Monday, February 8, 2016

ATV Adventure Park, Kuala Lumpur


It just happened that Along whatsapp "jom main atv" and this useless soul in mine was so excited that her brain wouldnt function properly. Aku pun jawab "naaaaaak jommm" tp aku takda lah memberi harapan yang tinggi sbb family aku ni bab bab sembang kencang dalam whatsapp memang hobi agaknya lels. Boleh haritu tiba tiba je nk booking tickets pergi entah ke mana mana and plan tu dah diakhiri dgn tasbih kafarah dan surah al-asr.

Tiba tiba esok nya bangun pagi along cakap pukul 3 ada kosong, and otak aku mcm delay for 2seconds. And with no sense that i have lotsss of assignments, revision and slides to do, i still said "Nakkk" takpa semua tu boleh settle malam sebelum, paling teruk stay up je ek eleh (pats on my back) 



Our plan was sooo sudden and last minute to the extent kiteorang baru perasan yang takda kasut sport.......... Lepastu aku pakai je lah kasut yg paling menyerupai kasut sport, along and kak yana sampai ke balik rumah btho sbb nak amik kasut lels.
Tempat nya masuk simpan zoo negara rupanya cuma dia belah dalam dalam sikit (did i ever mention that i never go to any proper zoo, not even once crey crey my childhood sobs) Aku rasa kalau aku menjerit naik atv ni kan, gajah harimau dalam zoo ni pun terkezut dengar lels. dekat area tu banyaaak atv centre but the one we went ni paaaaaaaaling hujung.


Sampai sampai je aku tgk banyak gila atv. Atv bersama lumpurrrr, to be exact. Nak pergi benda ni takyah lah nak cun cun baju baru sangat, keluar dengan lumpur jugak lol. Lepastu sign a form (idk whats that literally filling in without even read properly smh) and waited for our turn. Masa ni mcm biasa ah aku dah ada unsur unsur penyesalan "kenapalah aku pergi tempat ni dah sewel agaknya"
Lepastu atv guide ni panggil sbb dia nak brief mcm mana nak guna atv. Aku ni hahahah tak guna sikit kalau dah gelabah tu kau cakap lah mcm mana pun dia masuk telinga aku and keluar macam touch n go je lels. Lepastu ada atv guide lain tolong explain dekat aku mcm mana nak on engine (back to very basic) 



Thoughts like "REMEMBER I HAVE A LICENSE SO IT MUST BE OK" boleh simpan je dekat rumah sebab aku pun tak ingat bila last time aku drive lol. Mula mula dia suruh round round area registration counter je, so aku pun start lah atv tu. Aku taktahu lah aku buat apa hahahaha aku turun bukit try untuk sechill yang mungkin tp ada atv guide yg sorang ni jerit "AKAAAAAK TEKAN BRAKE KAK!!!TEKAAAAN" and again there was like 2 seconds delay in my head, trying to figure out "uhm ok which one is the brake eh"
Sedar sedar aku dah terstuck dekat tepi divider hahahaahha adoi masa tu aku mcm biar betul aku nak naik benda ni ahhah. And yes do not worry because the atv guide are all super nice esp to stok stok human being yg ikut suka hati dia (grin)



Masa dah habis ronda ronda tu aku parking tepi along hahaha lepastu park dekat bukit lepastu aku gelabah kenapa atv aku turun ke belakang. Aku pun tanya along like 3 4 kali "along kenapa ke belakang ni" and along hve to repeat many times "tekaaaan brake ni tekan tekaaAANN" haha syadin really need to get a grip
Aku tak nak jalan first dalam trail tapi atv guide tu like "awak depaaaan" "taknaaaak" "depaaaan" nasib baik aku dengar sbb sebenarnya lagi depan ni lah yang guide boleh tolong banyak. Last last dia mcm ikut ranking; aku first lepastu eeka kak yana and along last. Masa nak masuk trail tu guide tanya aku byk kali "okay kak?" Dia macam lawak jap sbb semua panggil aku akak lol when it was so obvious im way youngerrr. Kekadang aku ni nak je reply "akak ok je dik" tapi aku tahan je takut ada yg kena tinggal dalam hutan ni kang. Oh yas trail tu bebetul dalam hutan.



