Friday, September 9, 2016

Dentistry: Road to London

Alhamdulillah visa dah siap kelmarin. Aku siap whatsapp eeka lagi kalau aku tahu lah nak belajar abroad seleceh ni mungkin aku fikir dua kali untuk opt for oversea lol. But since I'm going too far already and minyak untuk u-turn tak cukup and satan bisik kat telinga belah kiri "do or die" and malaikat bisik kat telinga kanan "Allah permudahkan orang yang berusaha", it's too late to turn back anyway. And it is not easy to grab the chance. There's nothing can back up me anymore, it is either I make my lifetime dream job jadi realiti or I make my high school joke just-kidding-im-going-to-be-housewife-with-brains for real so             yeah.

oh maaan elaun duit dah masuk *sujud syukur sambil pegang tasbih*


Pilih nak study oversea ni sangatlah kelakar and main-main untuk aku sebab se jujur jujur jujur jujur nya dulu aku tak kisah langsung kalau aku belajar local pun lepas spm like seriously i dont mind. Aku tak pernah ada perception study local tak mantap and sumpah bukan species "study oversea memang impian dari saya kecik keluar perut mak tak nangis dulu, saya jerit dulu i want to study oversea!!!" (aku imagine and rasa mcm kelakar pulak lol). Susah kot nak dapat masuk UM ke UKM ke especially course medic orang cerita kalau UM tu kena asasi dapat 4flat dulu baru boleh medic UM (taktahu sahih ke tak tapi mcm ye je) (i dont think I need to list all unis, seriously.....)

And it turns out I really really really want to be a dentist lol. Actually bukan nak jadi dentist sangat tapi aku taknak kerja lain selain dentist (apa jadah beza nya? beza ok) And aku kecik lagi so aku tak kenal dunia. Taktahu kalau result IB ni ipta malaysia belum iktiraf lagi. Aku tak tahu kalau dentistry ni placement dia dalam uni sangat limited. Taktahu aku kena akan di-interview berkali kali kali kali. Taktahu requirement a bit (too) high, some even higher than medics (make sense ke zz)  So the struggle begins.

Image result for sad gif

Kaunselor suggest tukar course; taknak, saya nak dentistry jugak. Requirement ielts each band kena 7 and above; takpa, kalau tak pass saya usaha lagi. Semua university kena interview; takda power sangat interview tapi takpa saya try. Kawan demotivate everytime interview; takpa bukan kau yang interview aku.

So 2 universities reject mentah-mentah. 1 university dapat online interview tapi terkandas. 1 university interview passed tapi course pharmacy (aku takleh brain & imagine nak belajar benda aku tak minat 4 tahun beb). 1 face-to-face interview in Singapore. 2-stages online interview for Ireland university. 90% impossible to further study dentistry in local due to limited placement & IB recognition. 

Image result for motivation gif


For uk unis, even to get the interview offer for international students is not easy so when I got replies from them I was glad enough lol. But alhamdulillah I think I'm just so-so in interview but I passed the one in Singapore (for QMUL) and Ireland unis walaupun chances senipis kulit bawang. 

So yas gais insyaAllah next week guwe akan ke Queen Mary University of London amik dentistry wohooooo! Target cita-cita spm surat aku janji yang aku sign depan ibu ayah dalam hall DGP dekat seseri tu bukan angan dalam debu semata-mata kuang kuang kuang. Nasib baik aku tak tulis suri rumah sepanjang masa dalam tu lels. Atau kahwin dengan anak sultan. Atau penyanyi. 

Image result for bitter gif


Tapi tu lah 5 tahun beb bukan kejap tu. IB 2 tahun pun nak menangis rasanya fikir balik, rasa macam makin tua and makin botak. Stress rambut gugur macam baru lepas buat chemotheraphy. Ni 5 tahun kalau grad jangan lah aku tua kerepot berkedut, kawan-kawan lain semua dah anak 2 lol. Dulu dekat kl and banting boleh lah dekat, kentut pun ibu dekat rumah boleh dengar. Ni dah benua lain, menangis dalam selimut je lah jawabnya nak. 

