Monday, January 19, 2015

mereput


second week feels like second year

Aku rasa blog ni akan jadi tempat aku merepek and merungut dalam masa setahun lebih, bear with me.

kepala otak aku ni sekarang kalau kita ibaratkan dia mcm pH level ni dah mcm tahap acidic sangat ni. Dengan wifi yes 4G yang duk kelip kelip which means line tak stable, apa tah duk kelip kelip ingat dia apa twinkle twinkle little star ke. Terbako hati tengok dia berkelip tapi bila aku start nak belajar dia stable pulak, syaiton nirrajim betul perangai buruk dia ni tak fokus.

Tu tak kira bila blackout masa dalam toilet hahahah adoi rasa macam nak ke mana mana sambil bawak torchlight dekat dalam pocket. Tapi takut kang suluh pintu keluar benda lain je ni kang (hihiiiiii)

Nak dengar satu cerita sedih tak, dengar lah jeritan batinku (muntah brb) last weekend balik rumah nak search pasal research question, tak faham aku apesal lah IB ni banyak sangat RQ dia nak. Kalau lah ilham idea tu boleh datang sesenang aku mengunyah makanan takpa jugak. Ni nak dapat ilham daripada mimpi pun mcm impossible sbb aku ni jenis bangun pagi tak igt semalam mimpi apa

Pastu mcm dah dapat idea, propose dekat cikgu.............. kena reject (cries not a river but the whole pacific ocean can you imagine) peh the pain of being rejected ni haih beginikah sakit kena reject lepas mintak kahwin (apakah) Cari idea macam tunggu surat cinta, tapi kena reject tu mcm less than 3 minutes (uyin tanya yeke 3 minutes ke 3 saat kuanghajo)

Stress nyaaaa. Tetiba rindu pulak experiment dulu dulu tanam taugeh dalam kotak ada lubang, tiap tiap hari waktu rehat pergi lab nak check keluar tak taugeh tu lalu lubang luls. Sekarang ni taugeh ke mana RQ ke mana. Muka aku yg macam sayur sekarang.



Rabbi asir walla tu'assir.


Monday, January 12, 2015

hello sem two

So another sem to go through, 3 sem in total. either it would pure torture or enjoyable or "enjoyable". Note that "" sign existed between the enjoyable part. Currently on the bed, tak boleh tidur as the power supply suka nak aucak aucak kejap on and in another minute off and on back.

Kmb with new face from outside but still same from inside. Precision of language pls syadin (acah acah baru tgk movie the giver luls baca lah that novel and watch the movie it's great!) anyway a big yay sebab lampu bilik dah tukar baru and pintu tandas dah tukar baru (?) But still the power supply dengan paip shower are more important k, asal tak repair ke :( Ok bersyukur dik pelangkung kang (mudah mudahan guwe tak digigit nyamuk ya malam ini)

Mood sekarang tak happy tapi tak sedih. Nak rumah tapi bukan level homesick. Rasa mcm takda kawan tapi ramai je kawan. Rasa mcm tak bersyukur tapi dah bersyukur. Rasa macam menyesal tapi tak menyesal pun. Rasa macam perangai aku ni kena tampo je baru tahu tapi aku ada taekwondo tali kuning (hek eleh kuning ja pun) so takleh tampo sesenang anak tajuddin ni kang aku bukak langkah mampuih hang

Ayah tak hantar pergi kmb pagi tadi tapi ibu dah hantar. Some memory loss, aku tak igt last sem set alarm wake up pukul berapa, breakfast pukul berapa, habis class pukul berapa and all daily routine. 

All is well syadin get a grip!

Saturday, January 3, 2015

Say hello


Happy (belated that is almost expired) new year heheh


Tahun last ni umur aku nak ada nombor 1 dekat depan peh hibaaaAAA! (acah line daripada movie terbaik dari langit pui) Melainkan umur aku panjang sampai 100 ke mana tahu insyaAllah hm umur 18 pun power mata rabun dah naik, agaknya umur macam tu nampak monyet pun ingat orang, nauzubillah 

2014 had been a sad year for most ppl but it was beyond ok for me herher. Yelah it was a (very) sad year for the whole Malaysia, sebab satu kapal terbang hilang pastu satu lagi kena tembak pastu chong wei punya doping test (hek eleh kau igt aku tak tahu sukan sukan ni nampak je lembik) pastu bola lawan thailand kalah (saja nak tunjuk tahu sukan ler tu) pastu banjir teruk gila sampai extend cuti seminggu beb seminggu ok 

