Wednesday, July 27, 2016

Ending

Dekat dalam group ws kita selalu ejek and bahan each other tapi kena bahan pun relaks je takpa no offense,

"Just play along"


Hhahahahahah Geddit? If no, then anda memerlukan kawan species syadin untuk didikan lebih terperinci

^ lawak hari ini. Bangga kejap sebab dah lama aku tak sebarkan kehambaran aku ni. Tapi aku betul betul rasa ni tak hambar. Aku boleh gelak everytime terfikir balik kebodohan lawak aku kahkahkah


Tuesday, July 19, 2016

#syadinraya

Rayaaaa this year is great. Raya without IB is super great. Celebrating raya everyday not in kmb is super duper great lol.



Tahun ni first time in 4 years puasa penuh dekat rumah. And still ingat lagi sedihnya tgk gambar family raya situ sini pergi openhouse dari dalam bilik f111 bertemankan internal assessment & extended essay. Pastu macam nak nangis aku berjanji "tengok lah aku dah habis ib nanti, semua orang punya open house aku pergi. Yang tak jemput aku pun aku datang" haaaa gitu over 

Dan yes here I am, raya like theres no tomorrow ahahhah full beb harini pergi sini, esok pergi sana. Persetankan segala "ingat berat badan syadin" dan "baju kau muat muat je" gimme allll kuih raya I'm goooood!!!!

Raya dengan budak IRP & budak kelas lepas dah dekat 2 bulan tak jumpa. Bising dia buat air teh pun boleh gaduh "kau ni tak reti rasa lah" "tawar laaaaah" "aku tak percaya kauuu" 

And semua orang ada trust issue bila aku drive. Tu aku belum betul betul drive. Aku baru cakap "meh ah aku drive" semua be like GILA KAU TAKNAK AKU RAYA DEKAT HOSPITAL takpun "Aku dapat duit raya dah lah sikit, kau nak jahanamkan kereta aku pulak" biadap betul kawan kawan guwe betul betul dunia akhirat fewit


Atok & cucu cucu


Paling aku seronok bila tahun ni dapat join full raya btho ahhaha teringat last year aku curang hybrid adil sikit bila aku pergi 2 rumah btho lepastu ciao syabib bawak aku pergi raya dorm seseri pulak. Anis duk mengungkit kisah tu sampai tahun ni. Aku baru perasan konvoi raya btho ni daripada form 2 hahahaha alahai comel nya form 2 dah beraya kerja khusus sejarah geografi dah siap ke belum ahahhaha. 

Bersungguh gila dulu kalau beraya masa sekolah lagi siap jalan kaki seh dari rumah ke rumah, lain taman pun takdahal asalkan raya. Gila betul. Sekarang jetjet sikit upgrade dah kan, naik kereta je. Tak main lah pusing btho, sampai ke sepang pergi lels. 


Ni lah jadinya kalau suruh ibu amik gambar. Rumah patut nampak luas daripada luasnya muka anak tersayang opps

Dalam banyak banyak ungkit, takleh lawan ungkit insiden air gula aku memang 6 tahun berturut turut ni kalau ada award ni mmg sah sah aku pemenang setiap tahun. Sampai sekarang tak move on lagi, still ungkit "ni air soda ke air gula", rasa macam seronok jugak bagi air gula betul betul baru tahuuuu (evil)

Gang raya ni padahal dah ramai keluar btho pun nanti raya roger roger lagi nak raya sama-sama. Aku bukan apa lah kan, mmg ni je kawan aku ahahhaha kalau dieorang pun pindah keluar btho mmg takda siapa dah kat hussein onn tu kenal aku lels. Social circle so big but so small (geddit?)



Semoga kita dapat raya lagi bertahun tahun sampai lah nanti bawak anak raya sekali wah gitu

I GOT ONE THING TO RANT BUT YOU KNOW SYADIN START WITH S, SEMBANG ALSO START WITH S SOOOOO CIAO! 



Tuesday, July 12, 2016

Struggle success


Dunia ni makin hari makin menakutkan. And aku makin hari makin panik gelabah tak sudah lagi lagi bila ayah duk pressure. Kadang kadang kita tengok laluan orang senang je dari laluan kita. Benda macam ni buat kita lupa rasa bersyukur. Kita nampak laluan orang lain senang, padahal kita taktahu sebenarnya behind the scenes.

