Wednesday, December 17, 2014

this is me, everyone

Bila aku tengok muka aku dekat cermin lama-lama, setelah ditilik 3 saat aku sahkan memang muka aku ni sehari tak buat malu memang tak sah. Dia macam di mana jua aku berada, walaupun dalam exam hall ke dalam surau ke, depan mak bapak kawan ke memang muka aku ni #1 si pembuat malu, dah ada dekat dahi agaknya


Aku ingatkan bila cuti, nak enjoy dulu taknak ingat dah kmb. Kang dah dapat result nanti sentap lah aku ni sendiri semoga kepala tak keras, boleh lah bawak hati tu sendiri amik buku dalam bag yang bertingkat-tingkat aku packing tapi dah nak sambut krismas pun tak bukak lagi. Tapi haritu last minute appointment TOK real life project and kena interview profesor ukm dekat rumah dia

And as expected........ tang tang ni lah semua tak boleh pergi. Besar kecik besar kecik je aku tengok haih nasib classmate kena tengok muka 2 tahun, ya tuhan berilah aku kekuatan (urut kepala) Muka yang sama jugak lah yang pergi interview profesor ni, memang khidmat aku sebagai pemegang kamera menjadi permintaan ramai jetjet pro gitu padahal buta IT level sifu wakaka

Aku pun pergi lah naik ktm drop station ukm lepastu ayah afiqah pick up (sorry gila pakcik kuasa sejuta gitu) Pakcik nya pun senyap je cuak pulak aku, disebabkan mulut aku ni tak reti diam lagi lagi jumpa afiqah lalu tepi ukm pun jadi isu "weh event apa ni asal ramai orang" / "jauh lagi ke" herher pakcik frust ke herher 

Lepastu masa sampai budak laki dua ekor dah sampai depan rumah, haih apa lah nasib aku masa cuti pun jumpa lagi muka-muka ni. Dah lah nak masuk rumah pun susah "kau lah masuk dulu" "apesal aku" "alah kau lah" "ish ladies first kot" STRESS AKU tang kat college tak nak pulak menggunakan ladies first nya tu, dah masuk rumah macam krik krik gila..... awkward moment level 99.... 

Isu kedua: "weh nak panggil dia apa" "entah kau rasa?" "profesor ke datuk?" "mana lagi tinggi eh prof ke datuk" last last bila prof nya keluar main harung je lepastu kena lah soal siasat dgn dia, what is IB blahblah sekali pembantu rumah dia serve keropok lekor....... ALHAMDULILLAH YA RABBI YA KARIM

Sebab aku tak lunch :((((( Ni lah stress nya kena tinggal dengan eeka aduhai dah lah dinner dia tak makan lepastu lunch dia tak serve pastu tak bagi aku duit masa keluar pastu aku nampak keropok lekor pun macam rasa tak makan sebulan. Tapi sebab masa ni sense aku ada lagi, aku takda lah telan semua keropok lekor tu, sebab classmate aku ada lagi 3 orang so kita makan sama banyak lah kononnya (kot) (luls) (aku makan bahagian luqman ke)


dah lah kiteorang takda tripod lepastu dslr satu je, memang lagi satu guna digital camera, lagi satu record guna handphone luls, lepastu bertapa lah aku dengar prof tu bercakap pasal politik hu ha hu ha sampai lah camera phone semua habis battery (apakah) dah lah aku tak berapa minat lagi tang tang politik ni aduhai cuba kita bincang pasal entertainment ke (astagfirullah), maksud aku pasal ekonomi negara ke (jetjet budak amik subject econs gitu, exam ke mana tah agaknya). pegang camera bertongkatkan tangan pergh habis interview aku rasa lengan macam ada muscle gitu ketak ketak kiri kanan

Lepas habis interview, pembantu rumah dia serve lagi air adoi ni dah dua cawan teh aku minum takut kang dalam komuter rasa nak pergi toilet je ni kang, dah habis minum terus blah. Aku macam lega gila ah kerja dah habis, aku malas nak fikir lagi pasal TOK TOK ni bunyi macam ketuk pintu rumah pun ada. Lepas dah keluar rumah, dah bye budak lelaki dah tiba tiba

