Saturday, November 11, 2017

Day trip to Cambridge


A great weekend with a great company.

I mentioned in previous post kan, Iman came to London. All the way from India. Masa iman whatsapp bgtahu plan dia tu the first thing aku tanya "weh banyak nya kau save allowance......... LOL" The last day I met Iman was probably on our graduation day, lama gila kan lmao. I still remember, back in our 1st year in kmb we still thought we bounded to Ireland, as long as we get decent result we'll be there. Little did we know, Allah is the best planner. And the fact that she's coming, and this is our first time together abroad so I should make this memorable! I need to be abit extra lmao, for my clingy iman anything oso can!

Aku fikir lah I want to experience something new with Iman, taknak lah duk bawak pi jalan london je which aku dah buat dekat org lain buat kali yg ke 8726308th (propa sikit lah) Since aku tak pernah lah terfikir nak jadi student cambridge, and aku tak pernah pergi cambridge so a day trip to Cambridge from London should be fine.

Bila lagi nak acah student cambridge ye dok hm 


An unknown chapel

Pergi Cambridge naik train from London King's Cross which is quite cheap tbh maybe sbb return on the same day. Now, I have my railcard so bye guys you not gonna see me in London for the weekend anymore hehe jk finally after setahun aku tahan takda railcard duk lah naik bas berjam-jam! The journey was not thaaat long probably 1hour and 30mins kot? Tapi the train was full I could barely sit :( I prefer to have a seat next to window but then that time everytime I wanted to look at the outside aku rasa mcm pakcik sebelah aku rasa di-usha -_-" 

Cambridge is not that big, you dont even need to get daily pass for the bus guna je lah khidmat percuma kaki sendiri muehehe everything is just walking distance utk org org darah muda (dan darah student aka darah cheapskate) Tapi kalau nak bawak ibu ayah ke sini maybe lah kena consider faktor usia (dan faktor duit jugak lah time to pau! hehe!)

Keluar train station, the first thing we did; withdraw cash! Ni lah downside of being cashless (meaning we tap debit card everywhere but still applicable with literal meaning kurang-cash haha). We planned to do punting tapi mana lah sampan atas air tu ada mesin debit card. And then we walked all the way to punting waiting area depan an unknown chapel lmao. Is it just me or I found there's alooooot of chapels in Cambridge. Every 15 minutes walk, mesti ada satu! 

And since we still got a lot of time, we went inside a few chapels. Sepanjang aku hidup, tak pernah aku masuk banyak chapel mcm haritu lol. Don't worry we are open-minded but still know the boundaries, tapi insecure gak ah mula mula 4 orang hijabis masuk chapel rasa berdosa and mcm orang usha but that was just us being self-conscious hahah takda siapa pun kisah pasal kiteorang lantak kau lah nak buat apa dalam tu. 

my dear stranger, i get it the leaves look so nice but our faces? so jauh i crey???

And there was a big market, a decent one for souvenirs or food or clothes. Boleh lah nak beli fridge magnet untuk satu kampung. There was an official cambridge uni gift shop as well tapi harga dia pun ala ala semangat kamikaze sikit lah taknak kalah gitu berani mati. We just bought souvenirs from the market, not bad as you could barely tell the difference (which in my case aku selalu takleh beza so 😎)


We decided to do punting! Punting tu yang naik sampan pastu kau dayung lah sepanjang river to mcm ala ala naik gondola kat venice tapi tu mahal sangat so tu kena menabung, ni kita start slow slow lah, which was punting in Cambridge πŸ˜‚I'd say this was the highligggght of our trip! Funny how we had our highlight so fast when ppl said save best for the last?! Faktor cuaca kena amik kira do, kang duk ber-punting sekali mendung/hujan satu sen pence pun tak guna ye dok

I couldnt remember whats the punting price for each person but that was affordable and reasonable, considering punting itself is hard. Boleh je mcm acah acah nak experience sendiri control your own sampan and it is cheaper BUT believe me it is sooo hard, just take the one with the guide. He'll do the punting for you. We bumped into loooots of punts esp those who decided to do the punting on their own. And we saw a girl did the punting and then the boyfriend just duk gelakkan the girl, four of us already ready to give the wth-you-laugh-at-be-gentleman-and-do-the-punting judging look πŸ˜‚πŸ˜‚


ni lah pakcik pendayung yang minum air tumpah kena shawl aku tu πŸ’†πŸ’†


ha dayung pakcik dayung


amboi sempat posing pakcik ni

Our punt muat 12 orang, and kiteorang dah awal awal suruh Iman duduk sebelah this one stranger man ni sbb semua taknak duduk situ πŸ˜‚tapi lama lama kiteorang usha, handsome pulak laki ni hahaha! Lepastu semua mcm menyesal aku patut duduk tempat iman tadi! Sepanjang punting session tu kiteorang duk "weh Iman, kacak teruk laki sebelah kau ni", I bet he knew we were talking about him mana tak nyaaaa......


betapa banyak gambar lelaki ni dalam phone aku πŸ˜‚πŸ˜‚ I even make sure his gf was out of camera, so just ada iman dengan this man je (find a friend like me gals) hahaha he makes all the pictures became waaaay better I swear



Punting was great! A must-do!!