Ni aku cakap cuma nak warning sikit je nanti in the future, kalau aku post banyak emo homesick ke apa, harap memahami *lari laju laju*






just nak ingatkan kalau engkorang ada kenal orang species suka demotivate ni;

Image result for bitter gif

Monday, September 5, 2016

One minute i'm so confident, another minute I'm doubting myself. Last month I was apologising to myself for ever doubting my own self but you see what I did, the same thing all over again.

There is one person who is overthinking but still trying (so so so) hard to keep calm. And somehow I see that person everytime I look on mirror. Shame on me.

And my last piece of patience and strength whispers; if you do not believe in yourself, then who else?


May Allah ease

Wednesday, August 17, 2016

KMB's Graduation Day 2016; Done IB (officially!!)

Guess who already finished IB open-heartedly and left kmb physically (but not emotionally aww brb muntah first), and already checked her bucket list "graduate IB with style"?


Yeah me ofcourseee hahahahaha wait IB? what's that? Islamic Banking????

(Itu bukan menganjing ke lawak hambar ke ni real life situation weh kau bayangkan pi popular bookstore nak cari buku IB semangat membara lepastu pekerja dia boleh tanya aku IB tu islamic banking ke wth dia ingat lawak ke, bebetul takleh brain speechless taktahu nak react mcm mana perlu kah aku gelak atau berhuhuhu undurkan diri?)



^ bila kau ajak ramai ramai buat muka buruk tapi senyap senyap senyum biar dieorang syok sendiri semangat buat muka 

Faham tak perasaan yang kau banyak je baju this colour that colour but then bila ada event yang tetapkan theme colour dia terus rasa takda baju? Hahahhah yeah thats me as well. Baju prep or class aku dari dulu mostly purple, turqoise, pink. Tapi bila cikgu inform grad kena pakai shades of purple terus takda baju har har har. Mula mula aku nak je pakai baju colour lain tapi kang aku sorang je out of group kan so yeah 

Lepastu bising pulak ibu suruh pakai tudung purple tapi aisyah said no "jangan weh baju dah purple pastu tudung purple jugak nanti kau mcm pokok pisang berjalan cuma ni pokok pisang colour purple" kau tahu kan perempuan tudung penuh satu rak pun rasa mcm takda tudung lah apa lah 


We olls sama mejaaaa 

Nasib baik sama meja dengan classmate sendiri. Tengok meja kiri kanan yang meja campur campur kelas ni kesian aku tgk. Tunggu habis speech pun senyap sopan je, kiteorang dah tak ingat dunia dah. Syok je aisyah pijak kain aku, nak pergi toilet pun terbantut pergerakan aku. Kalau meja sekelas ni nak makan pun tak segan, nak behave pun buang masa dah 2 tahun menghadap sesama muka


I could not even open my eyes properly membuatkan aku wonder can eyebags eat my own eyes (?!) Kenapa mata aku mengecik mengapa ??





Appreciation #1 Aisyah Kamaludin, my deskmate for the entire 2 years. When others keep on changing their deskmates, there is us jaga tempat each other everytime new semester start (selalunya dia yang jaga hahah) because I need her to make me stay awake and she need to make me fully awake so nanti dia boleh copy notes aku. Hahahaah orang lain nak notes aku mcm pelik, aisyah nak notes aku takpa takdehal hahaah sbb tu lah kalau aku tidur maka kita berdua takda notes. 