"weh cermin mata aku mana?" aku dah gelabah gila. Sebenarnya aku dah lali dengan kegelabahan aku, kang panic panic ada je dalam bag. Dah beratus kali aku menjerit "weh phone aku hilang" rupanya ada dalam pocket so aku dgn optimistic nya rasa gelabah kali ni pun gelabah species yang sama. Tapi..... aku dah check bag aku (tepi jalan ok cukup gelabah ke tak) berkali-kali tapi tak jumpa. "tadi kau pegang lah" "tu lah aku pun rasa. kau tengok muka aku, takda spec kan" (part ni aku rasa bodoh sikit, soalan apa tu)

Dengan tak malu nya..... kitaorang patah balik rumah prof huwaaaa kau bayangkan padahal dah babai prof dah tadi, air dah habis teguk secawan pun, budak laki pun dah balik agak agak nya dah terlentang dalam kereta. Datang lah aku muka jetjet innocent je "Assalamualaikum....." (menangis) Aku dah macam taktahu nak sorok muka dekat mana. Sekali keluar bibik tanya "Nak apa dik, tertinggal cermin mata ya?" "IYA BIK TERIMA KASIH YA ALLAH" 

Paling tak boleh blah pembantu rumah tu pulangkan sekali tisu si umar, yang ditinggalkan. Aku speechless, nak amik ke tak. Kenapa dia ingat ni pun aku punya? Memalukan.


Monday, December 8, 2014

Grown up


Rumah kosong, like kosong gila hm selalu nya aku yang mengosongkan rumah (duduk kolej) tapi sekarang aku yang dikosongkan (kena tinggal). Alhamdulillah ibu ayah along & co. pergi umrah tapi yang sadis nya aku kena tinggal /mata ke lantai/

Aku tanya ayah kenapa taknak bawak, ayah kata dulu kecik dah pernah bawak but I was 5 years young at that moment and I remember nothing except katil hotel yg febles nak mati sebab boleh lipat jadi sofa, ayah dukung aku sebab nak bagi aku pegang kaabah and kereta mainan yang ibu belikan sebab aku menangis sepanjang hari. Wow boleh tahan annoying aku masa kecik wakaka. Oh tak lupa eeka sesat sebab masuk bas lain padan muka kalau tak jadi lah kau anak arab celup

Lepastu ayah cakap "nanti pergi lah dengan suami" lepastu uda tanya "HABISTU KALAU TAK KAHWIN MACAM MANA" hahah sedih nya statement. So sekarang aku duduk dengan Eeka, esok ikut pergi UM wakaka and aku ditugaskan oleh ibu untuk menjaga kebajikan si pokok pokok dekat lawn. Pokok yang dirisaukan adoi tapi aku rasa aku lagi risau sebab semalam aku mimpi pokok ibu semua layu dah mati (gulp)

Sebab aku ni pro gila bab bab stay up sorang masa midnight, aku pun jet jet berani lah kononnya boleh stay semalam dua sorang dekat rumah. Tiba-tiba seram pulak luls tapi takpa semalam tengok bola jiran sebelah menjerit aku boleh dengar, kalau aku menjerit pun mesti Mak Ani dengar ye dok aku guna suara vokal dari perut 

Besar dah syaheera. Aku perasan yang aku dah besar, bila ibu ayah nak pergi aku tak menangis. Bergenang sikit lah mata (eceh) Tak macam masa aku darjah 3, ibu ayah nak pergi aku menangis macam mati suami kalah berperang. Aku menangis cakap dekat ibu "ibu jangan lah pergi" lepas solat maghrib hahah innocent nya ya tuhan. Semua orang bersengkang mata pujuk aku dulu luls. Maybe sekarang to be away from family maximum 2 or 3 weeks not a big deal anymore 

And orang-orang yang duk memujuk aku bila ibu ayah pergi masa darjah 3, semua pergi umrah sekali dengan ayah kali ni luls. Masa tu baru perasan ok masa dah berubah. Daripada ramai nak memujuk sampai sekarang takda sapa nak pujuk hahah daripada ayah pergi berdua sampai ayah bawak ramai-ramai orang. 




