Tuesday, April 15, 2014

Wengg wengggg

Tahu tak, buat masa ini, dalam banyaaaak banyak perasaan apa yang aku paling tak suka? Tak suka dia tu rasa macam gila bapak punya benci yang memang benci sampai level 638280 lah. Rasa dia macam /sigh/ benci bila....


Kau drive kereta yg dalam litar tu lepastu bila part bukit kau dah cun tip top tayar dalam line kuning tapi bila kau lepas handbrake..... bye byeeee /go staaaan/

Dia rasa macam ada hantu tarik kereta kau dari belakang takpun rasa macam ada angin tiup dari depan kereta. Macam kau dah ada kat tempat tinggi tapi ada org tarik tangan kau suruh turun bawah /cries/ Dia macam bagi harapan palsu....


Perasaan dia lagi kecewa daripada ibu keluar berdua dengan uda tapi tak ajak aku. Macam CNBlue's Jonghyun kenyit mata dekat Juniel. Macam tu lah metafora dan simile nya (anak murid mama zubi ok)


/menangis di celah corner bilik/

Haritu last driving class, aku masuk je kereta cikgu cakap "Haih berjumpa kita lagi ye" ( mcm taknak jumpa lagi je bro) aku pun taknak jumpa lagi ok, kalau boleh taknak datang lagi "sekolah memandu cemerlang" tapi aku drive takda lah cemerlang mana pun kahkah kau tahu tak cikgu tu pergi langgar biri biri punya belakang kat tepi jalan masa drive!! Aku dalam kereta ni menjerit mcm langgar orang. Dalam hati aku (patut lah anak murid which is aku ni drive mcm hantu kiki)

Masa test on the road, belum apa apa lagi aku dah mati engine hahaahahaha lawak ngek aku ni rasa macam nak bukak tingkap dan sambung gelak sambil kepala terkeluar hahaha tapi... pakcik jpj yg aku dapat ni garang nak mati. Berbakul bakul aku kena marah "MCM NI KE AWAK DRIVE BLAHBLAH NASIB BAIK SAYA NI BAIK BLAHBLAH" Nasib baik jugak lah aku ni mahir bila tak dengar orang bercakap memandangkan aku pun selalu tak dengar bila ibu bercakap kan hm aku ibaratkan dia puji aku tapi malu je hm. Kan pakcik kan /wink/


Paaaaaaaling takleh blah bila aku test lah lembu kerbau kambing nak lalu tengah jalan masyaAllaaah aku stress! Aku mcm terfikir aku ni amik test kat kampung mana eh mcm mana boleh ada kerbau lembu melintas? Dan masa aku test lah hujan menggila. Ok ok fine jap swiper mcm mana nak on (gelabah)

/menangis celah corner sekali lagi/


APA APA PUN AKU DAH LEPAS JPJ TEST ALHAMDULILLAH tak gostan lagi bukit, aku steady je. Selamatlah duit aku kalau tak ibu suruh pakai duit sendiri huwa ini semua sumpahan keluarga! Nyah kau sumpahan /baling bom/ Apa apa pun happy birthday pakcik jpj, cantik cermin mata hitam pakcik. Wahai pakcik jpj kau ceriakan hari hari ku xo 

/gelak kambing/

(Aku update blog guna phone je ni apa lah jadi rupa agaknya)

Friday, April 11, 2014

Happy National Siblings Day !


 
I know its national siblings day, not parents-daughter day but I tried to dig all photo folders but ended up with my own selfies or not complete with 4 of us sebab abang wa bajet cool susah betul nak masuk gambar and gambar raya also not complete sebab angah raya rumah husband so yeah the youngest rules the world anyway xo
 
 
Harini dekat twitter semua mengada nak buat hashtag #sesericonfession bajet bajet throwback gitu, mula mula aku tak layan pun kahkah tapi bila baca satu satu punya confession macam sah sah lah tunggu masa je nak reveal rahsia.
 
