Wednesday, September 20, 2017

blergh

Now ady 3rd week of 2nd year, penaaaaaaat. Absolutely bukan penat belajar *cough*, tapi penat settle down yang tak berapa nak settle lagi ni. Finally i moved in!! Physically but not yet spiritually, hati tertinggal dekat msia *cue start drama* *100 episodes* Tapi i'm still in love with my new hse mueheheh maybe sbb cari rumah ni sendiri so the sentimental value over sikit like finally syadin grow up ady my first baby adult step! I did everything from the searching, viewing sampai lah move in 

I. am. so. adult. pls no more immature syadin πŸ‘€πŸ‘€ acahhh

Last week there was this one lecture, and aku datang lambat sikit so the only place available hujung hujung hall gitu. The thing was aku tak dengar and tak faham sepatah habuk lah this invited guest cakap pebenda, i thought it was just me. Probably because of the accent and plus I'm a bit pekak so yeah 😐 Rupanya lepas tanya ppl around me, everyone in my side mmg tak dengar langsung probably because the hall was so big it became echo-ey. 

TIBA TIBA this guest picked student one by one and asked question. Aku dah mcm ah sudah dont you ever pick on meeeeeeeee. Sekali dia makin move ke side aku. Dalam hati aku dah gelabah dah. Luckilyyyy, dia tanya another student who sat next 3 seats from me. Aku mcm phew. I dont know what was the question tapi that boy jawab "I think i'll be upset" 

Sekali dia gerak one step forward, and point at me (unlucky balik), AT MEEEEE OKKK "what about you?"

"........ me?"

Image result for me? gif

"yes, you!"

.................. *5 seconds of silence which also the longest 5 seconds I've ever had in my entireeeee life, i could even mumbling in my mind like shoooooooot shoot whats the question doh adoi kalau tanya balik kantoi tak dengar langsung wth wth

so i just decided to redah with 

"i think i'll be upset, too." 

ok so basically aku just copy org sebelah aku punya jawapan but aku tambah too which (i assume) make a different lels

That was how "too" save my entire day muahaha! 😈

Tuesday, September 12, 2017

i believe in the power of small gesture

taktahu aku ni mudah terharu atau mudah terhibur atau hanya seorang anak yang kekurangan kasih sayang lol

btw I'm already in london at the moment, baru balik after 4months holiday and spent 3 months back in Malaysia and now homesick gila, emotionally unstable while settling new house. I even got teary-eyed while sitting on a bus wth. Should not listen to sad songs when you depressed, really.

I'm staying at my friend's hse while waiting for my house agreement to settle. Semalam lepas kena saiko dgn classmate yang dah catch up semua lectures walaupun baru mingu kedua, aku pun stay up lah nak catch up jugak (tapi mampu habiskan satu lecture je lol satu lecture tp 83 slides pebenda tah, satu pun ok lah tu din). 

So pendek cerita aku tidur lambat and my friends tidur awal sbb dieorg jetlag hahah pukul 9pm dah tidur what even πŸ˜†. And maybe cuaca sejuk, dieorang berdua dah guna and conquer duvet. Aku yang hanya duduk menumpang ni, I know my place and somehow have bits of common sense. Takkan lah aku nak tarik selimut jugak kan, so aku tidur lah guna jumper/sweater.

The thing is, this morning i woke up with another duvet on me. Like another whole set duvet just for me, before this takda dalam bilik tu. One of them put the duvet on me while i fell asleep. I thought i was going to sleep in cold, but i woke up in warmth.



I believe, and appreciate the power of small gesture.