Tapi satu benda je yang aku dah lama perasan, and buat aku rasa time tak pernah berjalan. Daripada kecik sampai lah sekarang, everytime aku salam pak ngah mesti pak ngah cium pipi aku. Pakngah tak buat pulak macam tu dekat angah dengan uda. Idk pak ngah ingat aku kecik lagi kot hahah but i dont mind tho, pakcik sendiri pun apa ada hal. Pak ngah pun selalu call aku just to say congrats on blahblah you did great blahblah belajar rajin rajin blahblah, so conclusion nya i feel the love and i hope time will not change the love xo


Some parents don't want their children to grow up. if and only if they can freeze the time,



Monday, December 1, 2014

Sem break deal



1.57 AM and still in front of the laptop yes, lepas tengok drama korea luls apa lagi yang aku boleh buat ye dok, terlalu awal untuk start fikir IA assignments and stop reminding me about IA now its freaking HO-LI-DAY 
HO
LI
DAY

(lepastu nanti last week holiday menyesal apesal tak fikir dari awal dik, kau patut menyesal sekarang)

I need 5 days after sem break to actually post a sem-break-post on blog because I'm done with qadak tidur, charging energy dan sewaktu dengannya. Tbh sem 1 was hard, tapi nak difikirkan dia makin susah each sem tu yang aku sakit jantung malas nak fikir. Aku duk terfikir balik kenapa sebenarnya aku apply kmb lol tapi bila aku nak mengadu dengan orang lain, dieorang pun cakap asasi susah so yeah life is fair because it is hard to everybody ye dok? Heh

Two weeks exam was hard too (hek eleh kau semua nak susah) sampai to the extent aku susah nak menghafal sampai aku terfikir ni balasan Allah sebab aku taat sangat depan laptop tengok lelaki korea tak habis habis masa cuti SPM (cries) Oh yes, semalam aku mimpi result. Ha tu lagi satu yang macam tak guna sikit; mimpi result masa cuti. 




I messed up a bit during exam. Dia macam otak cakap lain, tangan buat lain. Faham tak aku buat soalan structure econs semua, bapak gelabah kuasa sejuta aku menjawab and then lepas habis exam terus lunch dekat roti canai ali lepastu masa dah nak makan baru aku tahu yang soalan structure econs sepatutnya pilih satu je? Tu nasib baik aku tahu masa dekat cafe kalau dalam bilik dah lama aku pergi dekat dinding hantukkan kepala (facepalm)


M14E



(walaupun aku dah iron tudung biru tapi sebab last minute "everybody wear purple tomorrow", aku sacrificekan tudung biru aku dan pakai tudung purple paddlepop ftw)


And chemistry masa cikgu cakap "30 minutes left", aku baru soalan 16 ?!? OUT OF 40 OK BRO 40 aku macam "omg brain think faster pls, 30 minutes left kot bro" And almost semua paper, aku detect kesalahan bila cikgu cakap stop writing. Dia macam kepala otak aku function properly at the moment cikgu suruh stop. Banyak sangat syaiton nirrajim aku rasa ni astgafirullah (facepalm)

Lepastu aku call ayah, mengadu potpetpotpet pastu ayah cakap tu sebab tak cukup tidur. Aku macam tak faham apa signifikan nya tak cukup tidur dengan tak nampak soalan pastu kena sembur dengan ayah "sebab tak cukup tidur lah otak tu dah tak betul" ..... (cry a river)


Nvm forget the exam, roommate aku punya sleeping habit bila penat level 397620 adalah salah satu benda yang paling menakutkan. Najihah jenis yang tidur awal, tapi mata aku ni pulak function tengah malam so aku stay up sebab aku study better at that moment ( a big no for wake up early, fail sejak azali) Dia selalu buat hal bila dia penat gila kot entah apa dia buat sampai penat sangat, berkebun agaknya