 
#1 Aku mintak tolong Syadan buangkan nama aku dalam kotak petah bicara (Sebab tu aku tak kena petah bicara which is public speaking everyday in front of the assembly mcm kuranghasam gila kan SETIAP PAGI KOT. Datin or cikgu or sesiapa I don't care akan cabut nama dari kotak tu so memang impromptu punya public speaking ah. Thats why lah kita kena rapat dengan semua orang so boleh mintak tolong orang dalam and Syadan is the one who incharge of petah bicara kahkah that's what friends should be)
 
#2 Busyie punya phone tak kena rampas masa spotcheck sebab sorok dalam keropok Super Ring (cerita dia sekarang pengawas form 4 tiba tiba kau buat spotcheck orang nak SPM kot sampai tutup bilik minda tak bagi sesiapa masuk padahal semua phone mp3 dan segala gadget ada dalam tu. Lepastu buat solat dhuha dalam dorm doa pengawas tak jumpa lol prefects sampai busy terbalikkan meja bilik minda sampai keropok pun lupa nak check boo yah /trollface/ lepastu keluarkan phone dari keropok terus phone jadi orange sebab serbuk banyak sangat lol)
 
#3 Pernah letak air mineral kat mata and berlakon menangis semata-mata nak balik rumah (homesick retard punya cerita. Kau ingat masa form4 setiap bulan aku balik sebab sakit ke wakaka kita hidup kena serlahkan bakat lakonan menangis jumpa warden padahal mata merah sbb pedih masukkan air mineral banyak sangat tapi taktik ni kena tengok jadual warden on duty pastikan bukan warden sama setiap bulan ehek berjaya punyalah tak pernah sekali pun sangkut )
 
 
 
Dah habis sekolah pun eheheheh /gelak kambing/
 
 
HAPPY NATIONAL SIBLINGS DAY XO
 
 

Tuesday, April 1, 2014

Joyah angels

QUESTION OF THE DAY:

Macam mana nak goreng ayam? How to make sure minyak dah panas?



HAHAHA MY ETERNAL LOVE TOWARDS THESE TWO MONKEYS XO




Tapi sejujur jujur jujur jujuuuuuurnya, if (and only if) aku ada adik laki aku takkan bagi adik aku kahwin dengan dieorang. MUKTAMAD ! Aku tak dapat bayangkan macam mana nak survive, and aku tahu dieorang pun takkan bagi adik laki dia kahwin dengan aku. Sebab tu kiteorang semua takda adik laki hahahah thank god. 

Friday, March 28, 2014

Aftermath



Selamat pagi (now 12.13AM ok hehe)

Satu minggu bro aku tak tengok korea kahkah satu minggu yang aku rasa sangat kabut tapi rasa macam syok gila kurang sikit beban aku masa cuti (bajet macam banyak gila beban) tapi beban lesen kereta ni ha tak kurang kurang lagi stress pulak aku. Jangan lah tanya 'Bila kau jpj test?' I DONT EVEN KNOW WHEN and kalau boleh taknak amik pun /pokerface/

Satu minggu dah habis. Scholarship pun banyak dah tutup, kang sikit lagi UPU pun nak tutup dah hm tak banyak pun scholarship/pinjaman yang boleh apply that suit with my interest. Banyak untuk engineering dengan account/finance je. Tapi acano lah mindset dah melekat dekat kepala taknak jadi engineer and sejak aku amik KH Perdagangan masa pmr aku dah taubat takkan amik account dah cukup lah aku merana nak faham akaun pinjaman debit kredit buku lejar pergh insap mak tak sanggup.


