Kaki terpeleot akibat high heels ketika bergambar raya"




Masalahnya bukan tu je pengakhiran kesesatan aku dekat atas jalan. Lepas balik rumah elisa, elisa dah terang 40 kali dah mcm mana nak keluar highway. Pastu kiteorang confident ni, mcm kak long kawasan PJ gitu. Pastu keluar rumah je, pusing pusing 5 minit "ehhh ni bukan rumah elisa ke?! Apesal kita datang sini balikk" Nak jumpa jalan keluar sampai kena tanya uncle naik motor dekat junction  sementara tunggu traffic light. 

Dah jumpa jalan bebetul depan mid valley, ayah call so aku tak focus tgk jalan lepastu aisyah dia berangan entah macam mana depan mid yang dah pergi beribu kali dia boleh salah pilih yaaaa tuhan aku rasa mcm nak hantuk kepala dekat tingkap tu nak sesat berapa kali niiii. Nasib baik last last aku sampai rumah herher thanks esah habib


Macam mana tak sesat, sopek mato hitam 5 kali ganda lagi besar drpd mata sendiri

It was fun to get back together after almost a year just contacting each other via whatsapp. Dulu selalu berangan dengan budak dorm nak buat tour dorm, pergi each rumah sbb dormmate aku banyak yang bersepah negeri sampai ada yang dekat nun perlis atas utara. Lepastu semalam busyra suddenly call, dah lama tak dengar suara kau orang utagha pekaaaat nak mampuihhh. Good old times ;)

Wednesday, July 29, 2015

Immunity


To cherish every rejection you get in IB so that next time if you being rejected, it would not be as hurt as it is now. 

Monday, July 20, 2015

write on


If you can transfer pain in the form of a book, it would become as this one. Now only 5 blank pages left, not sure if it is good thing it ended when the fact is I hve to buy another one book of pain. Funny how it started as a pure bright future and now it becomes clueless and dark luls. I hve to save this book so that later when things get rough, I read again and realize things were rough too back then so whats the big deal about going through another one (acah) When I talked about regret, I still hope that this would not be one of them. Kot. 

Sunday, July 12, 2015

tight and long hug at the airport



Jumaat lepas iftar dengan gang prank (idk nak sebut apa nama gang ni dah lah nama group ws pun tah pape) big applause to Bee who joined us!! Sebenarnya bee dia nak try puasa tapi half-way je sebab tak tahan hahahaah sebijik macam aku masa kecik. Puasa memula pun ayah ajar setengah hari = 50 sen. Satu hari = RM1.50 peh kecik kecik dah mata duitan, pandai ayah pancing aku cis entah amende lah yang nak dibeli masa kecik kecik setakat cikedes sepaket 30 sen, aiskrim cone 50 sen tu hek eleh 

Keluar dekat IOI Putrajaya je luls ni kira up lah dulu tak habis habis alamanda je, lagipun dekat je sebenarnya kmb dengan IOI. Tapi dekat macam mana pun, aku boleh jugak tertidur. Boleh tertidur like a few minutes after bersembang dengan pakcik taxi, jemah gila aku mcm jumpa pakcik sendiri.  Big mistake do aku tertidur, aku baru lentok kepala sikit je dah berapa banyak gambar aku tidur deiorang snap. Kuanghajo betul perangai, puasa ke tak puasa ke sama je! 

Sebab surau penuh masa maghrib, Bee was like "Eh lama nya, engkorang ni pergi sembahyang ke buat surau" 



Last ramadhan together! After all hate and love, I still cannot wait the moment IB ends.


luls what



Friday, June 26, 2015

lovestruck



1st law: The only way to not feel 100% tired is to enjoy what you are doing


Probably thats the reason I'm fine watching k-shows hours straight, duniawi gila kan ehek. Dah tiba masanya guwe enjoy puasa pulak ye dok. Raya cuti almost 2 minggu guys, heaven 

Saturday, June 20, 2015

flashlight

Sekarang dekat rumah tapi esok kena balik kolej pepagi buta maybe right after subuh sebab ada event esok. Apalah nasib guwe on weekend pun kena bangun pepagi di manakah nikmat kemalasan tahap infiniti guwe luls.