Satu malam tu, aku nak tidur dah. Lampu dah tutup, bunyi kipas je aku tinggal sebab aku je yang tak tidur lagi. Sekali najihah berbunyi "Dengar tak..?", aku balas ah dengar apa sebab aku tak dengar apa apa, tapi aku suluh dekat muka dia, dia tengah tidur. Lepastu dia gelak............. aku macam ek eh budak ni nak melawak dengan aku pulak pastu aku dah cuak nak mampus maka aku tidur dalam ketakutan. Rupa-rupa nya dia tak sedar pun, bila aku tanya esok paginya.

Aku ingat benda macam ni terjadi malam je. Tapi pagi pun sama jugak. Satu hari tu, exam english habis awal. Soalan english ada pasal text Fatty Fatima. Sekali balik exam, dia tidur and aku study sebelah dia. Tiba tiba dia bangun tidur tanya aku, "email awak ada fatty bambam eh?" Aku macam "..... hah sorry? Ape doh budak ni" Konklusinya, aku ada lagi 3 sem nak melayan sleeping habit budak ni. Gambate syadin you can do it



The last paper was Pendidikan Islam luls, cerita dia sekarang aku bukak question paper je aku taktahu soalan 1-3 haahaha adoi. Lepas habis exam, terus aku amik gambar banyak banyak luls. Petang evening walk with them, and the fun part was "Weh macam mana aku kenal kau eh" Aku sumpah tak ingat the first moment aku kenal iman and mina luls, ppl keep asking "korang sama sekolah ke, kenapa korang rapat" when i dont even remember macam mana aku kenal dehek




The next day, morning walk with the (other) others. And we kept on talking about our classmates. Whats good and whats bad. What change throughout the semester, and the most important is the only thing remain the same (probably) is the four of us. The hard thing to deal with diena, dia cakap guna I-you, not only to the girls but boys too. Aku ni pulak memang jenis paling tak boleh I-you tapi sayang kawan punya pasal lidah aku dah reti ber I-you sekarang ok uolls (flip hair)


Glad that semester 1 already ended,


AND I HAVE 7 KOREAN DRAMAS TO WATCH, TONNES OF MOVIE, 2 IDEAS OF INTERNAL ASSIGNMENT AND 1 IDEA OF MATH EXPLORATION AND I'M PRACTICALLY DOOMED (VIRTUALLY THE MOST SINCERE SMILE EVER)


I'm going to live my life to the fullest, just in this one month luls.




Saturday, November 22, 2014

peek post


This bunch of kids who laugh at my jokes even it is as hambar as hell

Currently in front of the laptop, ajet ajet buat question bank math tapi dia macam dah ke laut sikit dan akhirnya ke google dan akhirnya ke sini dan akhirnya "Kita tutup dulu question bank ok, save battery laptop"

Second week of exam, taktahu lah nak cakap macam mana exam. Exam last week keluar soalan apa pun aku taknak ingat luls. Rasa macam nak jual buku reference ni tapi lupa pulak next semester guna lagi kikiii. Aku dah buat to-do-list for sem break. Hati ni macam kembang kempis je tahan kesabaran tengok semua upload gambar tengah cuti cisss, kau tunggu nanti (stare) 

Sorry, ibu ayah dah sampai (evil laugh) #anakbongsu #favourite


Semester one is going to end in 5 more days!!!


FIVE MORE DAYSSSS

Saturday, November 1, 2014

Counting days

Aku stress, kucing kmb semakin mengganas. Sampai aku nak buang sampah pun takut, nak keluar bilik pun takut. Kadang-kadang kalau makan pastu terlanggar kaki kawan pun boleh menjerit sebab ingatkan terpegang kucing.

Dia ada dua possibility je, aku ni obvious sangat muka takut kucing sampai kucing tu mempermainkan perasaan aku, or aku bau sehanyir ikan di laut (cry).