But again for me it was greaaaaaaat kot to be honest sebab spm was over and i'm a school leaver (ignore the part im literally being a school kid again in kmb sobs) and spm break was SEVEN MONTHS KOT mana lagi nak cari cuti 7 bulan kang cuti bersalin pun 3 bulan je dik pastu start the year with europe trip holiday (dream trip guwe tu) pastu tak kena plkn, angah's new baby is a bless and result spm was actually the main event of the year because it was beyond expectation gila nak mati and got mara (sub main) 

a step closer to become a dentist (after the fact that last year aku bagitahu aisyah rasa macam nak jadi surirumah) And aku dapat sambung study dekat tempat yang dekat dengan rumah and boleh balik every weekend, free from homesick was a great deal kot and last month result keluar and it was better than expected alhamdulillah hihihiiiiii (annoying nya gelak hihi tu it was actually better sebab i expected low points sobs told ya many time messed up during the sem exam) and the last one; cuti sem extend seminggu.

since there is 5 in 2015 (5 is actually my lucky number yang tak berapa nak lucky but being forced to be lucky) lets hope for the best. Eeka tanya apa azam aku, geli pulak mendengar tapi aku jawab "semoga dapat melayan korea dengan konsisten  walaupun banyak cabaran dan dugaan kerja" hm prangai macam ni taktahu nak bakar ke nak panggang salai 



salam  maulidur rasul :)

cau cin chow

Monday, December 29, 2014

Escape


Ok wa bagi 5 markah bonus utk gambar intro kuikui

Cuti ni nak berjalan pun tak boleh, ibu ayah banyak beno jemputan wedding sana sini. Semua nak mengkahwin kan anak, tapi anak ibu ayah bila lagi (eh) (oopps herher) Kalau boleh nya semua rumah nak disinggah, dapat pulak anak macam aku ni ha pergi rumah siapa pun tak kenal main redah je. Nak holiday gitu tapi Eeka pulak tengah study week adomak study nya entah ke mana, adik harapan negara ni jugak yang kena teman stay up (senyum bangga)

Bila aku duk memujuk jom lah jalan jom lah jalan, ayah kata "Eera book lah weekend ni" amboi besar dah kita ni nak book sendiri, kalau ayah bagi credit card sorg sekeping takpa jugak ye dok. Ni kad atm dengan credit card pun tak reti beza, nak suruh kita book hotel sendiri alhamdulillah ku panjatkan doa kepadaMu wakaka. 

Lagi satu tak boleh blah, macam macam lah benda yang tak boleh. Ajak pergi pantai kata musim tengkujuh. Ajak pergi air terjun kata kencing tikus. Ajak pergi naik flight kata "wuish tak takut ke nak naik flight (senyum ada makna)" Hm apa kata kita camping atas jalan tar depan rumah je lah macam tu nak (sarcasm is a beauty gitu) Tapi lepas ayah bawak shopping terus simpan sarcasm tu di dalam hati di folder sayang ayah xo


Overly-attached cuya

So aku book je lah hotel dekat melaka ni Bayou Lagoon, lagipun Aisyah dah pergi sini lepas aku dengar dia ni potpet (aku lah pendengar setia, suami dia pun aku bet kalah dengan aku) dia kata hotel ni ok. Lagipun rumah angah pun dekat melaka and bangi-melaka tak jauh mana kot walaupun aku sempat tidur sepanjang perjalanan wakaka. 

The main attraction hotel ni ada is dia punya waterpark. Tapi petang tu hujan pulak, ye lah musim hujan lebat ni. Paling best bila hujan pun nak acah acah, kejap hujan kejap tak. Si Qaseh dah menangis dah ni nak swimming (walaupun tak reti swimming, acah rendam badan je) pastu hujan pastu stop balik ready tukar baju and turun.......... dan hujan kembali yesza. 