Iman & Syameem

And then we went to King's College. Basically, University of Cambridge ni banyak naw college nya. Ada yang free je nak masuk. Ada yang grand or popular sikit kena bayar. We found on internet, ppl recommend King's College so here we go 😎 We couldnt be bothered to go to all college, so we just chose one for the paid admission. 



Loving the weather! Lighting so on point



 Smiling I-moon (sbb mcm bulan hahah)


Nae saram

Lepastu we searched for halal restaurant tapi malas nak jalan jauh-jauh lol, nasib baik we found Chopstix and aku tergerak hati nak baca kertas dekat tingkap tu tulis apa. It's halal! So semua memang dah kebulur, dapat makanan semua terus ada moment of silence. We walked a bit and went to Fitzwilliam Museum tapi being us who were not interested in arts at all, masuk museum semua cari kerusi nak duduk and main phone πŸ˜‚


And then we went back to King's College to get into its famous chapel. It is veryyyy big and veryyy artsy, its architecture memang nice. Kiteorang sempat dengar its chapel service tapi keluar awal sebab taknak kacau orang nak beribadah hahahah. 

Cambridge was great. Especially for a weekend day trip. Cambridge itself is so small, you don't really need long time to go everywhere, kiteorang yang malas nak jalan lols. Totally agree, a great weekend with a great company!


bye guys thanks for coming xo

Thursday, October 26, 2017

tipah tertipu

I am still amazed at my kemalasan tahap langit ke tujuh when it comes to updating blog.

So basically since last month kot, I've been planning to go to Belfast. The moment I got my timetable, the first thing that I searched; WHEN IS MY FREE DAY?! So yeah ok i dont have reading week (again) so instead i was searching for friday or monday off so I can go jalan jalan on the weekend (thats how desperate I am) (Don't need holiday, weekend also can)

So I found this one week which I (suprisingly) have friday and monday off so 4 hari cuti lah kan, I asap call aisyah weh jom pergi belfast nak!!! Belfast is actually northern part of ireland but still considered UK. The latter part excites me hehehe so I don't have to convert my pound to euro, I can spend money like I plant money in my backyard (which I dont have backyard. And the money too.)

Related image

^ this is me spending my invisible money

Mesti orang lain mcm alahai kuchi kuchi pergi belfast je pun mcm jauh naw, hello sayang ku intan payung I just have a weekend kot which means 2 days if you dont know, nak buat mcm mana ye dok. I still get into flights plus the flight journey tu I'm all alone sobs so my inner self already consider this trip jauh *nods* 

Related image
so 2 days in belfast, and 1 day in dublin muehehehe

HOWEVERRRRR

When I'm all excited waiting for weekend to come, suddenly wednesday mid of the week everything keeps appearing. Non-stop. Deadlines. Presentation. Meeting. I need to do research for PBL and submit my slides to my groupmates a day after I come back from the trip. And on the same week, another deadline aucak me this morning, aku hanya mampu tersenyum ibarat kambing gurun sahara yang nampak baldi ingat ada air rupanya kosong. Tipu gila you said I have free day on the weekend....................

So at least I got friday off to settle everythaaaaaang, I'll promise myself I wont submit blank slides (kahkah) and to get everything sorted sebagai contoh untuk tak bazir masa and tulis post ni panjang panjang. 

Kalau ada sesiapa yang rasa kepala dia ting tong, ketahuilah harini ada sorang groupmate aku suggest pasang lagu Toxic Britney spears jadi lagu background sepanjang presentation kiteorang yang discuss pasal toxicity πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚Ketahuilah, anda masih normal.


Iman came all the way from India to London. If this is not love and pren4ever then what is lmao. We finally met after 1 year just whatsapp and facetime -ing each other, which before this we met almost everyday back in college. Already miss clingy Iman! 