Baru habis reorientation week, best gilaaa sebab tak belajar so dia mcm dusta gila penipu mana ada this kind of relax lifestyle habis activity je balik bilik sambung tidur. Bangun kalau nak solat dengan makan je luls. Tidur pukul 3 tengok movie, esok pagi dengar ceramah macam mayat hidup luls kepala headbanging macam dengar lagu rock hardcore punya. Aku amik gambar adiena tidur nawaitu syaiton nak blackmail dia sekali dia tunjuk dia amik gambar aku tidur yang 10 kali ganda lagi buruk cis ni namanya syaiton tak menjadi

Haritu balik kolej on ahad pastu dalam kereta ayah tanya result. Aku kata lah aku tak check lagi tapi ayah tak percaya :(( siap suruh aku sumpah yang tak boleh blah tu wah wah sejak bila muka aku ni dicurigai aip! Aku saja je taknak check sebab I want to have a very nice holiday w/o any heartbreaks and regrets. Omputeh kata play as hard as you can ye dok

Pastu malam before re-orientation start baru terbukak hati nak check. And yes, alhamdulillaaaah! So happy to the extent susah nak tidur luls. Biasa biasa je pun engko gilo ke igt aku ada photographic memory, dah lah start study 1 week before exam gelabah ayam gila. Maybe sebab my expectation is veghyyy low, as low as the deep sea (hiperbola at my best). Tbvh I thought my points were going to drop, considering all stupid answers I wrote last sem hehe

I am happy but the fact that ibu ayah laaaagi happy mcm lagi happy drpd aku yang buat aku sedar sebenarnya kenapa aku belajar ehek gelabah nya ayat luls. Org duk cakap belajar utk diri sendiri tp aku mcm out of track, syndrome anak last most probably.

There we go another one pain-in-the-ass year!

(Just quick reminder for upcoming intake, masa orientation jangan bercakap bila dr Saidah bercakap! Serious ni kalau tak menyesal tahap dewa lah ko)

Sunday, June 7, 2015

Last day of sem two

Not in a stable state, tapi baru lepas habis layan korea 2 episode lepastu gelak mcm nak terjatuh katil pastu ayah tanya "assignment dah siap ke" hmmmm currently in Terengganu and what do you expect, i would do math exploration in terengganuuuuuu? Psst boleh je sebenarnya, bawak je laptop sekarang ni tapi macam tak tally lah dengan tengah vacation pastu nak tension tension, haritu nak menghabiskan draft EE sampai sekarang pening dia terasa dah macam lalok kepala aku

I would regret again, for wasting my time updating blog which i dont think it is wasting my time before this but now bila consider lambakan extended essay, internal assessment and math explore seriously i shouldnt do this (yes, whatever complaint im still updating luls) DAH LAH tadi masa tertidur dalam kereta on the way pergi terengganu termimpi pulaaaak pasal result exam pastu aku terbangun tidur terkejut dia macam kena kejar hantu hadumak hancur harapan


Betul betul the first picture right after paper was collected luls so happy

Last paper haritu paper Agama, memang lah happy semacam sebab cincai mcm mana pun result just for assessment. Tapi jangan lah cincai sangat result buat malu je dekat IC islam tapi amik exam mcm baru belajar semalam wah gitu. Padahal bila bukak balik buku agama, rasa macam nak menangis! Macam mana nak bacaaa lopong jeeee! Ni lah dia pelajar contoh kalau bab bab tertinggal buku ni bagi je dekat aku, juara di mata dunia!

Tapi dia macam jahil boleh tahan lah bila bersalah sikit, subject lain belajar macam nak gila tapi subject agama, a night before baru nak khatamkan buku. Nak khatamkan macam mana pun taktahu lah sebab buku pun kosong hahah. Aku bacakan 2 topik je, yang lain semua ada dengar orang bacakan kuikui. Tapi jelas bin terang, Islam tu senang sebenarnya nak faham. Aku baca agama sehari sebelum lagi tenang jawab exam chemistry yang baca mcm nak terbalik kepala otak :(


selagi sempat selfie je kerja

Masa nak tunggu bangun tu aku dah fikir dah nak kena buat apa. First sekali nak makan maggi. Padahal ok je tau a week before spm dulu belasah maggi dengan budak dorm, tapi haritu ayah dah cakap face to face gitu wahai anakku kesayangan intan payung tolong lah stop makan maggi tak baik untuk otak untuk kesihatan (mcm iklan tak ayah kitew luls) tapi dah habis exam aku terus mintak heater adiena sebab aku nak masak air untuk maggi. Takpa lah dia mcm bagi reward utk diri sendiri dan semoga warmth kuah kari tu dapat menenangkan kepala otak aku drpd memikirkan apa-apa kemungkinan result yang obviously dpt dijangka T_T

Lepastu terus amina text ajak amik gambar sesama hiks peminat kita ajak nak amik gambar, kita takleh tolak ye dok luls jk. They love to do the same thing, how we celebrate last day macam last semester. And they want to do this until sem 4 (kataaanya zas takpa kita tengok) 

 

Happy sangat ni, baru sem 2 

kalau habis IB kot kot lari keliling kmb kibar lab coat. Aku pun pelik tengok kiteorang ni. Aku ni dah lah sekor je yang kelas lain, tapi selalu lepak. Orang selalu tanya, kiteorang semua sama sekolah ke dulu luls. Aku sama lah dengan maryam, tapi tak rapat pun luls. Hek eleh siapa nak rapat dgn pengawas disiplin yang menjerit tiap pagi suruh cepat cepat, ingat aku ada roda ke dekat kaki nak cepat (selalu tak puas hati) tapi aku rasa sebab kiteorang berenam (including bee and najihot)  ni kepala sama species kot so campak celah mana pun boleh ngam. Kot lah...... ye ah taknak syok sendiri pulak wakaka