Trail dia masyaAllaaaaah dah lah naik turun bukit curam lepastu lopak lopak lumpur (tp tu yang best sometimes aku saja je lalu lopak lumpur lol) track dia kekadang banyak tak sama rata lepastu boleh buat atv kau senget 45 degree lepastu buat kita rasa jetjet tengah buat filming kl menjerit kbai
Tapi cerita aku ni yang paling class. Masa nak naik bukit tu entah apa benda lah yg aku tekan (make suree to listen to the briefing and dont be like syadin) tetiba je atv aku dah naik divider. Track dia lurus tapi atv aku boleh melintang atas jalan hahahah. Masa tu pun hanya mampu sengih sengih tgk guide and pandang belakang dgn muka pasrah. Last last guide tu tanya "akak nak tak saya naik atv ni sekali, mcm bahaya je" lepastu aku mcm boleh ke......... Sbb dekat atas atv tu dah tulis no passenger lol. Tp dia kata "akak drive tapi kalau tak boleh baru saya buat" jadi mengenang kan masa depan aku dalam hutan tu, guide tu duduk tepi aku (its weird but it would be more weird if i keep on driving on my own)



Mcm mana dulu aku pergi skytrex ada 2 org pekerja skytrex menyanyi utk alleviate kan cuak aku, mcm tu jugak lah guide sini (uhm now i should call him my personal guide lol) pakcik tu buat mcm mcm sound effect "wuuuuuuu" "waaaaah" "pandang tepi ada kubur lama" (this one was......) tapi ada jugak times dia cakap "akak brake kak braaaake! Laju ni kakkk!" Muahahahah (evil)





Yang best nya half way kitaorang stop dekat air terjun. Lepastu guide tu tanya uda "nangis ke kak" hahahahahahaa booo (boo org jetjet dia power je) lepastu dapat 30 minutes free time and dia bagi mandi air terjun. Tapi yang mandi along sorang je lol aku boleh lah basuh segala lumpur lumpur dekat baju and seluar aku tu. The view was amazingg





Balik tu aku drive sendiri okay bangga jap. Dah lah ada atv guide group lain gelakkan aku sabar jap aku nasib baik aku tak dapat dia ni lol kalau tak mesti whole journey kena bahan. 


Overall, this RM100 ride was worth it, serious talk. At some points, you need a brother that make you do things beyond your comfort zone instead of laying down at home watching tv and do works. Harapkan kakak kakak dengan perangai sama macam aku ni tak shopping mesti tidur, tak tidur mesti shopping lels.

(Balik balik tangan semua sakit lels bertepek tepek salonpas)

My kind of joyah


Guess whose annoying face is baaaackkk


Dah nak setahun tak jumpa. Setahun bunyi macam lah sekor belajar sabah sekor belajar kelantan lol. Because the problem selalu nya mesti aku (sengih) ye laaaah cuti dak dak kolej hybrid sekolah macam aku ni mana ada sama dengan dak dak asasi yang sekarang dah degree wuuuu besar dah kawan aku (lap air mata) Dieorang dah habis semester 1 first year degree and theres me still not sure with my career path is it ok or is it not ok, am i still breathing or i am not......

Tersentuh jap hati guwe melihat nina yang dah besar, wah gitu . Aku sampai boleh tak perasan dia yang tengah tunggu depan jusco lepastu terbabas sampai lah aku mencari cari dia dekat jusco bahagian sports (igtkan nina dah berkecimpung dalam stok stok atlet, rupanya tidak) Nina dah pakai shawl pusing pusing belit roller coaster shawl ditiup angin macam iklan shampoo sunsilk muahahaha ok sudah


And yas Aisyah is almost the same, nothing much. Just another good thing is that now she interested in men more compare to old weird days when she really interested in girls (which made me terrified because remember, im her bedmate) (but she kept on saying 'its ok syeera, kalau aku suka perempuan pun kau mesti orang yang last') (jelingan maut)



Im just happy to be in environment where other ppl joyah is like earcandy to me (not that it sounds sweet whatnot ew, just it is effortlessly not annoying at aaaall and im ok with that) no one ask me to lower down my voice (hm apparently sbb suara dieorang pun dua kali lima je kuat macam aku lels) and the best thing is that dua orang ni tinggi dia sama dengan aku hahahahah idk why tapi kawan aku dekat kmb semua tinggi tinggi lah aku wonder kenapa, dulu mak bapak ada kempen memupuk anak minum susu beramai ramai ke? Kalau ada mesti mak bapak kiteorang bertiga semua miss kempen tu lol kbai



Thursday, February 4, 2016

4th february



Today is not a good day, for some reasons. I already tried to be as positive and optimistic as a human can be but its not working lels. When thing goes wrong, you realize that Allah's plan is the best tip top meletop and you wonder what actually His plan will be. Two years maybe not enough.