Thursday, August 10, 2017

Collapsed

At least once, I wonder apa rasa pengsan out of sudden. Kita tengok drama ke tgk ada org pengsan masa kawad rumah sukan lah, mesti wonder apa doh rasa pengsan ni mcm tak cukup tidur lepastu tertidur sekejap ke (lol)

So, after living 21 years of my life keep on wondering what does it feel like, aku akhirnya pengsan. Literally. Finally. Lol idk if it was even a thing to celebrate, for sure not a thing you can write on resume as work experience but still, "finally" 😐😐

Image result for nodding gif

It was my first time, tapi seriously it would be nice to be my very last time as well lol. Sakit doh seriously zz

Ok at first problem nya aku lah kot yg riak takabbur secara halus separuh sedar ni, lepas balik malaysia aku tercakap "eera duduk london 9 bulan, sekali pun tak sakit. demam pun tak. bawak panadol dua papan pun tak guna" so maybe Allah boleh sense riak aku yang lowkey sama rancak dengan mulut aku ni, sebab tertinggal "alhamdulillah" before cakap statement tadi. cuba baca balik dengan alhamdulillah kan bunyi riak tu mcm takda sangat kan lels

pastu aku dibayar cash tanpa ansuran lah dengan demam satu minggu straight lepas balik sampai. seghonok. tu lah mulut duk pung pang pung pang. dah lah demam lepastu taknak pergi klinik pulak tu, perangai macam orang tua. tapi *insert alhamdulillah* aku memang selalu jarang demam TAPI kalau sekali demam dia mcm sekaligus tanpa kompromi. 

ibu dah bising berapa lama lagi nak demam taknak pergi klinik. Aku pun mcm mak nenek lah "ala demam kejap je kot esok dah ok pastu nanti datang balik lusa ok lah". Satu malam tu ibu balik terawih badan aku demam lagi ibu insist jugak PERGI KLINIK SEKARANG! 😑😑

Image result for angry gif

Aku dah malas nak pung pang, pergi dapur nak minum vitagen tapi aku pening sampai aku takleh keluarkan straw so aku frust and nak sambung tidur (looool) sekali masa nak jalan ke bilik tu aku *finally* pengsan. So basically, dia rasa macam i was too weak and someone else took over badan aku, aku terhuyung hayang langgar almari langgar tv lepastu piungggg aku terkulai jatuh. Literally.

and in drama there would be someone else sambut orang pengsan. Can be the hero, or even in public there at least would be one person to sambut so that orang pengsan tu tak jatuh mcm tu je. LIESSSS GUYS LIESS. Kenapa aku pengsan terkulai, terseliuh kaki, jatuh straight badan atas lantai, takda siapa sambut! Yang aku dengar, ibu menjerit and ayah berlari (ayah lari tapi aku pengsan dulu baru ayah sampai. mungkin faktor usia hehe jk ayah)

Image result for shaking head gif

Pendek kata apa yang aku rasa sakit gila, lama gak lah aku jalan seret kaki. Pengsan is definitely not fun lol. Just saying if there would be someone else wonder what it feels like lol. 

And embarassing thing bila aku finally pergi clinic dengan tudung indon (yelah orang dah terkulai ada pulak energy nak pakai shawl cecantik 😰) dengan baju kurung (sebab baru balik buka puasa surau), orang tengok aku macam bibik pengsan and dipapah oleh majikan (ibu and ayah). Malu sungguh.

So, kalau demam tu pi lah klinik jangan dah seminggu pun duk tunggu lah nanti tunggu lah. Sometimes your body cannot wait anymore. Pesanan penaja kementerian kesihatan malaysia. Ok bye

Saturday, July 29, 2017

Rantss

Harini ramai ramai tidur bilik ayah termasuklah qaseh (cucu). Aku masih yang maintain jadi mak guard berjaya dan bergaya aka stay up tgk movie sementara orang tidur eheh! Dia ok je tau stay up tapi kalau stay up dengar dengar bunyi tu yg mcm meremang sikit

Tapi tadi aku mcm dengar bunyi tombol pintu bergerak aku mcm haaa apa benda tu!! Aku mcm lantak lah biarlah sebab kalau tgk horror movie mesti audience akan salahkan hero/ heroin "Hak alah dia ni pun, berani sangat kenapa!!" So aku mcm baring je buat buat tak dengar.

Lama jugak lah tombol pintu bunyi. Tapi aku masih maintain.