Last week pergi rumah kebajikan rose again, kiteorang gardening tapi aku taktahu lah entah hidup ke tak pokok tu hahah ye lah semua macam takda basic langsung gardening so aku tak jamin 99% segala pokok tu hidup lagi after another 2 weeks aku datang. Tak tahu lah creative ke buta bidang pertanian tapi kiteorang tanam pasu instead of tanam pokok hahah menangis nenek nenek tu tengok

Tapi bukan tu yang aku nak cerita sebenarnya. Kiteorang terbahagi 3 group; gardening, memasak and morning walk with nenek. Aku taktahu kenapa tapi muka aku direject paling awal untuk bahagian memasak and diletak mentah-mentah dalam group gardening. Mesti dieorang menyesal sebab kalau letak aku group masak, meehun sup tu aku boleh buat magic tukar jadi mee bandung kot! Hek eleh celah gigi je

Tapi sebab aku masuk gardening, kiteorang ni memang empat-empat main redah je. Ye lah sampai bukan tanam pokok tapi tanam pasu. Mudah-mudahan kalau disiram pasu tu, esoknya pasu makin besar or pasu tu yang keluar bunga ke who knows (flip hair) Tapi we were more attracted to pokok mangga dekat corner lawn tu, dah lama aku tenung sejak kali pertama aku datang sini tudiaaa

Sedar-sedar je, kiteorang berempat dah ada bawah pokok mangga instead of gardening. Aku pandang dieorang, dieorang pandang balik with the same thought in the mind. Mangga yang paling kuning. Kiteorang pun "wuish apa lagi amik amik" "eh boleh ke" "kuning tu sayang tak makan"



Tiba-tiba, diena dengan cangkul tanam pasu tu dia baling, PAP! Buah mangga jatuh atas tanah. Semua menjerit "DienaAAAAA!!" "KATA SURUH AMIK!" "main main je lah!!" "Takpa takpa cakap je memang dah jatuh" Pastu kiteorang jumpa the assistant yang mmg tak faham BM and tanya dengan muka paling selenga sekali "We found this. So... can we eat?" Lepastu assistant bagi wakaka pastu rasa tak cukup sebab mangga satu ketul, yang makan 4 orang. So kiteorang pergi dekat pokok balik .....

and cabut lagi 3 mangga dengan selamba badaknya. And daripada kononnya terjumpa, dah jadi kantoi kiteorang cabut sebab assistant tu kembang kempis tahan gelak tengok kiteorang (facepalm)

And dari isnin jugak lah aku macam ternampak poster bentuk gambar darah dekat board, tapi aku buat buat tak nampak. And tak nak tengok pun. Sekali lepas balik daripada rumah Rose, diena ajak aku pergi derma darah (speechless) Masalahnya aku memang memang memang tak boleh jarum, kecik ke besar ke memang tak boleh. Tapi diena keep on "Ala syadin jom lah jom lah last ok next year tak buat dah jommm" Dia ingat aku nak ikut pujuk rayu dia.........

Tapi sedar-sedar aku dah atas kerusi donor. Dah lah darah aku ada problem apa tah blood cloat so kena cucuk dua kali sebab first time belah kanan tak jadi, kena pulak belah kiri! Tambah pulak aku terpandang jarum masa tu pergh besar gila, aku taktahu lah dia cucuk jarum ke cucuk screwdriver dalam tangan aku ni. Tapi sebab dia inject bius so aku tak rasa apa dah luls. Anyway, great first experience..... thanks to Diena (stare)


 


new achievement unlock
 

Love from estrella to alacris


 
Remember those days when you slept with books, class packed with jadual anjal there's no such thing as class but the whole batch study in one hall, different groups for every subject, went to empty quiet plus creepy block C and last minute revision is more important than seeing ghost? A year already passed!!!
 