Esok balik chinese new year yayerz cuti 5 hari okay tapi paling tak boleh blah bila ada orang still tanya "kau balik ke cny ni" ya ampuuuuuun guys kucing jiran aku kentut pun aku boleh dengar dekat kmb ni nak menunjukkan betapa dekat nya kmb ni dgn rumah. Takkan ler tak balik, cuti thaipusam extra sehari pun dah packing barang, inikan cuti 5 hari. Mungkin muka aku ada iras stok stok orang duduk jauh takpun kekurangan kasih sayang

And one thing that I learnt this week was jangan sesekali never ever everrrrr gelakkan kawan kau. Amina cerita dia dah ting tong sebab dia tak jumpa mana phone dia last last teringat dalam bakul dobi and I was like AHAHAH AMENDE DO KAU TAH PAPE HIDUP DAH TAK BETUL and it turned out bebetul semalam aku pulak yang pergi masukkan phone aku dalam bakul dobi. Sampai acik cleaner tu ckp "ya Allah dikk, takkan phone pun nak basuh dik" (sengih hidung kembang kempis)

Last 27th was Najihah's bday lepastu tak buat apa pun amik amik gambar je (will upload later!!!!) Tak buat mende pun hehehe basahkan katil dia je heheheh lepastu turn out over gila sampai lantai bilik pun mcm banjir. Lepastu gaduh gaduh gedebuuuuuk, aku jatuh T_T Sakit do dah lah pintu bilik ternganga orang sidai baju pun "ouch.... okay tu sakit" and jangan prank katil kawan kau jugak sbb tak pasal pasal malam tu dedua kena tidur atas katil aku, kau bayangkan kalau katil size queen takpa jugak ni single je wowerz 


Monday, January 4, 2016

last call


To see your "supereera" is no longer on the wall (only super stays and eera already tercabut), you wonder is it time for this human being (me) be matured and act like 20, stop with these supereera things (?) 

Lets start the final semester and promise to smile even when things get hard (grin) 

Saturday, January 2, 2016

Your new year wish

"I hope your year is filled only with happy things" / Same goes to you 

So yeah i was thinking to do the same thing as last semester: check result exam online, a night before first day of the following semester start. So i signed out my twitter account on ibu's phone, just in case if some ppl literally tweet "result dah keluar guys pergi check" and ruin my plan. if that happened tak boleh lah nak coverline dengan ibu ayah "eh tu kolej lain tu" sbb sah sah budak kolej/uni lain baru nak exam lol

So i did it again! But my plan is not working anymore :( Bangun bangun pagi je the first word "Eera bangun, dah lah ibu ayah dah tengok result eera dah" whaaat.........? So perasaan dia macam plan nak "gurau" (mcm kelentong, but not literally because im not that bad) dengan ibu ayah tapi like bangun pagi lepastu kena 'bang bang boooom' 'how dare you' 'ingat ayah tak reti check ke' -_________- I be like "Hm okay tapi eera tak tipu, serious tak check lagi *sambung tidur*" Lepastu aku kena bangun dan dengar ringkasan statistik result aku dlm keadaan baring totally mamai daripada pengulas professional Encik Tajuddin Adan

So yang tak bgtahu parents tu berhati hati lah agaknya dieorang tengah gelakkan kau terguling guling dalam hati sebab dieorang dah tahu tanpa pengetahuan kau kahkaaaaah

Anyhowwww, my result was o-kaaay lah it just higher than what's expected, (hahaha, no actually my expectation always low luls) Masa result semester yang paling tak penting mcm ni lah yang dia macam paling siuman, result semester yang cikgu guna untuk predicted grade mcm atas pagar malu malu kucing je heheh. Each sem naik seketul. Alhamdulillah, hajat honor roll 3 semester berturut tercapai yehuuuu tapi papehal pun last sem paling penting so yeah...... ok

Thats how my very laaaaast semester exam in college ended! 