And bila ada wishing board utk ib exam, aisyah bagi aku wish panjang nak mampus sampai satu kertas a4 tu penuh dah lah tulis pakai tangan hahaha. Nanti aku reply eh ;) (katanyaaa) a day before grad keluar dgn aisyah sampai isyak ahhaha ngaaa kenapa kau pergi ireland kenapaaAaaa 

+ friends compilation of photos






^ appreciation #2 Jazlan yang pelik gila 2 tahun aku still takleh brain pelik dia ni tapi sbb kita dah gang sejak satu group TOK presentation, it was greaat thank you service kek lapis sarawak free selama 2 tahun (sebab bila gang dapat ah free kahkah) and selalu belanja aiskrim herher



^ IRP group akuuu (masa irp lah masa paling stress tapi happy duk gelak satu dewan pandang tp bestt ???? Entahlah nak yang penting nasib baik aku dpt korang jadi irp aku nasib baik nasib baik. The only group yang dulu dpt 0 quiz chemistry is doing great guys good job lels) 


^ appreciation #3 roommate guwe 2 tahun bukak mata tutup mata menghadap muka yang sama hahahaha kena deal sleeping habit masing masing yang astagfirullah hahaha terlajak tidur tu tak terkata dah berapa kali duk rushing pagi sampai sekali tu dah beli makanan nak sahur tapi sahur tak bangun! 

Telinga dia sado dengar aku punya alarm yang guna record suara aku sendiri ahaahah narcissism level infinity aku ni boleh tahan. Tolong carikkan barang aku walaupun dia tahu mesti ada je bawah selimut tapi gelabah tu yg tak jumpa, buta IT aku yang dah takda sempadannya. And sabar 2 tahun tidur dengan sleeping mask sbb aku selalu stay up malam (you are ze best) 



medic class


Unconditional love to these monkeysssss


Haahahaha kelakar jap aku tgk gambar ni mcm mak aisyah sayang aku lebih drpd sayang dia ahaahhaha *evil* (jk no theres another picture that shows otherwise lels)







Ibu ayaaaaah my loveeee how am I going to survive alone ♡♡♡♡


So yeah even takda robe (sedih jugak mcm raya takda ketupat, karaoke takda mic, nak buat cbp takda duit) tapi grad tetap grad lels. Aku bebetul nak rants pasal preparation nak further study lah cerita pasal interview ke seksa exam ukcat aku, uni application yang menyakitkan aku dlm diam, tapi bagi aku settle semua benda betul betul baru aku sambung.

Pray for syadin! :)

(Well done syadin *self pat*)



Sunday, July 31, 2016

Secondhand embarrassment

Aku tahu dari dulu kalau part memalukan diri ni haaaa bagi je dekat aku. Kalau ada subject memalukan diri ni mungkin aku dapat dekan setiap semester, jadi anak kesayangan lecturer dan dapat kerja even before graduate (mata penuh yakin)

Maybe kalau aku cerita balik pun orang tak rasa secondhand embarrassment nya tapi kalau witness situasi tu ada yang hulurkan aku cangkul untuk gali tanah tolong sorokkan muka aku. 

Antara benda yang aku paling aku susah nak master; bila cikgu buat quiz tak cakap awal awal, bila nak cari benda yang hilang and bila senior tanya nama dia. Semua ni disebabkan short term memory aku. Aku ingat benda yang aku nak ingat je itu pun all in pieces lels. Kalau cikgu maths baru ajar topic this week pastu tak bagi salam dia seronok buat quiz, hah maka karam lah carry mark aku. Hanya nama aku & nama kelas je yang aku mampu carry. 

*hears all the hates "jetjet je dia ni"* Tapi nature ah kalau dah study dah ready tu hah mampu lah kita jawab


Gambar takda reason, letak sebab rasa kosong lol

Sooo kalau nak suruh aku ingat muka orang tu mcm cabaran yang boleh sama level dgn spicy ramen challenge tu (Aku ni makan ayam penyet kat wong solo bangi pun menangis keluar hingus) Lagipun aku ni memang malas nak senyum so kalau rasa mcm terserempak dgn orang tu aku pandang je lah lantai sebab kang org kata muka kekwat pulak. Ye ah senior dulu kata "kalau awak malas pun lah nak bagi salam, senyum! Kalau pemalas awak tu level malas nak senyum, haa pandang je lantai!" 

So semenjak tu status aku dgn lantai ni mcm "in relationship but it's complicated". Dan aku tak kenal muka orang.