Tapi kita takleh nak salahkan hero/heroin. Se pekak pekak mana pun nak buat buat takda apa jadi, last last aku bukak lampu phone and suluh. Tapi aku yg penakut dan rabun ni asalkan takda pencuri atau pocong melompat aku mcm haaa selamat je kot.

Aku sambung movie tiba tiba ada org berdiri sebelah aku 😩😩😩 QASEH 😩😩😩😩😩

Aku mcm akak kenapa 😭 (Kitaorg panggil qaseh akak sbb cucu sulung lels)  Mengigau kot budak ni. Dia cakap dia nak bukak pintu tak boleh. Aku mcm takpalah buat apa nak keluar bilik (mungkin budak budak ni terbangun tengah malam and rasa nak tidur dgn parents pulak) (sebenarnya aku malas nak hantar pi bilik parents nya)

Aku ajak tidur sebelah aku. Aku tanya lah "kenapa akak bangun", pastu dia jawab "akak bangun bangun, akak nampak benda putih" Aku dah mcm ohhhhhh shoot man aku kena buat buat tak dengar ke apa ni 😰😰😰

"Akak nampak benda putih kat mana?" (Betul lah heroin mmg selalunya sedikit menyakitkan hati ya ibuk ibuk) pastu dia tunjuk kat bawah. Aku mcm ah sudaaaah. 

RUPA RUPANYA qaseh tidur dgn eeka tetapi atas sebab geografi dan keganasan dua dua belah pihak, akak tergolek golek sampai masuk ke bawah sofa 🌚 bukak bukak mata dia terkejut dia dah bawah sofa yang base nya colour putih. Dia bangun cepat cepat nak bukak pintu tapi tak boleh.

Dan aku dah boleh lah stop tgk horror movie. Supporting character pun tak layak, inikan heroin kahkah. Akak ada baring tepi aku, tgk upin ipin sbb tak boleh sambung tidur. Jangan pulak esok pagi dia bangun pagi ckp dia tak terbangun pun semalam. Dia ok je tidur tepi eeka (ill cry then)

Tuesday, July 4, 2017

syaheera is so bosan rn so she rants

ok so basically aku dah habiskan semua drama korea (yang aku berminat nak tgk lol i have 3 times filter: the hero, the plot, the drive or nafsu to watch until the last episode which selalu nya takda. aku cepat bosan, klimaks lembab aku tinggal) nak raya and keluar, semua orang ada class or kerja and suddenly aku wonder why you guys kerja so fast? kita kan baru habis spm semalam, tak ke? so pendek cerita aku dah taktahu nak buat apa, dah buat almost semua benda termasuk lah teman ibu tgk drama hero seorang cinderella. aku takleh brain ah cringe gila. why people....

Image result for gif why

Dulu zaman aku seseri ala zaman baju kurung tudung bawal ke depan selempang dgn lengan baju tarik sampai lengan (sbb pls no boys here we own the world) , aku selalu sok sek sok sek pasal Estrella kan. Tu nama batch aku btw since ni benda yang dah setengah dekad. Those good old days (not all time good tbh plus all my homesick, all girls sch drama, all i did was study play and study back haha no boys right nak menggatal pun takda orang bagus bagus)

Batch aku was great. i mean okay lah no one highkey mencapub so i kinda like them. Haha those days when batchmates were all you have (sobs) kita belajar sama sama, tak faham mintak kawan yang power sikit explain kan. kita buat formula acronym sama sama lepastu share satu batch. Menjerit cheer batch everyday after dinner. kau bayangkan 😷 Haha boleh lah all those little things that matter

Image result for spongebob magic gif

dah habis spm, kita move on dengan hidup masing masing. Sampai lah last week, aku dpt msg ws cakap one of our batchmate meninggal. wow. shock. what a joke. sampai ada yang tak percaya and cakap benda mcm ni jangan buat main, so half of me was still shock and another half mcm denial lah. Kawan kau. meninggal. sama umur. we even met during notts game haritu, siap bual tanya dia macam mana, ok ke cope dgn scottish accent and then sembang gelak gelak amik gambar. Idk that was my last time seeing her.