Friday, January 1, 2016

Shine 2.5: Trip to Kuala Selangor

Lets give self-pat on our back, say good job after aaaaaaaall amazing and pain in the ass moments throughout the year! Scrolling back to all pictures in the ipod and phone, sedih nyaaaa bila tengok berderet gambar notes, buku, slides instead of my own face (cries) Species taknak salin masa cikgu mengajar lepastu malas nak bawak balik buku pergi bilik. But then there are a few pictures that are looking good but not yet included in the blog (noOOO) 

Its time to make this blog more to good memories than piles of depressing post about studies, future whatnot and lets see how amazing it was on the other side. "Amaaaaazing"

Last post pasal class-based project (cbp for short) dekat sinabung, aku akhirkan dengan "papehal pun cbp dah habis" ITUUUU SEMUAAA TIPUUUUUUU. Kita merancang je ye dok, tapi Allah dah plan kita tolong org lagi banyak. Sebenarnya dah habis dekat Indonesia haritu, tapi entah macam mana another few weeks after that cikgu cakap "weekend ni kita pergi cbp lagi"

Whaaat T_T Takleh balik crey crey, bukan homesick tapi kena faham, kan dapat pahala balik rumah tengok muka mak ayah (lets use this reason sampai tua guys, it always works hehe) cerita dia duit funding kumpul tu terlebih hahahaha tak faham aku kurang salah, terlebih pun sampai kena buat cbp dua kali wowerz. Tapi bagus lah terlebih tu, tak sampai hati aku tengok class lain yang tak cukup fund. Kadang-kadang kita beli kawan jual utk cari funding sebab teringat balik perasaan berjual tu peh memula class aku start jual kuih depan surau lepas solat jumaat kot (self-pat) (moms proud smile)


So we went to hm satu sekolah tahfiz dekat tanjung karang ni for our last cbp. Sekolah ni pernah terbakar dulu, aku rasa aku pernah baca dekat twitter sebab aku ingat gambar terbakar dia macam dahsyat gila and viral. Tapi lepas pilih situ, sekolah tu dah siap rebuilt hahaha so instead beli keperluan macam almari baju and ampaian for them herher



At first it felt like cbp sbb kena bangun pagi buta masa semua orang sambung tidur, but slowly it became more to class trip lol. Cikgu yang ikut pun semua sempoi sempoi gitu. Turun bas je cikgu sekolah tu dah ajak minum...... Welcome dieorang tu mcm warm gila ah pendek cerita. Ramai yang first time sampai sekolah tahfiz and the girls be like "Weh behave, budak tahfiz tu." and yeah we tried to behave as possible 

Almari dengan ampaian yang beli tu jenis d.i.y so macam buli je kalau bagi cenggitu je, takkan datang satu kelas setakat nak hantar delivery je ye dok. So kiteorang pun tolong pasang kan. Ni lah masanya untuk aku tunjukkan bakat terpendam aku lol baca manual pun terkial kial. But yang seronok tu bila it turned out to be "competition" siapa cepat siap dia menang. Bayangkan lah bebudak tangan kayu tetiba nak pasang sendiri


"okay ready?!"

Aku partner dengan teacher nazliah, lawan mak dengan sue. We provoked each other when it was so obvious that both team tak tahu macam mana nak pasang. Bila teacher tak reti lepastu aku nak tolong, memang the best situation untuk tikus membaiki labu. Ampaian dah jadi macam pagar besi. Papehal pun team aku (sort of) menaaaaang! 


Lepas habis dekat sekolah ni, pergi makan mee rebus tanjung karang lepastu trip to kuala selangor yassss! Sebab coach yg ikut kiteorang ni org kuala selangor lepastu bawak lah pusing pusing area situ naik train jetjet tourist padahal dari banting je pun, duk dengar coach throwback tak sudah "ni lah sekolah saya" "hah dulu saya macam tu lah" 


Coach bawak dekat satu tempat ni banyaaaaaaaaaak gila monyet like seriously banyak, dia macam monyet yang bela tapi takda tuan sebab dia lepaskan macam tu je. Siap ada motor jual sayur sayur untuk si monyet ni. Tempat ni memang sengsara gila. Semua orang macam main kejar kejar dengan monyet, but problem nya: monyet yang kejar kiteorang. 