So masa study week final IB tu aku kan mencari ketenangan (opps juga aircond atau kipas baru) dekat surau. So masa weekend byk parents datang. Bila nak solat asar tu, orang sebelah aku ni ada handbag depan dia. Aku pun jeling sikit "hm muka tak familiar pun, ni mesti mak student ni" so aku ada mcm awareness utk menjadi sopan serta merta (bukan sebab mengharap ini bakal mak mentua, aku mmg sopan sejak azali)

So lepas solat tu, aku salam orang sebelah and cakap "sorry makcik, minta maaf kalau ada dosa. Doakan saya nak exam". Tapi reaction orang sebelah aku tu sangat tak memberansangkan. Tak motherly langsung, muka mcm nak cari gaduh. Bagi lah feedback baik sikit "ye makcik doakan", paling busuk pun angguk ke........

Lepastu aku salam orang kanan aku, Iman Shiraz. Aku pun bisik dekat dia "weh makcik sebelah ni mak orang kan" terngangaa mulut iman tu yang buat aku ternganga jugak lepastu dedua ternganga. "Weh student laaaah!!! Batch kita!!!" "WEH AKU INGAT MAK ORANG, AKU DAH SALAM DIA PANGGIL MAKCIK LAGI"

No wonder lah orang sebelah aku mcm nak tanam aku hidup hidup. Nasib lepas solat so keimanan itu masih utuh ya. Sejak daripada haritu aku rasa hari-hari aku nampak budak sebelah aku tu kat kolej. Thanks to my selective short-term memory.


Jangan tanya kenapa lol


Aku pun mcm stok stok tak sedar diri jugak. Contohnya dah tahu rabun tapi taknak jugak pakai cermin mata. Nak jugak acah ala ala mata berjiwa carrot. 

So tadi paklong datang rumah beraya. Out of all pakciks, paklong is the most respected one. He's not your typical pakcik yang boleh bergurau hu-haaaaa, belanja lawak hambar satu dua ke sbb kita betul betul respect dia (plus he was ketua imam masjid so sure taknak hu-haaaaa depan dia iolls terus duduk bersimpuh pui) 

Tapi sebab aku kabut sangat bersiap nak beraya lepas duk dengar angah bebel aku lambat siap, aku tak pakai spec tapi aku keluar dengan yakinnya sambil tangan terdepa & muka ke langit (ala ala elsa frozen dalam chorus lagu let it go) berjalan ke arah paklong "DAH SIAAAAAAAAPPPPP" But again, the reaction sangat tak memuaskan. Dia ada sense of krik krik 2 seconds after that. Aku ingatkan ayah therefore I expect something like "cantiknya anak ayah" or "tolonglah bedak muka tu" 

Tapi it ended up, paklong tengok aku. Aku tengok paklong. Aku tak pakai spec so aku still tak perasan tu paklong sampai paklong keluarkan suara "hah dah siap dah nak beraya?" LAIN NYA SUARA AYAAAAAAH!!! Terus aku "YAALLAH PAKLONG KE HAHAHAHAHA DAH LAMA KE SAMPAI"

Dan aku berhuhuhuuu berlari ke dapur, menjerit malunyAAAAAAA


  Happy 59th birthday to our all-time protective Ayah! Maybe i bring secondhand embarrassment to you most of the time but you contribute half of them. You are the best  




Wednesday, July 27, 2016

Ending

Dekat dalam group ws kita selalu ejek and bahan each other tapi kena bahan pun relaks je takpa no offense,

"Just play along"


Hhahahahahah Geddit? If no, then anda memerlukan kawan species syadin untuk didikan lebih terperinci

^ lawak hari ini. Bangga kejap sebab dah lama aku tak sebarkan kehambaran aku ni. Tapi aku betul betul rasa ni tak hambar. Aku boleh gelak everytime terfikir balik kebodohan lawak aku kahkahkah


Tuesday, July 19, 2016

#syadinraya

Rayaaaa this year is great. Raya without IB is super great. Celebrating raya everyday not in kmb is super duper great lol.