Ibu pulak masa lauk ala ala hari raya gitu, nasi impit kuah lodeh dan seangkatan kuah plus roti jalan combo kari (wah ada combo macam restaurant cik ida) , ye lah anak semua nak makan. Tapi malangnya perut anak cucu ibu ni seperti buaya bila tengah malam. Along pun nak keluar malam buta, maka sekor sekor turut tumpang sekaki and ikut bersama herher

Along bawak pusing pusing Melaka, ye hanya berdasarkan waze tu yang aku ragu ragu ni jumpa ke tak jalan balik. Tak pasal pasal malam ni aku tidur dalam kereta. Tapi sebab melaka pun tak besar mana wakaka. Paling best bila dapat tumpang sekaki semua permintaan qaseh. Qaseh nak naik beca malam tu hahahaha ada beca frozen katanya

Ye nak, mak tahu dah nak 2015 tapi mak ni sekali pun tak pernah naik beca sepanjang hayat. Jakun tu dah try nak cover dah tapi tak berjaya. Qaseh pilih beca frozen, aku pulak kembang kempis hidung tahan malu naik beca hello kitty hahahahahahahha stop it (timbus muka) Aku kesian sebenarnya, sebab yang bawak beca ni keding larat ke nak mengayuh keberatan Eeka dan keringanan aku (?) 


Pakcik beca buat lawak hambar pulak tu "Adik dah naik beca tutup pintu" aku macam hah, ada pintu ke pastu boleh pakcik beca sebelah gelak "tu ada, pintu imaginasi" (facepalm times 10). Aku pun rasa bersalah kalau tak get along dengan lawak hambar pakcik(s) beca so aku pun buat buat tutup pintu (imaginasi?) beca. Beca Qaseh pasang lagu frozen kuat gila, sampai aku beca belakang yang gelak tahan malu. Along agaknya mesti tak sabar nak turun luls


Ni tambah lagi sorang agaknya tayar terus pancit

Balik dah pukul 1 pagi herher lepas along belanja supper. Sebab tidur lambat, bangun pun boleh tahan lambat. Ye ye je qaseh kata dia nak bangun awal sebab waterpark bukak pukul 9 tapi 9.30 baru bgn apa cerita hiks. The waterpark was ok, not that bad tapi maybe sbb too crowded, dia open to public jugak bukan org hotel je. 



As you can see, qaseh ada pelampung caterpillar ni. Panjang dia masyaAllah, nak bawak turun waterpark pun dah satu kerja yang malu. Masuk lift ada sorang makcik tegur "Amboi pelampung dia je dah setengah kolam" hahahaha ye makcik, taktahu jenuh nak pam pelampung ni. 10 kali ganda lama drpd nak pam tayar basikal, inikan kalau nak tiup guna mulut agaknya 100 kali ganda.

Dia ada 2 main slide untuk orang yang besar macam aku ni, slide dia laju nak mati. Or aku je yang tak boleh nak handle kelajuan slide. Aku stress setiap kali nak turun slide tu, 10 kali naik 10 kali jugak aku tenggelam. Ingatkan nak bukak mata, tapi bila dah turun slide tu adomak mata automatik tutup gitu, tak sempat nak bukak dah sampai bawah. 



Aku pulak mandi pakai tudung bawal, hm stress nya hanya Allah yang tahu. Muka ni dah mcm baru bergaduh dalam hujan gitu. Lepastu ada lagi satu slide, slide biru. Aku naik slide ni paling last sebab aku bagi uda dengan faeiz jalan dulu (im forever be a gentlewoman at a very critical time ya know) aku tgk slow gila dieorang slide esp faeiz dah macam stuck takleh nak turun luls

So aku pun mcm muka ni-playground-aku-je turun slide dengan tolak sekuat hati....... pastu aku slide laju gila bapak sampai aku terkejut and tahan dengan tangan nak slow kan pun fail. Dah lah slide dia yang half open so bila part corner mcm nak tercampak keluar slide, and aku teringat si faeiz yang stuck dekat slide so aku terus jerit FAEIZ DAH SAMPAI BELUM?!? ..... and say hello there abg faeiz still stuck there on the slide and berlaku lah pelanggaran yang menyedihkan (facepalm)


Aku taktahu nak guna teori fizik mana. Either aku terlalu ringan so kurang friction (?) or aku terlalu berat and terlebih inertia (?), takpalah biar ia menjadi tanda tanya sampai bila-bila wallahualam -_- 



5 markah bonus utk gambar sebagai penutup wow

Thursday, December 18, 2014

Love is in the blood



(dekat depan masjid ni ada lagu negaraku ke herher jk)


I feel proud and loved (wth why?) at the moment I saw this photo luls. 5 brothers and 1 sister, dia macam 5 hero nak protect satu heroin gitu. Lagi perfect kebabom kalau semua waris adan ada (Yes they keep on calling "waris adan", nak rare uolls) The power of love and their protective side are undeniable, omputeh kata darah tu lagi tebal daripada air gitu tapi jangan pi kira pulak guna pembaris. I love you guys xo




Tapi masalahnya, adik beradik aku 3 perempuan 1 laki ni so sapa nak protect sapa ni hm