Joyah angels (Anak sedara charlie's angels lol)

So through whatsapp kiteorang plan nak enjoy enjoy keluar jalan hm mengubat hati perasaan aku haritu nak surprise nina kerja sekali dia cuti balik kampung zz aku rasa nak hempuk je dengan batu. So we decided to go out as soon as possible before this happiness menjadi 'basi' lol. Aku bangun awal pagi semata nak ngadap muka dieorang aduhai inilah pengorbanan seorang kawan. Nak breakfast sekali katanya, subway pun tak bukak lagi kiteorang dah tunggu depan kaunter kahkah

Tapi on the way nak pergi klcc ni ya Allah ayah lecture aku dalam kereta kaw-kaw gila. "Eera ni duduk lah rumah search sikit pasal further study ni, jalan je kerja ha nak foundation kat mana ke, tahu tak sekarang masa tu emas, dah fikir masak masak ke belum blah blah blah" Lagi parah kalau jalan jammed aku rasa macam tak gerak langsung haih /cries/

Ice cream was Aisyah's treat! Since she passed her jpj test (untuk kali yang ke.. umph!) so we should celebrate!! Paling loser lepas aisyah dah bayar, lepastu aku dengan nina were like 'Ok aisyah congrats for your jpj test /claps/' First time kawan aku celebrate semata-mata jpj test. And nina cakap 'Lepasni keluar lagi ok aku belanja gaji first aku' ... habistu aku ni nak belanja apa? Kerja tak jpj test tak amik heheheh



Terukir di The Loaf, stronger than ever (lol what?!?)

Lepastu gather pulak lunch dengan budak dorm Brassi 4 pergi Avenue K. First time tengok nina dalam baju kerja in live kahkah dengan apron dia tu macam budak kecik nak main masak masak je. Lepastu makan dekat The Loaf pulak since Syereen kerja situ. Kiteorang ni baik hati lah nak melayan dakdak rajin cari duit poket ni haaa. Happy to see you guys again xo

Syereen came to me and said "Syadin aku lupa nak bagitahu kau, AddMath aku A solid hahahaha" I cant forget that happy face seriouslyy lol my batchmate who used to come and complain about addmath, did a very good job. Told you so, everything you worked for paid off! /winks/

Lepastu sekarang musim orang or sedara or jiran setaman duk tanya 'Awak nak sambung course apa?' 'Lepasni nak belajar dekat mana' 'Nak pergi oversea keee' Hak aloh bahagia nya hidup aku kalau boleh jawab semua apa macik tanya /pokerface/ Seseri tak tahan inikan merentas benua, local should be ok. Seriously since I got bursary sch is it ok if I further study in local uni and play safe happily ever after instead of taking any risk or what kejadah ah




OK that's my study plan : Aku pun tak tahu /giggles/

Friday, March 21, 2014

Result SPM 2013

Kau tahu lah result SPM nak keluar bila semua orang duk retweet apa Astro Awani ke TV3 announce pasal 20 Mac, bila agak agak orang tak habis habis nak countdown 1hari 45minit 21saat (saat pun ada yang taknak kalah tu perlu ke), bila kawan Sarawak Kelantan Terengganu dah sampai airport KL, bila satu batch dah tukar default picture dengan twitcon sama (sampai aku tak dapat beza siapa yang post ni, rasa mcm semua benda aku yang post zz)

Tak tahu nak describe macam mana untuk tunjuk betapa nervous nya aku, I mean of course lah nervous kan tak payah nak bajet cool sangat lah bila tangan aku sejuk kemain, lepastu tengok korea pun muka pokerface gila (selama ni mengilai macam hape), lepastu aku spend berjam-jam duk main piano je tetiba kalau tak berhabuk piano aku tak sentuh sampai berbulan. The major effect of nervous was.. aku tak tidur langsung lepas subuh ahahahaha astagfirullah tolong berubah.


Before bertolak keluar rumah, let me take a selfie /guling/

Satu batch pakat nak pakai baju kurung hahaha aku macam tengok almari 'Ni je ke baju kurung aku /sigh/' Terima je lah baju kurung prep malam hahahah  Ni pun aku pilih baju kurung prep yang paling jarang aku guna hahah ada lah dalam guna  sekali dua (ye ye je kau). Dalam kereta aku diam je. Aku tanya ibu ayah "Ibu dengan ayah jangan expect tinggi tau, serious ni" Lepastu dengar lagu sampai lah sampai basketball court luar seseri yang dulu usha laki cina main heheheh