And that was first time for our batch to experience someone meninggal. Selalu nya instagram feed kau penuh gambar and post that one particular person sbb birthday dia. All those long post you thought would be grammy speech. And here comes all the throwback seseri pictures. BUT that was our first time ig feed full sebab kematian. And then you realize the only that matters for our batchmate who is now arwah (πŸ˜”), is alfatihah. Plus doa.

Ada orang cakap ni and aku yang tengah emosional masa tu mcm lagi lah emo bila dengar "dan sekarang estrella takkan penuh ahlinya" something mcm tu. That's sad. But true. Sadly true.

Image result for sad beep gif

Sedih do serious, takda lah rapat pun dulu tapi sedih ah kan. Satu batch kan ramai. Bunyi mcm jetjet tapi kenal semua orang tapi tak semua orang rapat dengan semua orang, tapi still ada lah sense of value in life. Tak perasan tapi the absence of one person is so prominent and important.

Aku tahu arwah sooooooo selfless, orang duk cakap dekat aku dia ni pandai addmath and selalu tolong orang. Sampai aku yang uh-huh um probably useless HOD addmath who tried to function jumpa dia in person and ajak dia masuk department addmath haha tak pernahh di buat orang but why not kan shes good. Tapi selfless dia rupanya sampai ke saat genting hidup dia, dia utamakan and selamatkan orang dulu sampai dia yang mati lemas πŸ˜” (This is so sudden but yeah aku wonder apa rasa mati dalam ketakutan)

A girl who looked beautiful even with her niqab on. Beautiful inside and outside. Beauty with brains

Alfatihah, Nurul Nabilah Sharul Ami





suddenly my rants sounds so depressing lol

Thursday, June 8, 2017

One day trip to Brighton & 7 Sisters Country Park

Uhm, so far this is the best one day trip I've ever had. A week before final ada revision week so lecturers email suruh dtg revision session yada yada. Somehow the point where the revision session tu useful hanyalah untuk sedarkan yang kau tak cover banyak benda lagi. So it was stressful at the moment, sampai bilik aku dah tak macam bilik dah. Macam tongkang pecah then dinding bilik berconteng sampai at one point aku fed up bukan sebab belajar tak masuk, tapi sakit sangat mata tengok bilik πŸ‘»

Bila dah dengar aku pergi dapur amik vacuum tu maksudnya my room was in K.O state lol. After spring clean dia rasa macam wow nak amik gambar hantar dekat ibu but yeah guess sampai the next how many hours je it would stay that clean 😎

So aku lepak bilik Limli (probably due to my room condition as well idk haha) and i walked out from her room with money walking out from my bank account as well. Lol we suddenly tired of studying and ended up planning for one day trip. To be exact, THREE ONE-DAY TRIPS. Different location. TWO OF THEM are consecutive, exactly the next day final paper. Because we have this "I-need-to-get-out-from-London" moment ugh 😀

The well-planned was only for brighton because both of us memang nak pergi sana, the next two location tu Northampton and Birmingham. And guess what mcm mana kiteorang pilih? Bukak google map UK and each of us pilih satu tempat, ran. dom. ly. Sumpaaaaaah jangan ikut lah perangai mcm ni, we ended up buying tickets to northampton straight away and our other flatmates bagitau there is legit nothing in Northampton. Some of them don't even know where the hell is Northampton. Reaction dieorang mcm "Northampton? Ahaaaaa such thing exists...?"


To brighton we go πŸ’¨

Anyway kiteorang pergi there by bus. All our one day trips semua naik bas hahahah gigih kan i know, first because we are cheap. Second because we dont have railway card, train tix were so expensive at that moment and we are cheap. Third, we already finished our exam and we have lots of time to waste willingly on the bus and we are cheap. 😁

Ni first time pergi and tengok beach or sea side view here and it is not THAAAAT far from london so okay laaaah. And one thing, Brighton ni best lah okay lah. Especially kalau nak berjemur ke apa, but uhm we are both from Asia and we don't really love sun that much, we can "enjoy" the sun masa cuti summer. Orang kata pergi jangan weekend sebab ramai gilos, so we went on weekdays and that was just nice ah. 