Kita khabarkan benda baik baik je and post gambar benda best best je. Takda siapa nak post gambar dia tengah stress ke menangis ke. So cuba view daripada perspective yang berbeza. Success is just the tip of iceberg.

Wednesday, July 6, 2016

eid

Random rant

12.44AM right now so practically selamat hari rayaaaaa! Eid mubarak! Already malam raya (still tak consider pagi selagi aku tak tidur & bangun so yeah) but for some reasons you want raya but you dont want raya, you get it? No? 

Balik kampung and sebab rumah pakcik aku semua area muar je sepanjang satu lorong so berhenti setiap rumah rasa mcm banyak pulak RnR setiap tahun. Paklong is not amil zakat anymore, so tahun ni takda bayaran zakat secara live hm wa tak feel raya lah tak tgk ayah bayar zakat selalu excited gitu tgk mcm betul betul ditanggung ikut agama hahah what did i say just now (?) the best stop is always rumah maklang lepastu tolong anyam ketupat (10 kali datang raya, 10 kali ajar anyam, 10 kali reti on the spot, 10 kali lupa tahun depannya and the cycle goes on) 

The way atok called me by my full name "nur syaheera" is what im longing for lol it was like waaaay different feeelss with eeka's "SYAAAHEERAaa!!!" bila dia tahu aku guna baju dia or cikgu called "Nur syaheera" sebab aku selalu tak ngaku nama aku selagi takda panggilan tajuddin (like yeah my name is one set dgn nama ayah so you call me both gitu wah. )

And so far so good atok cam lagi muka aku and tahu nama aku alhamdulillah make it last long pls (sigh)

Rumah atok tahun ni tukar langsir hahahahah penat gila weh sangkut langsir i tell you buat rumah jangan lah buat banyak tingkap!!! I know it is for air ventilation, ok at least make it tinted lol demanding nak mati. So aku mcm fed up nya sangkut langsir ni dh berapa kali pasang bukak pasang bukak

Nampak atok nk keluar rumh terus "ATOK NAK PERGI MANA TOK NAK IKUTTTT" "Ha meh lah atok nak amik ketupat" masa tu hati guwe berbunga bunga like yasss dapat larikan diri daripada langsir seakan langsuirrr tapi terkantoi pulak dengan ibu yang tahu aku nak curi tulang. 

Tapi that feeling when atok back me up like "biar lah dia ikut abah, banyak tu abah nak angkat" wohoo i got my atok's back esp when ketupat tak banyak pun nak angkat sebenarnya (kuang3) lepastu melencong pulak beli cendol lah abc lah kedai kasut lah wohooo love you atok, you save my life 

So yes love your atok and selamat hari raya (again). Sorry if im not super at all, i already ate bags of super ring. Unfortunately i havent gain any superpower but fats :( 

Thursday, June 30, 2016

Eat @ Redwok Steamboat & Grill Bangi



Out of allllll friendships or social circle that I have, they would be like m daud kilau. Not the gelek part but it's about the age (and maybe the kilau part as well because theres me to shine for them k gerak dulu). This one is the oldest, longest and deserved a post on this blog because this one is so old and gold and they never get a special post at all because I met them waaaay before I made this blog so yeah lels

How old is "old"? 

I still remember vividly fatin went to the school with pinafore and a ribbon on her hair sambil seret bag roda hahhahaha. Maaaannn, pinafore seh!

And fatin (again) jatuh patah tangan right in front of me masa pjk and this innocent little girl (me duhh who else?) datang melawat dekat rumah with air solivite because idk what else to buy so I just end up buying apa yang aku nak sangat masa tu hahahah lel 


We had this "gang time" lepastu bagi nama fasyarinamine hahahahahahah wth is that sebenarnya tu gabungan nama kiteorang omg i know right it sounds so dumb and reallyyyy dumb tapi percayalah its sounds grand masa 2008 (senyum kambing) 

And isnin haritu rasanya 8 tahun kumpul balik 5 orang hahahah imagine thaaat bukan sbb jarang jumpa, aku selalu je jumpa lagi lagi si najihah tu 2 tahun jumpa hari hari bukak mata je tengok muka dia ye ah dah nama pun roommate aku dekat kmb tapi susah kumpul 5 orang balik sbb sekor dah pindah stf masa form one. Sekor pulak pindah kluang masa form 3. Aku pulak masuk seseri form 4. Sekarang fatin pulak study india (yes the one who used to wear pinafore now wear doctor white coat ady im so proud criess) so keep in touch virtually takpun jumpa banyak kali tapi mesti sekor tertinggal lels