Wednesday, December 17, 2014

this is me, everyone

Bila aku tengok muka aku dekat cermin lama-lama, setelah ditilik 3 saat aku sahkan memang muka aku ni sehari tak buat malu memang tak sah. Dia macam di mana jua aku berada, walaupun dalam exam hall ke dalam surau ke, depan mak bapak kawan ke memang muka aku ni #1 si pembuat malu, dah ada dekat dahi agaknya


Aku ingatkan bila cuti, nak enjoy dulu taknak ingat dah kmb. Kang dah dapat result nanti sentap lah aku ni sendiri semoga kepala tak keras, boleh lah bawak hati tu sendiri amik buku dalam bag yang bertingkat-tingkat aku packing tapi dah nak sambut krismas pun tak bukak lagi. Tapi haritu last minute appointment TOK real life project and kena interview profesor ukm dekat rumah dia

And as expected........ tang tang ni lah semua tak boleh pergi. Besar kecik besar kecik je aku tengok haih nasib classmate kena tengok muka 2 tahun, ya tuhan berilah aku kekuatan (urut kepala) Muka yang sama jugak lah yang pergi interview profesor ni, memang khidmat aku sebagai pemegang kamera menjadi permintaan ramai jetjet pro gitu padahal buta IT level sifu wakaka

Aku pun pergi lah naik ktm drop station ukm lepastu ayah afiqah pick up (sorry gila pakcik kuasa sejuta gitu) Pakcik nya pun senyap je cuak pulak aku, disebabkan mulut aku ni tak reti diam lagi lagi jumpa afiqah lalu tepi ukm pun jadi isu "weh event apa ni asal ramai orang" / "jauh lagi ke" herher pakcik frust ke herher 

Lepastu masa sampai budak laki dua ekor dah sampai depan rumah, haih apa lah nasib aku masa cuti pun jumpa lagi muka-muka ni. Dah lah nak masuk rumah pun susah "kau lah masuk dulu" "apesal aku" "alah kau lah" "ish ladies first kot" STRESS AKU tang kat college tak nak pulak menggunakan ladies first nya tu, dah masuk rumah macam krik krik gila..... awkward moment level 99.... 

Isu kedua: "weh nak panggil dia apa" "entah kau rasa?" "profesor ke datuk?" "mana lagi tinggi eh prof ke datuk" last last bila prof nya keluar main harung je lepastu kena lah soal siasat dgn dia, what is IB blahblah sekali pembantu rumah dia serve keropok lekor....... ALHAMDULILLAH YA RABBI YA KARIM

Sebab aku tak lunch :((((( Ni lah stress nya kena tinggal dengan eeka aduhai dah lah dinner dia tak makan lepastu lunch dia tak serve pastu tak bagi aku duit masa keluar pastu aku nampak keropok lekor pun macam rasa tak makan sebulan. Tapi sebab masa ni sense aku ada lagi, aku takda lah telan semua keropok lekor tu, sebab classmate aku ada lagi 3 orang so kita makan sama banyak lah kononnya (kot) (luls) (aku makan bahagian luqman ke)


dah lah kiteorang takda tripod lepastu dslr satu je, memang lagi satu guna digital camera, lagi satu record guna handphone luls, lepastu bertapa lah aku dengar prof tu bercakap pasal politik hu ha hu ha sampai lah camera phone semua habis battery (apakah) dah lah aku tak berapa minat lagi tang tang politik ni aduhai cuba kita bincang pasal entertainment ke (astagfirullah), maksud aku pasal ekonomi negara ke (jetjet budak amik subject econs gitu, exam ke mana tah agaknya). pegang camera bertongkatkan tangan pergh habis interview aku rasa lengan macam ada muscle gitu ketak ketak kiri kanan

Lepas habis interview, pembantu rumah dia serve lagi air adoi ni dah dua cawan teh aku minum takut kang dalam komuter rasa nak pergi toilet je ni kang, dah habis minum terus blah. Aku macam lega gila ah kerja dah habis, aku malas nak fikir lagi pasal TOK TOK ni bunyi macam ketuk pintu rumah pun ada. Lepas dah keluar rumah, dah bye budak lelaki dah tiba tiba