Wednesday, September 20, 2017

blergh

Now ady 3rd week of 2nd year, penaaaaaaat. Absolutely bukan penat belajar *cough*, tapi penat settle down yang tak berapa nak settle lagi ni. Finally i moved in!! Physically but not yet spiritually, hati tertinggal dekat msia *cue start drama* *100 episodes* Tapi i'm still in love with my new hse mueheheh maybe sbb cari rumah ni sendiri so the sentimental value over sikit like finally syadin grow up ady my first baby adult step! I did everything from the searching, viewing sampai lah move in 

I. am. so. adult. pls no more immature syadin πŸ‘€πŸ‘€ acahhh

Last week there was this one lecture, and aku datang lambat sikit so the only place available hujung hujung hall gitu. The thing was aku tak dengar and tak faham sepatah habuk lah this invited guest cakap pebenda, i thought it was just me. Probably because of the accent and plus I'm a bit pekak so yeah 😐 Rupanya lepas tanya ppl around me, everyone in my side mmg tak dengar langsung probably because the hall was so big it became echo-ey. 

TIBA TIBA this guest picked student one by one and asked question. Aku dah mcm ah sudah dont you ever pick on meeeeeeeee. Sekali dia makin move ke side aku. Dalam hati aku dah gelabah dah. Luckilyyyy, dia tanya another student who sat next 3 seats from me. Aku mcm phew. I dont know what was the question tapi that boy jawab "I think i'll be upset" 

Sekali dia gerak one step forward, and point at me (unlucky balik), AT MEEEEE OKKK "what about you?"

"........ me?"

Image result for me? gif

"yes, you!"

.................. *5 seconds of silence which also the longest 5 seconds I've ever had in my entireeeee life, i could even mumbling in my mind like shoooooooot shoot whats the question doh adoi kalau tanya balik kantoi tak dengar langsung wth wth

so i just decided to redah with 

"i think i'll be upset, too." 

ok so basically aku just copy org sebelah aku punya jawapan but aku tambah too which (i assume) make a different lels

That was how "too" save my entire day muahaha! 😈

Tuesday, September 12, 2017

i believe in the power of small gesture

taktahu aku ni mudah terharu atau mudah terhibur atau hanya seorang anak yang kekurangan kasih sayang lol

btw I'm already in london at the moment, baru balik after 4months holiday and spent 3 months back in Malaysia and now homesick gila, emotionally unstable while settling new house. I even got teary-eyed while sitting on a bus wth. Should not listen to sad songs when you depressed, really.

I'm staying at my friend's hse while waiting for my house agreement to settle. Semalam lepas kena saiko dgn classmate yang dah catch up semua lectures walaupun baru mingu kedua, aku pun stay up lah nak catch up jugak (tapi mampu habiskan satu lecture je lol satu lecture tp 83 slides pebenda tah, satu pun ok lah tu din). 

So pendek cerita aku tidur lambat and my friends tidur awal sbb dieorg jetlag hahah pukul 9pm dah tidur what even πŸ˜†. And maybe cuaca sejuk, dieorang berdua dah guna and conquer duvet. Aku yang hanya duduk menumpang ni, I know my place and somehow have bits of common sense. Takkan lah aku nak tarik selimut jugak kan, so aku tidur lah guna jumper/sweater.

The thing is, this morning i woke up with another duvet on me. Like another whole set duvet just for me, before this takda dalam bilik tu. One of them put the duvet on me while i fell asleep. I thought i was going to sleep in cold, but i woke up in warmth.



I believe, and appreciate the power of small gesture.

Thursday, August 10, 2017

Collapsed

At least once, I wonder apa rasa pengsan out of sudden. Kita tengok drama ke tgk ada org pengsan masa kawad rumah sukan lah, mesti wonder apa doh rasa pengsan ni mcm tak cukup tidur lepastu tertidur sekejap ke (lol)

So, after living 21 years of my life keep on wondering what does it feel like, aku akhirnya pengsan. Literally. Finally. Lol idk if it was even a thing to celebrate, for sure not a thing you can write on resume as work experience but still, "finally" 😐😐

Image result for nodding gif

It was my first time, tapi seriously it would be nice to be my very last time as well lol. Sakit doh seriously zz