Tahun ni first time in 4 years puasa penuh dekat rumah. And still ingat lagi sedihnya tgk gambar family raya situ sini pergi openhouse dari dalam bilik f111 bertemankan internal assessment & extended essay. Pastu macam nak nangis aku berjanji "tengok lah aku dah habis ib nanti, semua orang punya open house aku pergi. Yang tak jemput aku pun aku datang" haaaa gitu over 

Dan yes here I am, raya like theres no tomorrow ahahhah full beb harini pergi sini, esok pergi sana. Persetankan segala "ingat berat badan syadin" dan "baju kau muat muat je" gimme allll kuih raya I'm goooood!!!!

Raya dengan budak IRP & budak kelas lepas dah dekat 2 bulan tak jumpa. Bising dia buat air teh pun boleh gaduh "kau ni tak reti rasa lah" "tawar laaaaah" "aku tak percaya kauuu" 

And semua orang ada trust issue bila aku drive. Tu aku belum betul betul drive. Aku baru cakap "meh ah aku drive" semua be like GILA KAU TAKNAK AKU RAYA DEKAT HOSPITAL takpun "Aku dapat duit raya dah lah sikit, kau nak jahanamkan kereta aku pulak" biadap betul kawan kawan guwe betul betul dunia akhirat fewit


Atok & cucu cucu


Paling aku seronok bila tahun ni dapat join full raya btho ahhaha teringat last year aku curang hybrid adil sikit bila aku pergi 2 rumah btho lepastu ciao syabib bawak aku pergi raya dorm seseri pulak. Anis duk mengungkit kisah tu sampai tahun ni. Aku baru perasan konvoi raya btho ni daripada form 2 hahahaha alahai comel nya form 2 dah beraya kerja khusus sejarah geografi dah siap ke belum ahahhaha. 

Bersungguh gila dulu kalau beraya masa sekolah lagi siap jalan kaki seh dari rumah ke rumah, lain taman pun takdahal asalkan raya. Gila betul. Sekarang jetjet sikit upgrade dah kan, naik kereta je. Tak main lah pusing btho, sampai ke sepang pergi lels. 


Ni lah jadinya kalau suruh ibu amik gambar. Rumah patut nampak luas daripada luasnya muka anak tersayang opps

Dalam banyak banyak ungkit, takleh lawan ungkit insiden air gula aku memang 6 tahun berturut turut ni kalau ada award ni mmg sah sah aku pemenang setiap tahun. Sampai sekarang tak move on lagi, still ungkit "ni air soda ke air gula", rasa macam seronok jugak bagi air gula betul betul baru tahuuuu (evil)

Gang raya ni padahal dah ramai keluar btho pun nanti raya roger roger lagi nak raya sama-sama. Aku bukan apa lah kan, mmg ni je kawan aku ahahhaha kalau dieorang pun pindah keluar btho mmg takda siapa dah kat hussein onn tu kenal aku lels. Social circle so big but so small (geddit?)



Semoga kita dapat raya lagi bertahun tahun sampai lah nanti bawak anak raya sekali wah gitu

I GOT ONE THING TO RANT BUT YOU KNOW SYADIN START WITH S, SEMBANG ALSO START WITH S SOOOOO CIAO! 



Tuesday, July 12, 2016

Struggle success


Dunia ni makin hari makin menakutkan. And aku makin hari makin panik gelabah tak sudah lagi lagi bila ayah duk pressure. Kadang kadang kita tengok laluan orang senang je dari laluan kita. Benda macam ni buat kita lupa rasa bersyukur. Kita nampak laluan orang lain senang, padahal kita taktahu sebenarnya behind the scenes.

Kita khabarkan benda baik baik je and post gambar benda best best je. Takda siapa nak post gambar dia tengah stress ke menangis ke. So cuba view daripada perspective yang berbeza. Success is just the tip of iceberg.