Lepastu aku dah lama tau mengidam nak makan steamboat, daripada habis ib haritu duk nak pergi seoul garden tapi takda siapa nak bawak sbb takda siapa yang rela nak teman aku makan kot kot lah taknak balik ke kan lels. So aku cakap lah dgn dieorang ni jom laaaah pergi buka puasa steamboat kan seronok ramai ramai

Dan dieorang merealisasi kan impian guwe :') aku pun search lah dekat internet restaurant steamboat apa yang best and dekat lepastu jumpa lah Redwok Bangi lepastu baca review pun ok je (contohilah guwe baca dulu review sebelum pergi)

Makanan steamboat banyak, banyak as in the quantity banyak but im not sure with the varieties. Seafood pun banyak ada sotong basah sotong squidwards tu ayam (err this is not seafood nevermind), ikan, ketam yang ada kaki bukan ketam steamboat je, lala, kerang dan apa lagi tah 


And this one would be great for dinner or buka puasa sbb dia bukan ada steamboat food je you can come here for grill as well. Steamboat sahaja RM 30++, steamboat plus grill RM35++. Tapi tak tahu lah how you can define the plus plus, ikut budi bicara cashier ke ikut mood dia ke ikut harga semasa ke entah lah nak.

Bukan dua ekor tu je, ada jugak makanan berat yang banyak gila ada mee ada kuey teow ada macaroni, ayam goreng, lauk pauk and air 3 macam. The desserts best gila ada caramel and bread pudding and ice cream. Yang penting senang cerita kiteorang amik banyak gila lepastu susaaaah nak habiskan hahaha merana weh. 

Sampai satu tahap tu kiteorang check satu satu dalam soup tu jumpa ketam lepastu jerit "HAH NI KETAM SIAPA?!?" semua diam taknak mengaku lels.  Tomyam dia sedaaaaaaap lepastu kalau letak instant noodle makan dengan tomyam dia pun dah rasa heaven lels. Tempat dia ok besar gila, parking pun senang and ada surau nak solat. Cuma satu je slack, ada kucing and orang species takut kucing macam aku ni rasa diancam lol

They are still the same. Farisha still with her mother-like and the most reliable one, drive lepastu pick up sekor sekor, tolong masukkan steamboat and aku hanya tengok dari tepi memberi sokongan moral. Jasmine still takut kucing yang lagi parah drpd aku, kucing baru kat meja sebelah tapi dia dah bangun mcm nak nyanyi marhaban pun ada. Fatin masih ikut sekeliling tengok semua amik gambar bukak spec dia pun bising "Asaaaal semua bukak spec ni!! ALA NAK BUKAK JUGAK LAH" Najihah still eats alot lepastu ada baby bump lels 


+ iman yang nak amik buku ielts aiseh kembang kempis hidung aku tahan segan nak makan tapi bawak buku ielts adoi takpa untuk kawan wakakaa 

Wednesday, June 22, 2016

Salam nuzul quran ☆


It was the same quran that I used 11 years ago, since I was standard 4. Ibu ayah baru balik haji lepastu bagi uda quran and this annoying little girl rasa tak aci sebab dia tak dapat lepastu "nak jugak tak kiraaa", thank god my annoying traits not only concerned about food lels. Aku still guna quran yang sama walaupun kawan kawan dah tukar quran berkali kali.

Maybe one of the reasons aku still guna quran yang sama walaupun dah besar panjang & tua bangka ni sebab the notes ibu ayah left on the first page. Yas im the sentimental-value-is-important kind of person who appreciates every little things hehe.

"Ayah & ibu senentiasa mendoakan Era dirahmati Allah, berjaya dalam hidup dan sampai semula ke Baitullah satu hari nanti" 

And it was cute to see the old me scribbled in the quran. Ready for khatam. "Last page sekolah agama" "last page ngaji malam" and semua tanda tajwid yang ustazah suruh mark lels. And I used the same quran for exam tilawah so the preparation made by 12-years-old syaheera was cute (and 20 y/o syaheera is still cute anyway bye)

Untuk bulan puasa, aku join kumpulan tadarus. Sebenarnya ibu masukkan nama aku tanpa pengetahuan guwe so dia mcm paksa rela jugak mula mula. Maybe ibu tahu aku mesti reluctant sikit sbb tadarus start subuh so maksudnya hari hari kena subuh sana lels. Tapi didikan tu start dengan paksaan dan akan bawa kepada kerelaan (waaaaaah gitu) aku pastikan aku paksa anak aku jugak kah kah kah what goes around comes around my dear /evil/

Aku tak kisah sangat tapi masa first day datang, baru aku tahu tadarus ni rupanya group makcik makcik cucu satu dua dan surirumah semua ngaaaaa aku sorang je umur aku. Aku pandang ibu, ibu tak pandang aku -_- it was awkward and I can feel the generation gap but hey I got 3 baju baru mak ani jiran sebelah gave me last week sebab dia nak bagi orang tapi tak jumpa any person with the right size.