One thing I love here, jangan datang sini expect kau jumpa beach sand because they have the pebbles instead, i loike! Rasa macam nak bawak balik satu tapi takut kang hantu laut ikut aku balik, satu sen tak guna (don't watch too much k-horror movie like syadin eheh)

Brighton popular dia punya rides attraction tapi tak sure ada masa weekdays ke lol. We absolutely not coming there for the rides so we couldnt be bothered mueheh. Who need rollercoaster when you can watch korean drama and have roller coaster emotion going up and down in one episode πŸ’


Limli's hairs want to say hi! πŸ˜‚πŸ˜‚

Jangan datang masa winter mesti angin dia sejuk gila nak meninggal. Ni pun quite windy but then sunny. So mat mat salleh do bertebaran atas pebbles ni. Aku nak join baring, tapi bukan untuk sunbathing lah gila apa, tapi sumpah masa tu aku nak sambung tidur hahaha (having trip next day after final paper is a big no-no!! Sbb selalunya time tu lah nak qadak tidur kan ugh syadin stop being impromptu ajet ajet adventurous je kau)


Find a friend who is willing to do embarrassing stuff with you; ME 


But then Limli said no no no we need to catch the next bus. So aku takleh baring acah mat salleh aka sambung tidur, aku heret lah kaki aku pergi town center nak cari bus. Kalau baca travel blog orang, banyak je yang recommend pergi a few famous food and vintage market, tapi we have another plan. We need to cleanse our eyes and purify our soul to the real real real bitch beach. Brighton is not a legit beach pada pendapat aku lah.

So if you google Seven Sisters Country Park, you can go there by bus from brighton town center tau. And based on google picture, cantik gilaaaa like cantik ah cun air laut sama biru dengan langit ecewah gitu. Tapi aku mcm skeptical sikit lah, kalau search klcc pun keluar gambar cun tapi cuba bayangkan pergi kena pulak hari jerebu haaa gitu (but i love klcc) (my best night view all the time)

 

Aku tahu ni bunyi mcm wth sikit tapi we acted as if we are family then buy the family package network saver hahahaha so it was 5pound each. Kalau tak mahal lagi πŸ˜‚This one is unlimited day pass so worth it absolutelyyy. I know celah mana family based on our appearance but pls gang, kawan kan family juga hahaha. 

So one hour bus ride to the cliff, got a nice upper deck seats sebab dia macam tourist bus jugak. Dia akan announce popular spots sepanjang journey so boleh sneak peek from the window. Tapi bus ni banyak naw berhenti dia sampai aku pening mcm gang mak mak mengandung anak first gitu, should have bring some sweets 😷 So we spent 3 hours plus up there at the cliff; 2 hours return journey and 1 hour plus dekat cliff (jalan 10 langkah stop amik gambar memang lah πŸ˜€)


Sebab kiteorang memang jenis datang tanpa preparation hahah, kiteorang pergi lah customer services center nak tanya cemana nak sampai cliff tu sebenarnya. Dieorang helpful gila lah, dapat pulak dua ekor macam aku dgn limli ni the newborn dumb and dumber. Kiteorang dah tanya then keluar confident jalan then confuse lepastu u-turn balik nak suruh explain balik jalan dia hahahha 

So they have these two route; a loooooonger walk and a bit hiking with best view OR a still long but shorter walk than the first one, no hiking but with good view. So kiteorang mcm dalam dilema wanita lah nak best view tapi takda masa (downside one day trip lels) but then we couldn't be bothered to hike some more like ugh walking to kitchen is my one and only daily exercise come on guys πŸ’

So we google the picture from the second route. Still OK kalau tanya aku, cantik je aku rasa hahah so we chose the shorter walk but good view. Takpalah the best view tu nanti lah bawak suami dengan anak anak hahahaha waklu. 


Water sparkle brighter than my future


One of reasons 20 mins walk can be 1 hour walk. 