 

Ni lah dia budak yang meninggalkan aku masa last day. budak perempuan kelas aku terus lepak IOI putrajaya right after exam habis but yeah adiena tinggalkan guwe. Dasar derhaka punya kawan. Luls padahal aku yang taknak kuikui i dont feel like going out pun and apa je nak buat kat IOI. bila terfikir dieorang nak balik malam, tapi aku kena kemas bilik yang bersepah gila macam tongkang pecah taufan tornado speed 900km/h and i'm not that happy nak "celebrate" the end of exam. Kalau jawab exam ok takpa lagi, ni jawab pun tunggang langgang T_T 

And masa dieorang ajak keluar, aku teringat yang dah janji dengan najihah nak jalan jalan keliling kmb last day sem. Aku ni muka je ting tong trang tang tang tapi bila kita dah janji and boleh happy in simplest way, kenapa nak penat kan diri ye dok wah gitu


Percaya taaaaak kiteorang jalan jalan pastu ada pelangi!! Aku ni dah lah jakun gila kalau nampak pelangi, sebab serious cantik gilaAAA, colour dia obvious gila bapak kalau tengok dengan mata tapi bila dalam gambar mcm tak nampak sgt. And not a single pelangi, tapi double rainbow. Atas satu rainbow tu ada satu lagi rainbow! Dia rasa mcm a gift for the last day gitu. Tak sia sia masa nak keluar bilik tu dah hujan renyai tapi redah je sebab dah habis exam dah pun wakaka


this was like 642910398th picture, selagi pelangi tak hilang selagi tu taknak gerak


kiteorang tengah jalan jalan tapi main redah je mana mana jalan short cut. Problem nya sekarang the only one yang athletic tu iman sorang je. Tapi action gila dieorang ni, nak lompat lompat longkang segala pdhal jalan rata dah ada. Aku ni dah lah paling sopan dan segala ayu (padahal), aku tak berani nak lompat longkang hahahahah. Tapi si najihah ni degil bin dogol tak dengar kata! bila tunggu aku lompat longkang tu siap gelakkan aku cakap cara aku buruk, tak guna betul. Dia beriya jugak nak lompat longkang, siapa kuat kuat ni kira OKAY SATUUUU.. DUAAAAA TIGAAA AAAAH

... jatuh tersembam weh hahahahahaha aku dah literally baring atas tanah gelakkan dia. Tu pun aku dah try control jangan gelak kuat sebab kiteorang dekat tepi court futsal laki, kalau aku gelak mengilai ni aku rasa pak guard depan kmb tu pun boleh terbangun dari mimpi dia sebab terkejut bila dengar. Aku sumpah menyesal gila kenapa laaaah tak record video aiyooo dia pun satu jangan lah lompat mengejut. Sumpah sakit ah kalau tengok dia jatuh tu, menjerit counting tu dah kuat semacam, lompat je tak lepas.

That would be probably the longest laugh I've ever had since weeks, seriously.


I would like to nominate this to be the most awkward BFF post ever.........


aku-sumpah-dah-fed-up-dgn-dia pose

Kiteorang start kemas bilik after maghrib, memang serupa macam orang kemas bilik sekali setiap semester hahaha Kiteorang selalu je kemas sebenarnya tapi state kemas tu mcm paling lama pun tahan sehari je harhar nasib baik lah aku dapat roommate species mcm aku jugak, kalau dapat roommate mcm iman habis ah, dia selalu potpet potpet membebel mcm cikgu kebersihan datang check kelas zz padahal ok je aku rasa (angkat kening) After kemas tengok cerita hantu dalam bilik aku. Aku tak ingat apa tajuk cerita dia tapi sumpah stress gila, aku jadi takut nak pergi toilet

Aku dah berapa kali tanya "weh taknak tukar cerita ke" tapi dieorang ni degil bin dogol selalu taknak dengar cakap aku. Si Amina dengan Najihah pulak duk pause cerita nak membincangkan siapa actor actress ni, dia pernah belakon cerita apa and i was like guys pls kalau mcm ni subuh pun tak sure dah habis ke belum movie ni. 


sem two was great in terms of experience and i am happy for that. Except one thing, sleeping habit kiteorang are getting worse!!! Sem one takda tapi this sem macam take turn pulak nak mengigau. And we keep on upgrading our "level" day by day, membuatkan aku takut apa lagi lah yang nak dibuat masa sem 3. I would be moreeeeee than happy to cerita apa jadi dekat najihah but yeah aku ni baik sebenarnya (proud smile) maybe sebab stress or penat sangat kot, ok takpa cuti ni qadak tidur okay wakakaaa


iolls just nak mention bilik weolls kena puji sebab cikgu suka luls adios xo