Ok at first problem nya aku lah kot yg riak takabbur secara halus separuh sedar ni, lepas balik malaysia aku tercakap "eera duduk london 9 bulan, sekali pun tak sakit. demam pun tak. bawak panadol dua papan pun tak guna" so maybe Allah boleh sense riak aku yang lowkey sama rancak dengan mulut aku ni, sebab tertinggal "alhamdulillah" before cakap statement tadi. cuba baca balik dengan alhamdulillah kan bunyi riak tu mcm takda sangat kan lels

pastu aku dibayar cash tanpa ansuran lah dengan demam satu minggu straight lepas balik sampai. seghonok. tu lah mulut duk pung pang pung pang. dah lah demam lepastu taknak pergi klinik pulak tu, perangai macam orang tua. tapi *insert alhamdulillah* aku memang selalu jarang demam TAPI kalau sekali demam dia mcm sekaligus tanpa kompromi. 

ibu dah bising berapa lama lagi nak demam taknak pergi klinik. Aku pun mcm mak nenek lah "ala demam kejap je kot esok dah ok pastu nanti datang balik lusa ok lah". Satu malam tu ibu balik terawih badan aku demam lagi ibu insist jugak PERGI KLINIK SEKARANG! 😑😑

Image result for angry gif

Aku dah malas nak pung pang, pergi dapur nak minum vitagen tapi aku pening sampai aku takleh keluarkan straw so aku frust and nak sambung tidur (looool) sekali masa nak jalan ke bilik tu aku *finally* pengsan. So basically, dia rasa macam i was too weak and someone else took over badan aku, aku terhuyung hayang langgar almari langgar tv lepastu piungggg aku terkulai jatuh. Literally.

and in drama there would be someone else sambut orang pengsan. Can be the hero, or even in public there at least would be one person to sambut so that orang pengsan tu tak jatuh mcm tu je. LIESSSS GUYS LIESS. Kenapa aku pengsan terkulai, terseliuh kaki, jatuh straight badan atas lantai, takda siapa sambut! Yang aku dengar, ibu menjerit and ayah berlari (ayah lari tapi aku pengsan dulu baru ayah sampai. mungkin faktor usia hehe jk ayah)

Image result for shaking head gif

Pendek kata apa yang aku rasa sakit gila, lama gak lah aku jalan seret kaki. Pengsan is definitely not fun lol. Just saying if there would be someone else wonder what it feels like lol. 

And embarassing thing bila aku finally pergi clinic dengan tudung indon (yelah orang dah terkulai ada pulak energy nak pakai shawl cecantik 😰) dengan baju kurung (sebab baru balik buka puasa surau), orang tengok aku macam bibik pengsan and dipapah oleh majikan (ibu and ayah). Malu sungguh.

So, kalau demam tu pi lah klinik jangan dah seminggu pun duk tunggu lah nanti tunggu lah. Sometimes your body cannot wait anymore. Pesanan penaja kementerian kesihatan malaysia. Ok bye

Saturday, July 29, 2017

Rantss

Harini ramai ramai tidur bilik ayah termasuklah qaseh (cucu). Aku masih yang maintain jadi mak guard berjaya dan bergaya aka stay up tgk movie sementara orang tidur eheh! Dia ok je tau stay up tapi kalau stay up dengar dengar bunyi tu yg mcm meremang sikit

Tapi tadi aku mcm dengar bunyi tombol pintu bergerak aku mcm haaa apa benda tu!! Aku mcm lantak lah biarlah sebab kalau tgk horror movie mesti audience akan salahkan hero/ heroin "Hak alah dia ni pun, berani sangat kenapa!!" So aku mcm baring je buat buat tak dengar.

Lama jugak lah tombol pintu bunyi. Tapi aku masih maintain.

Tapi kita takleh nak salahkan hero/heroin. Se pekak pekak mana pun nak buat buat takda apa jadi, last last aku bukak lampu phone and suluh. Tapi aku yg penakut dan rabun ni asalkan takda pencuri atau pocong melompat aku mcm haaa selamat je kot.

Aku sambung movie tiba tiba ada org berdiri sebelah aku 😩😩😩 QASEH 😩😩😩😩😩

Aku mcm akak kenapa 😭 (Kitaorg panggil qaseh akak sbb cucu sulung lels)  Mengigau kot budak ni. Dia cakap dia nak bukak pintu tak boleh. Aku mcm takpalah buat apa nak keluar bilik (mungkin budak budak ni terbangun tengah malam and rasa nak tidur dgn parents pulak) (sebenarnya aku malas nak hantar pi bilik parents nya)

Aku ajak tidur sebelah aku. Aku tanya lah "kenapa akak bangun", pastu dia jawab "akak bangun bangun, akak nampak benda putih" Aku dah mcm ohhhhhh shoot man aku kena buat buat tak dengar ke apa ni 😰😰😰

"Akak nampak benda putih kat mana?" (Betul lah heroin mmg selalunya sedikit menyakitkan hati ya ibuk ibuk) pastu dia tunjuk kat bawah. Aku mcm ah sudaaaah. 