Dah lama tak bertiga, kecoh gila joyah tak ingat dunia /rindu/

Lepastu kena turun guardhouse lepastu jumpa syifa' and first thing dia cakap "Kita dah check kat sms" And i was like WHAAAAAAAT?!? Why checkkk cepat nya dah dapat tahu my god tapi still aku tak tanya langsung result dia hahah sorry syifa' still rasa macam awal lagi untuk dapat result. Sekali aku turun guardhouse ada orang gila mana jerit "SYEERAAA!!" aku punya mencari siapa yang jerit tak senonoh tu haha (tak pakai cermin mata so tak nampak) rupanya Nina patut joyah nampak aku haha


Parts of our pretty juniors (yang lain tercicir mana, sorry kahkah)

Tunggu nina sebab aku taknak masuk dewan selagi dia tak sampai. Aku kan tak pakai cermin mata so aku tak kenal sesiapa sekali ada orang panggil dari belakang 'Kak Syadin..', bila aku pandang belakang Brassi 4 dah kumpul lepastu terus menjerit KAK SYADINNNNNNNN!!, gelabah gila aku 'Woi woi takyah jerit bapak segan!' Yelah dah lama tak jumpa senior, kemain jerit. Untung batch alacris ni dapat teman kiteorang amik result. Masa aku, datin tak bagi turun pun (tapi turun jugak kahkah bajet taiko lepastu lari lintang pukang bila nampak datin)


Drama kejap

Aku pegang je tangan nina masa beratur nak amik result (Datin dah kata tahun lepas dia takkan announce result sbb katanya taknak parents yang nama anak tak di-announce kecewa gitu aww) The most touching part was my juniors were so supportive with their endless joyah campur kepoh masa aku cuak beratur sampai aku tutup telinga taknak dengar lol. Aku suruh nina amik dulu result (being so gentlewoman at critical time lol) Sekali nina menjerit nyaring gila like 'AAHHH!!!!' Aku terkejut gila bapak, no wonder she got straight As aku ingat nak test vokal depan cikgu lol.

MY TURN. Aku salam cikgu lepastu duduk, Cikgu Mahadiah tanya 'Apesal tangan sejuk sangat!!' 'Cuak cikguu! Macam nak kahwin je rasa nya ya Allah' lepastu cikgu suruh sign (pegang pen pun gigil kejadahhh) sekali cikgu keluarkan result. Aku tengok and speechless. YA ALLAAAAAH ALHAMDULILLAAAAH CANTIK NYAAAAA!! Aku terus tutup muka atas meja, bajet taknak nangis tapi tangki dah nak pecah. Bila aku angkat kepala tengok ramai nya orang usha terus air mata masuk balik 'behave nanti kena bahan'



All future SPM candies can do even better! Insya Allah

Salam cikgu terus pergi kat ibu T___________T And my first sentence was...

"IBU ENGLISH EERA A PLUS HAHAHAHAHHAHA LAWAK GILA!!" Ibu gelak dengar sebab ibu tahu aku risau nak mati dengan English aku. Rasa sangatlah bodoh bila aku sorang je belajar English while orang lain dah start belajar sejarah (padahal sej minggu depan lol) Lepastu reaction orang macam 'English pun kena study ke' Suka hati aku lah nak study ke tak hish aku nangis kot masa belajar literature dengan Ika sbb rasa pressure sangat English ni. Aku tukar jawapan novel SPM 5 minutes before time's up tak ke bongok


Dengan mata merah lagi kahkah sayang kau nina xo

Pendekkan cerita, result Seseri meningkat. Patut lah Datin happy je muka, terpacak depan stage. Muka PK Akademik pun macam dapat naik gaji kahkah. Alhamdulillah, 64 students of Estrella got straight As. 6 students got straight A plus (Alhamdulillah, including me hehhehehe /gelak kambing gurun sahara/) Aku ingat mula-mula kena tipu je 6 orang straight A plus sebab macam logik ke, ingatkan satu sekolah normally sorg je 9A+ lol and suprisingly that day was 20 March, so no April Fool heheh


The six students /syukur/


Credit goes to the owner.