"weh cermin mata aku mana?" aku dah gelabah gila. Sebenarnya aku dah lali dengan kegelabahan aku, kang panic panic ada je dalam bag. Dah beratus kali aku menjerit "weh phone aku hilang" rupanya ada dalam pocket so aku dgn optimistic nya rasa gelabah kali ni pun gelabah species yang sama. Tapi..... aku dah check bag aku (tepi jalan ok cukup gelabah ke tak) berkali-kali tapi tak jumpa. "tadi kau pegang lah" "tu lah aku pun rasa. kau tengok muka aku, takda spec kan" (part ni aku rasa bodoh sikit, soalan apa tu)

Dengan tak malu nya..... kitaorang patah balik rumah prof huwaaaa kau bayangkan padahal dah babai prof dah tadi, air dah habis teguk secawan pun, budak laki pun dah balik agak agak nya dah terlentang dalam kereta. Datang lah aku muka jetjet innocent je "Assalamualaikum....." (menangis) Aku dah macam taktahu nak sorok muka dekat mana. Sekali keluar bibik tanya "Nak apa dik, tertinggal cermin mata ya?" "IYA BIK TERIMA KASIH YA ALLAH" 

Paling tak boleh blah pembantu rumah tu pulangkan sekali tisu si umar, yang ditinggalkan. Aku speechless, nak amik ke tak. Kenapa dia ingat ni pun aku punya? Memalukan.


Monday, December 8, 2014

Grown up


Rumah kosong, like kosong gila hm selalu nya aku yang mengosongkan rumah (duduk kolej) tapi sekarang aku yang dikosongkan (kena tinggal). Alhamdulillah ibu ayah along & co. pergi umrah tapi yang sadis nya aku kena tinggal /mata ke lantai/

Aku tanya ayah kenapa taknak bawak, ayah kata dulu kecik dah pernah bawak but I was 5 years young at that moment and I remember nothing except katil hotel yg febles nak mati sebab boleh lipat jadi sofa, ayah dukung aku sebab nak bagi aku pegang kaabah and kereta mainan yang ibu belikan sebab aku menangis sepanjang hari. Wow boleh tahan annoying aku masa kecik wakaka. Oh tak lupa eeka sesat sebab masuk bas lain padan muka kalau tak jadi lah kau anak arab celup

Lepastu ayah cakap "nanti pergi lah dengan suami" lepastu uda tanya "HABISTU KALAU TAK KAHWIN MACAM MANA" hahah sedih nya statement. So sekarang aku duduk dengan Eeka, esok ikut pergi UM wakaka and aku ditugaskan oleh ibu untuk menjaga kebajikan si pokok pokok dekat lawn. Pokok yang dirisaukan adoi tapi aku rasa aku lagi risau sebab semalam aku mimpi pokok ibu semua layu dah mati (gulp)

Sebab aku ni pro gila bab bab stay up sorang masa midnight, aku pun jet jet berani lah kononnya boleh stay semalam dua sorang dekat rumah. Tiba-tiba seram pulak luls tapi takpa semalam tengok bola jiran sebelah menjerit aku boleh dengar, kalau aku menjerit pun mesti Mak Ani dengar ye dok aku guna suara vokal dari perut 

Besar dah syaheera. Aku perasan yang aku dah besar, bila ibu ayah nak pergi aku tak menangis. Bergenang sikit lah mata (eceh) Tak macam masa aku darjah 3, ibu ayah nak pergi aku menangis macam mati suami kalah berperang. Aku menangis cakap dekat ibu "ibu jangan lah pergi" lepas solat maghrib hahah innocent nya ya tuhan. Semua orang bersengkang mata pujuk aku dulu luls. Maybe sekarang to be away from family maximum 2 or 3 weeks not a big deal anymore 

And orang-orang yang duk memujuk aku bila ibu ayah pergi masa darjah 3, semua pergi umrah sekali dengan ayah kali ni luls. Masa tu baru perasan ok masa dah berubah. Daripada ramai nak memujuk sampai sekarang takda sapa nak pujuk hahah daripada ayah pergi berdua sampai ayah bawak ramai-ramai orang. 




Tapi satu benda je yang aku dah lama perasan, and buat aku rasa time tak pernah berjalan. Daripada kecik sampai lah sekarang, everytime aku salam pak ngah mesti pak ngah cium pipi aku. Pakngah tak buat pulak macam tu dekat angah dengan uda. Idk pak ngah ingat aku kecik lagi kot hahah but i dont mind tho, pakcik sendiri pun apa ada hal. Pak ngah pun selalu call aku just to say congrats on blahblah you did great blahblah belajar rajin rajin blahblah, so conclusion nya i feel the love and i hope time will not change the love xo


Some parents don't want their children to grow up. if and only if they can freeze the time,