Another reason.


And then sampai the cliff, i mean the beach (sbb kita tak hike pun lols) and it was uhhh-maaaae-zing. Untuk aku yang hard but still kind of easy to please ni 😏 it was worth it the 2 hours return journey and i was glad limli duk insist we need to go there daripada exploring brighton je. Maybe sebab we are both more to nature and tired of city...... and whitechapel ahah!


Tadaaaaa


it was better in real life tbh



and don't forget the most cliche yet necessary primary sch girl name-on-the-sand picture 😁

Anyway aku excited lah, i found my travel partner already muehehe. Dah lah everytime makan dia akan consider aku punya halal needs, teman aku pergi fitting room nak solat ahah! Lepastu dia lah bagi idea suruh jadi family for the bus tix. So aku rasa kalau nak cari travel partner tu kena sama wavelength kepala dengan budget jugak. Dengan ability and kesabaran amik gambar pun kena sama level (a must) (we ticked all the box in the list)


a picture worth to be upload


and a picture worth the laugh; homeless pose


astgafirullah sister remember ikhtilat

 


And then by that time aku dah kebulur. gila. yang takleh brain punya lapar. So a night before datang tu limli nak makan fish and chips sebab "we are at the sea side, we should at least have fish and chips!" so aku mcm ok lah nak okay je dah lama tak makan ikan pun lels so she found this one so-called the best fish and chips in Brighton, Bankers. Plus, i can trust limli when it comes to food hahah masa datang there was one buy-one-free-one main meal promotion. With the same price and quality, you can get two meals, why not!!! Dah lah fries beso beso sedap nyaaa kan best kalau ada sos kimball ke sos life ke ugh


long and big. we even order two different fishes, and the cut half and then share and then realized we couldn't notice any differences between these two ahah remember we are a bit dumb anyway 😎


bila dah kenyang tapi kena pergi last stop; beach hut.

Kiteorang tak sempat tau pergi beach hut ni sebenarnya. Tapi dia macam our must-go-list. So kiteorang pergi jugak hahah so we ended up tunggu bas balik coach station dalam kecuakkan, kiteorang hampir call uber. Sebab bus back to london dah nak jalaaaan, kiteorang kena lari sepanjang bus stop ke coach station mcm mad potatoes takpun sarung nangka berlari. Sampai coach station tu memang dah macam sayur kangkung, and kiteorang memang the last passenger yang masuk. Aku rasa kalau stop lari sikit mungkin aku dah tidur tepi brighton pier tu agaknya πŸ˜…


it was good πŸ‘­

Thursday, June 1, 2017

First ramadhan

At laaaaaaaast hellOOOO (lo lo lo lo....) acah echo sikit lah lama tak update hahahah! Now literally one month after final exam then finally all my sembang nak update blog after exam all drained to nearest longkang parit dan sewaktu dengan nya 😎 Whenever I was not with my laptop and went here and there I was like ok need to blog this, ni pun kena, ok ni pun, ok this one kena cerita tapi hiperbola upp sikit but see where are all the posts! nothing!! none!

Ni lah jadi bila dah ada instastory, i update stupid little things i swear ppl probably a bit annoyed (esp bila first story ramai view then makin lama view story kurang sorg demi sorg hahahah eleh lek ah) i tried not to update. i tried to restrain myself. But updating a post for blog need soooo much effort i always end up spending at least one hour for a post but if story kan i can spam all daaaay



So guess what! Since sebelum exam, I got no time nak jalan jalan and hypnotize diri sendiri "delayed gratification" "work hard now, later play harder lah" "i swear i give you one week of sleep" so aku duduk dekat London for another one month. Even dah habis exam. Haaaa buat lah apa nak buat, pergi lah nak pergi mana, beli lah nak beli apa. Bright side; I got the chance to experience first ramadhan here in UK! Yaaaaay! And I'm not alone at the moment. Aisyah is with me hehehe that's coOl