Non-stop smiling, feeling proud maybe? (Macam sama tinggi je semua kahkahhh)

Aku sumpah just mengharap paling tinggi pun straight As je, dah rezeki lebih alhamdulillah. Btho-vians did a veryyy veryyy good job, Ayie pun dapat straight A+ jugak and Aisyah dapat straight As. I'm so proud, seriously!! Dengan 5Adioda pun bangga gila bapak level 91263 ah we did so much improvement from diagnostic hancur to trial to real SPM, 26 out of 27 students got straight As almost 100% kot (lepas dapat result aku, terus tanya cikgu Mahadiah pasal result 5A gila ketua kelas penyayang aku ni kahkah)

 


High spirited child of BTHO, Ayie! She really deserved one paragraph post. Aku tak pernah jumpa orang sepositif ni, in fact masa aku tengah beratur belum dapat result dia dah jumpa aku xo. A girl who really knows how to motivate people around her. I'm so glad that both of us can share our happiness. Dah kenal sejak sekolah rendah kot, belajar mengaji sekali tahu tak daripada merangkak baca muqaddam aku ingat lagi Quran dia guna warna hijau sekarang sama-sama amik result SPM


Anak siapa ni?

Anyway berjuta-juta terima kasih bersama salam sayang untuk ibu ayah. Suka nya tengok ibu ayah happy sampai macam tu sekali, tapi honestly rasa kecik hati bila reaction orang lepas tahu result aku mcm "Ini dunia je semua ni" Please lah obviously ibu ayah layak bangga and told people about their daughter's achievement, diaorang kot yang didik aku sampai dapat macam ni. Give them a chance to feel proud please, try didik anak ni macam ibu ayah buat. Alhamdulillah, they are still monitoring my solat and attitude too (even dah besar panjang)

Self remainder to myself : Not to be riak, never! This is just a beginning anyway (Kalau lah post ni macam riak sikit ke mana tahu just nak share my big day and sorry this would be my one and only post cakap pasal result SPM, insya Allah!!) 


Yay two years of tears and smiles paid off!

Tuesday, March 18, 2014

Just know that I already did my best


Dekat twitter duk sembang, ye lah takda kerja kata nya duk refresh timeline je kerja ehek mention si polan A eh si polan B pulak jawab. Sekali terkeluar lah pulak cerita pasal cikgu ajar agama (Ustazah Noraini) yang selalu buat kejutan dalam kelas. Aku ni dah masak betul dengan ustazah, lagi lagi duduk sebelah Aisyah lagi masak lah aku

Aku lah yang kantoi tidur dalam kelas lepastu kena denda dengan ustazah (Cikgu taknak ajar PJ kot, even 5mins was soooo precious back then so it was not my fault either ehek) Aku lah yang kena berdiri dalam kelas. Aku lah yang tak pass segala jenis surah hafazan sebab tak prepare tapi bila prepare taknak tanya aku pulak. Aku lah yang ustazah suruh tulis surat dekat cikgu mentor. 

Dekat twitter tiba-tiba classmate duk throwback throwback tak habis habis. Dalam kelas aku ramai gila minat kpop (ehek aku pun) and footballers ke One direction ke so kalau pusing masuk kelas tengok atas meja memang penuh lah gamba laki selain muka bapak sendiri. Ustazah ni kadang kadang rajin gila tahap sangat and dia akan round satu kelas. 

AT duduk depan lepastu atas meja gedabak gamba Shinee (10 kali ustazah lalu, 10 kali lah dia kena marah pasal Shinee). While aku yang duduk belakang ni terus lah cepat cepat sorok gamba CNBlue, terus aku sepahkan semua buku aku atas meja bajet nak cover meja sendiri mampus guwe. Naddy mentioned in twitter, ustazah pernah tanya dia lebih kurang 'Laki ni boleh bagi awak semangat ke bila exam?' And lelaki tersebut ialah gambar Tom Felton. Inilah dikatakan hashtag deeeeeep versi Ustazah Noraini