RUPA RUPANYA qaseh tidur dgn eeka tetapi atas sebab geografi dan keganasan dua dua belah pihak, akak tergolek golek sampai masuk ke bawah sofa 🌚 bukak bukak mata dia terkejut dia dah bawah sofa yang base nya colour putih. Dia bangun cepat cepat nak bukak pintu tapi tak boleh.

Dan aku dah boleh lah stop tgk horror movie. Supporting character pun tak layak, inikan heroin kahkah. Akak ada baring tepi aku, tgk upin ipin sbb tak boleh sambung tidur. Jangan pulak esok pagi dia bangun pagi ckp dia tak terbangun pun semalam. Dia ok je tidur tepi eeka (ill cry then)

Tuesday, July 4, 2017

syaheera is so bosan rn so she rants

ok so basically aku dah habiskan semua drama korea (yang aku berminat nak tgk lol i have 3 times filter: the hero, the plot, the drive or nafsu to watch until the last episode which selalu nya takda. aku cepat bosan, klimaks lembab aku tinggal) nak raya and keluar, semua orang ada class or kerja and suddenly aku wonder why you guys kerja so fast? kita kan baru habis spm semalam, tak ke? so pendek cerita aku dah taktahu nak buat apa, dah buat almost semua benda termasuk lah teman ibu tgk drama hero seorang cinderella. aku takleh brain ah cringe gila. why people....

Image result for gif why

Dulu zaman aku seseri ala zaman baju kurung tudung bawal ke depan selempang dgn lengan baju tarik sampai lengan (sbb pls no boys here we own the world) , aku selalu sok sek sok sek pasal Estrella kan. Tu nama batch aku btw since ni benda yang dah setengah dekad. Those good old days (not all time good tbh plus all my homesick, all girls sch drama, all i did was study play and study back haha no boys right nak menggatal pun takda orang bagus bagus)

Batch aku was great. i mean okay lah no one highkey mencapub so i kinda like them. Haha those days when batchmates were all you have (sobs) kita belajar sama sama, tak faham mintak kawan yang power sikit explain kan. kita buat formula acronym sama sama lepastu share satu batch. Menjerit cheer batch everyday after dinner. kau bayangkan 😷 Haha boleh lah all those little things that matter

Image result for spongebob magic gif

dah habis spm, kita move on dengan hidup masing masing. Sampai lah last week, aku dpt msg ws cakap one of our batchmate meninggal. wow. shock. what a joke. sampai ada yang tak percaya and cakap benda mcm ni jangan buat main, so half of me was still shock and another half mcm denial lah. Kawan kau. meninggal. sama umur. we even met during notts game haritu, siap bual tanya dia macam mana, ok ke cope dgn scottish accent and then sembang gelak gelak amik gambar. Idk that was my last time seeing her.

And that was first time for our batch to experience someone meninggal. Selalu nya instagram feed kau penuh gambar and post that one particular person sbb birthday dia. All those long post you thought would be grammy speech. And here comes all the throwback seseri pictures. BUT that was our first time ig feed full sebab kematian. And then you realize the only that matters for our batchmate who is now arwah (πŸ˜”), is alfatihah. Plus doa.

Ada orang cakap ni and aku yang tengah emosional masa tu mcm lagi lah emo bila dengar "dan sekarang estrella takkan penuh ahlinya" something mcm tu. That's sad. But true. Sadly true.

Image result for sad beep gif

Sedih do serious, takda lah rapat pun dulu tapi sedih ah kan. Satu batch kan ramai. Bunyi mcm jetjet tapi kenal semua orang tapi tak semua orang rapat dengan semua orang, tapi still ada lah sense of value in life. Tak perasan tapi the absence of one person is so prominent and important.

Aku tahu arwah sooooooo selfless, orang duk cakap dekat aku dia ni pandai addmath and selalu tolong orang. Sampai aku yang uh-huh um probably useless HOD addmath who tried to function jumpa dia in person and ajak dia masuk department addmath haha tak pernahh di buat orang but why not kan shes good. Tapi selfless dia rupanya sampai ke saat genting hidup dia, dia utamakan and selamatkan orang dulu sampai dia yang mati lemas πŸ˜” (This is so sudden but yeah aku wonder apa rasa mati dalam ketakutan)

A girl who looked beautiful even with her niqab on. Beautiful inside and outside. Beauty with brains

Alfatihah, Nurul Nabilah Sharul Ami





suddenly my rants sounds so depressing lol