Not-so-bright side; 18 jam...... puasa. Malaysia 13 jam. Aku mcm takleh brain memula. Seriously? 18 jam? Time untuk makan 6 jam je walaweh. This is legit my first time. Tak pernah puasa dekat UK even sunat or ganti or winter (sbb puasa masa winter pendek je sbb malam panjang wakaka) sebab aku jenis sahur nasi and nak fikir utk masak nasi utk sahur mcm effort sangat (ok ye aku malas sikit)

But to be honest, aku betul betul betul nak experience puasa sini. Like I want to compare lah lain ke or sama. Even within these one month i went to random places just for the sake of "experience" since later my study mode turn on takda masa nak experience all these little things. So first thing, I went to east london mosque just to experience with tarawih night with the locals! The mosque sebelah student hall aku je, sangat convenient semua walking distance. pahala di mana mana sahaja wah gitu xoxo ceramah akak naqibah syadin hehe jk

And then aku keluar, then i saw familiar faces but they were wearing hijab and i was like ooh ok siapa tu.........


coursemate aku rupanya lels 😍

the one next to me is my flatmate pastu dia baru start pakai hijab a month before ramadhan sebab dia cerita dia memang nak pakai tapi she thought probably after kahwin but suddenly she got this feeling "why not now" and tadaaaaa one day aku jumpa dia dekat kitchen and dia cakap "i started wearing hijab since last week" and you know the "sERIOUSLYYyY Wuuuu"-girls-moment. Yang tinggi tu mmg omputih ah and gila open-minded sbb dia just nak try pakai tudung. Aku cam mak ai lawa nya. Dah lah yang amik gambar ni mak dia, and bila mak dia dgr we the muslims nak pergi mosque her mom was like "if you want to see and join them then just go, i don't mind". The last one pun flatmate guwe, ni pun aku terkejut pakai tudung pretty isn't it!

And then pergi mosque tu, jumpa ramai makcik makcik bangsa benggali (wujud ke) ramai gilaaa, and then they made me confuse. Dieorang tak faham english, seriously makcikkk πŸ˜•πŸ˜• Pastu dia cakap bahasa benggali ke urdu dia, aku tercengang. Aku reply in english, dieorang pulak tercengang. Pastu dedua tercengang pastu aku gerak dulu lah hahah. Aku ingat tak ramai. Aku tahu floor 2 full, so aku naik floor 3. Hall besar gila. Rupanya the mosque kena bukak sampai 5 FREAKING FLOORS TO ACCOMODATE EVERYONE. Gila ah hahaha

Tarawih dia almost the same. Bacaan dia tak panjang tak pendek. Tak laju ke, speed dia normal. Aku expect kalau imam dari arab ke laju agaknya bacaan. Tapi last last tak pun hahah. Same, how the moms still bring their kids to mosque even anak nya kecik kecik lagi alahai letih aku tengok si anak-anak. Budak budak pun menangis mcm dekat Malaysia jugak, jalan ke hulur ke hilir kalau letak spec atas sejadah memang silap besar. Mula-mula sorang nangis, pastu sorg pulak nangis berharmoni pulak, sekali ek eh join lagi sorang haaa dah jadi mcm Tiga Suara Jaclynn Victor Ning Baizura dgn Shila Hamzah version ramadhan album 😝

Sahur bebetul makan dengan mindset "makan do nak puasa 18 jam ni!!" Over kan 😎 The next day pergi Nottingham and jumpa Su. Secret not to feel homesick in Ramadhan is to celebrate with your friends! And cook malaysian food. Then later the time will pass in no time.


Lontong lels

Kelmarin pergi Malaysia Hall sebab saja, Nak experience makan sana pulak lols. Msia Hall was okay, so Malaysian with the teh tarik, roti john, tempe yada yada. Plus it was free and dapat makan ikan lels. I'm so done with chicken πŸ˜’

18 hours tu panjang. Gila tak panjang. But it is still bearable. The first two days tak lapar langsung or is it just me ahah!

Tak sabar nak balik nak pergi bazar ramadhaan nak cendol nak taufofaa ugh. Warning myself for the future weight gain *cries* xx,


Syaheera Tajuddin