So yeah maybe mula mula bagi baju, lepasni promote anak laki ke ahahhahaha ok tak gurau je anak laki semua dah kahwin I told ya cucu sorang dua right


If you have that one particular quran that you love, hey same goes to me

Sunday, June 19, 2016

Drama rant; Another Miss Oh


Title: Another Miss Oh/ Again Oh Hae Young

It has been a looooong time since the last post I rant about any dramas so yeaaaah here I am! Got nothing to do plus emotionally unstable and 1.56 AM is practically time for normal person to sleep so I, as one of the abnormal person, have no one to hear my late night rants. 

Plot perfect gila bapak like its different from any kdrama or drama melayu pukul 7 yang kena kahwin paksa lah tersuka anak dato acah bad boy laaaah takpun terketar tulang rusuk nampak ustad lah. It starts with a decent plot which ppl still can relate with their own life without the need of imagining terlanggar kereta anak kaya which absoooooolutely 98.9% not going happen in your life (especially when you have license but do not drive oh yes its me anyway!!) 

To make it short, cerita ni pasal misundertanding yang start dengan nama yang terlalu common. Heroin tu nama dia common sampai dekat sekolah dia ada 5 orang nama sama dengan dia. Dalam kelas dia ada 2 orang nama sama dengan. HOW CAN I NOT RELATE WITH MYSELF I got 3 syaheera in my class, tu baru kelas! dont make me count for the whole batch or the whole college lol nasib baik dalam kelas ejaan tak sama kahkah tapi yang lain nya aku takda lah rasa mcm heroin tu rasa sampai kena buli ke compare ke (mungkin sbb aku tak kisah pasal dunia) whatnot I am ok with my life so far so yeaaaaah it didnt bothered me much, it doesnt matter but I still can relate

the funniest thing happened bila ada junior whatsapp me "akak director mpac ke" aku terdiam kejap lepastu gelak terguling dalam hati mcm alahai dik ramai cakap akak ni patut masuk mpac sbb bila mode dramaqueen akak ni on, bilik kmb sekangkang kera tu pun boleh jadi pentas  theatre akak. Tapi sebab mood aku baik (atau mungkin memang baikhati ok bai) aku cakap salah nombor. It turned out director tu nama sama and spelling lebih kurang dgn aku ahhaahahahaha ikr wth nasib baik lah tersilap igy director mpac, class kau jahh

But then dalam drama ni tersilap nama tu sampai revenge tahap tak ingat dunia,  baling batu dekat tingkap kaca la masuk jail lah putus tunang lah pengantin tak datang on the wedding day lah dahsyaaaaaat after effect dia!! Even the smallest mistake can lead to disaster :) so make sure ppl spell your name right ok. 

Drama ni buatkan aku pastikan nanti anak aku keturunan cucu cicit kena ada nama unik febles yang konfem dalam msia ni dia soraaaaaang je ada nama cenggini lol ok tak haaaaa tu dia mode dramaqueen dah keluar. 

The emotion throughout the drama was up and down, first 10 episode lawak gila bapak yang aku gelak level orang sebelah boleh ingat aku gila maybe sebab secondhand embarassment. Tapi aku baru habis tgk episode 12 (the episode that makes me emotionally unstable) lepastu throughoooout the episode aku nangis mcm mati anak kucing (bila kenyataan nya aku takut kucing ok takpa) sedih gilaaaaa. Baru aku perasan rasa macam theres no single episode yang heroin dia tak menangis lol

So if you happened to feel like you are the most miserable person in this world, you can watch this drama and sujud syukur yang it is just a drama and it's not happening to you. The one with the greatest smile may hide her greatest pain. Someone yang orang look up gila, mungkin takda kawan langsung atau kawan sendiri kutuk belakang lels. 

The fact that it is not your typical drama makes it 100 times better. Oh yes, theres a bit bromance in this drama