Actually sejak form 4 ustazah ajar aku. And both years aku kena tulis surat dekat cikgu mentor semata-mata tak hafal surah (pelajar cemerlang katako) One day, masa aku tengah syok menulis lirik lagu More than this by One direction, tanpa disedari aku angkat muka je ustazah depan aku. Cuak nak mati level 82749 'APA AWAK BUAT MASA SAYA MENGAJAR?!?' Aku macam bapak lah takkan nak jawab tulis lirik lagu 1D memang kena halau ni. Dengan natural walaupun gagap aku jawab 


'Buat kerja english, ustazah hehe sorry?' /sorok lirik/



Lepastu satu hari aku balik kelas, gambar kepala Kyuhyun atas meja aku dah terkoyak. Adakah ini balasan yang aku dapat? Mungkin lah tu agaknya. Majulah Pendidikan Islam untuk Ustazah Noraini!

Saturday, March 15, 2014

The power of names


Adik penyayang katanya

Ni lah kerja nya melayan akak sendiri tengah pantang. Room service tip top meletop wokeh sarapan lunch dinner semua atas katil. Aku jadi delivery girl ehek ehek naik turun tangga (cerita nya sekarang angah duduk tingkat atas) tak kurus kurus jugak masalahnya. Kang nanti tetiba whatsapp aku 'Delivery girl, nak milo panas pleaseee' TUNGGU NANTI EERA PANTANG, ANGAH JAGA EERA OKAYYY ?!?! /kidding/ /ofcourseeee/ lepastu selalu tak jawab bila aku whatsapp kekadang macam tengah cakap dengan tiang pun ada, padahal tanya nak makan ke tidok itu je /cries/

Along pagi pagi buta cari pencil box, aduhai aku sumpah aku ingat aku mimpi je. Tu yang aku tidur balik kahkahkaaaah ye lah out of all things, kenapa pencilbox ?!? Tahu tak sejak habis sekolah last day aku taktahu apa jadi dengan barang sekolah aku. Buku bag baldi hanger toiletries aku entah kemana menghilang. Rupa-rupanya along ada exam apa entah, dah kerja besar panjang pun exam lagi ke. Tu pun ibu jumpa dalam kotak muzium aku hahaha (kenapa ada dalam kotak muzium?!?!)

Both qasehs balik bangi harini, excited gila nak jumpa sepupu baru ni. Angkut sekali hadiah nak bagi baby padahal hadiah tu lagi besar daripada dia. Tadi Qaseh tanya kak yana "Nanti baby dah besar, dia sekolah mana?" LOL Baby's name is Safeeyah Nur Mardhiah. I'm ok with any names as long as ada double E (ee) sebab macam anak ibu ayah; Shazreen Syareena Syafeeka Syaheera turun ke cucu pulak Qaseh Aleesya, Qaseh Aqeelah and now Safeeyah. Aku akan pastikan double E ni turun sampai ke cucu cicit dan ke bawah /evil/

Tapi ada problem tang nama Safeeyah ni hahah ibu panggil dia Peeyah, setiap kali mandi kan dia riuh ni dalam toilet 'Peeyaaaaaah, peeyah jangan nangis ok peeyah! Peeyah kan good girl' Sekali ayah marah 'Apa peeyah peeyah ?!? Tak sedap lah panggil peeyah!' (Fyi, Ayah also hate my nickname Syadin kahkah) Ayah suruh panggil Dhiah, ayu lah kononnya kahkah tengok lah keturunan ayah dari anak ke cucu ada ke yang ayu MUAHAHA 

Aku takut pulak bila Peeyah ni besar kang, sebab batchmate ada nama Safiah lepastu sampai sekarang orang panggil dia Sappy (cerita betul ok) Lepastu kang nanti nak solat habislah kena sebut nama 'Rapatkan saaaaaaaf !!!' (Saf for safeeyah) Lepastu nama panjang gila, tu tak campur nama bapak lagi Safeeyah Nur Mardhiah binti Mohd Faeiz, CUKUP KE KOTAK NAK ISI BORANG ?!?




Nama Syaheera masih bertakhta di hati




/gelak kambing/