this only 1/4 of them, imagine



Serious monyet tu macam dah tak makan sebulan, orang tengah makan aiskrim pun diaa rembat nya aiskrim tu. Dah lah ada anak monyet yang bergayut dekat perut mak monyet, dia macam lovely and scary in a picture. Dia takpa tau kalau classmate aku yang berani bagi monyet makan ni, dieorang bagi sopan sopan. Tapi sampai ada sangkut dekat bag, monyet bergayut atas kepala lah memang perangai sebijik macam monyet

THE HIGHLIGHT 

Malam pergi tengok kelip kelip yehuuuuuuuuuuuuuuuu aku takleh nak describe betapa excited nya aku nak pi tgk kelip kelip sebab aku tak pernah tengok. Syadin soooo lame, but no more!! Dia macam wishlist gila nak tengok kelip kelip, sebab duk tengok dalam cartoon je ye dok

Mahal jugak eh kelip kelip ni, memandangkan aku rasa cost dia tak banyak mana pun setakat perahu kecik dengan pendayung. Satu boat kecik tu muat 4 orang. Taktahu lah ni dongeng ke mitos ke rekaan nenek moyang ke, cikgu cakap sungai tu ada buaya so hati hati. So masa aku dengar aku macam terdiam. Dah lah tak reti berenang, buaya pulak tapi takpa wa relaks hati kental, wa datang niat baik (eceh)


the reason why aku rasa perahu kiteorang macam nak tenggelam


Kesian pakcik tu kena stop mendayung everytime amik gambar :")

Mula-mula aku nampak satu pokok ni dia bercahaya gila tapi dia punya kelipan tu macam lampu kelip hari raya tu, ala yang warna warni tu. Haaa so aku macam "eeee tipu agak-agak lah" pastu pakcik pendayung tu bawak betul betul dekat dengan pokok..... SERIOUS DO SEMUA NI KELIP KELIPPPP (mode jakun turn on)

Cantik gila comel gilaaaa like so tiny that im so scared i would hurt them tapi pakcik tu kata boleh pegang so aku tangkap lepastu 3 saat lepaskan sebab takut mati dalam genggaman aku. So cute tak sampai hati nak pegang, let them free! Gelap sangat, takda satu lampu pun tapi tu yang buat lampu fireflies tu nampak cantik gila. Tapi sayang, kalau amik gambar guna camera tak nampak :( So lets feast your eyes and remember by heart



Datang laaah tengok fireflies kuala selangor (!)

And the second highlight was the last "reward", our last dinner yassss. Dinner seafood guys meriah wuuuu memang kenyang gila. Tips dia, nak pilih meja tu join meja dengan perempuan yang jaga badan lah diet lah so portion banyak sikit wakaka. Lepas dinner pergi tepi laut, amik gambar kejap bual-bual. Aku cakap dengan aisyah "Weh taknak balik (muka sedih)" lepastu coach dengar, dia jerit "OK GUYS SYADIN TAKNAK BALIK, tinggal je dia nak basuh pinggang" -_______- Sebab kuala selangor quite far from banting and dinner pun habis lambat, sampai kmb dalam pukul 1 pagi wow


Thats how amazing our trip to kuala selangor. It was more to escapism rather than school activity. Helping ppl and enjoy at the same time. Recall back those days when we raised fund, jual kuih, buat rumah hantu, megafair, masuk competition sebab nak menang duit lol in the end, its fun

Sunday, December 27, 2015

truth from flaws

One week left for school holiday, and aku baru keluarkan tok essay utk di-ammend kan. It is sooooooooooo frustating, even though i know i wrote lots of craps and bullshit but i dont expect it would be this bad. Nak edit mcm mana pun taktahuu (cries) Dah lah tak sempat consult teacher lepastu teacher tulis apa pun aku tak faham huhuhu nasib kau lah syadin, tu lah last day pi keluar ioi taknak berpijak di bumi yang nyata. Nak jugak tengok mocking jay kan hambikkkk

This TOK essay always give the "tak-OK" feeling and i cannot wait to submit all these assignments. Definitely going to celebrate 3 hari 3 malam and bid farewell "goodbye shoosh jangan datang balik!!" . And if u happen to like tok, just know that not all human beings are normal and you are one of them, bye