Those days when you realize the power of friendship. Almost two years, kenal Maryam macam kenal muka je tapi sebab jadual anjal belajar dalam hall lah aku rapat dengan minah ni, tup tup amik kau belajar tempat sama and she's one of the reasons kmb is not that bad (kot). The phase when someone-I-know change to someone-I-need (menangis si yam camni luls)
 
 
Because last year Elantra compile some videos to motivate us, so in return we did the same thing for alacris, and hoping this so-called-new tradition to continue until idk which batch but the longest the better luls
 

 
Credits to Fir the one who compile
 
 
This video supposed to be for alacris but then I'm the one who kept rewatching it luls, semua dah besar weh can you imagine just one year but it feels like yearSSSS. Yang aku tak puas hati kat palam pak ramai, dekat kmb 5 ketul je hm takpa at least adaa I know right!!
 
 
I don't think any of alacris would read this, takkan tak belajar hahah, can be reminder to myself too, kalau tiba-tiba terfikir malas nak belajar ke dah give up ke dah redha level 82630 w/o usaha ke, ingat mak ayah kita tak pernah malas nak besarkan kita and tak pernah give up sampai terfikir "kalau anak aku hidup bagus, tak hidup pun takpa"
 
 
 
study with the thought of 7 months of freedom 
 
 
 
klcc night view will be forever my fav
 
 
 
All the best spm candies!
 
 
 
 
(if you spot in 1st pic there's ppl lying on the floor between the book shelves in library)

Saturday, October 25, 2014

Syaheera Darwin; "biology evolve to bye-ology"


Too much thing happened in a day, in a week, in a month!! Tapi yang penting, aku baru 2 kali tak balik rumah on weekend semenjak sambung belajar kahkah dia macam after effect masuk asrama dulu boleh balik sebulan sekali kan so macam "aku tak kira, aku nak balik jugak minggu ni" sebab kalau tak balik, lagi lah si kolej ala ala sekolah tu jadi 100% sekolah. 

Dah seminggu aku dalam phase download semua favourite song dalam high school musical dan melalak dari bangun pagi bersiap nak pergi class sampai ke dah nak tidur. Bila aku stress, memang aku paling kesian dekat jiran taulan satu wing, sebab aku dah serlahkan bakat vokal aku high note level mariah carey junior yang tak ingat dunia. Najihah selalu tanya kenapa aku tak masuk MPAC (sort of club drama) /smirks/

Mode psycho #1 : Upcoming monday test chem.

Class kan dia bahagi ikut course like medic, architect, engine, assorted etc. Tapi bukan tu yang aku nak cerita sebenarnya. One night, masa tengah stayback library (stayback kau, hm lagi lah macam sekolah 2.0) classmate aku yang laki sekor ni menyelit lah dekat meja perempuan kelas lain luls dia  ni memang lah terlebih mesra alam kalau bab bab perempuan ni . Kalau boleh aku nak pergi kelas bawak onion spray or wtv, pantang nampak perempuan. 

Lepas budak perempuan tu dah balik, barulah dia datang meja classmate dia ni pastu tanya aku "Weh kenapa budak perempuan sini kalau cantik je budak engineering? Cuba kau tengok class medic macam kelas kita, muka macam kau macam blahblah"

/flips all table in the library, but sadly its all just imagination/

Mode psycho #2: two econs quiz in two consecutive week. 

Pergh wa punya sentap tu macam dah terfikir bil hospital budak laki ni, agak agak kalau flying kick admit ward sebulan ni aku kena tanggung berapa ribu hm. Tapi sbb elaun mara pun tak masuk lagi, aku cuba untuk rationalize kan kepala otak aku yang dah makin tingtong sejak dua menjak ni.

Cerita dia sekarang, budak laki kelas aku ni tak tahu. Sejak kita keluar bukak puasa dekat alamanda tu semua budak perempuan dah terfikir dan buat conclusion; a big no to budak medic (our classmate act luls budak kelas lain no hard feeling) "hish korang nak kahwin amik budak engineering ke apa apa lah jangan amik budak medic" 

Tapi hek eleh kiteorang senyap je kot nak menjaga hati punya pasal, sekali hambek kau depan aku dia cakap (asah parang)

Mode psycho #3: finals in 23 days, paling busuk pun group whatsapp class dah countdown 

Aku hanya mampu balas dengan hati paling jujur dan ikhlas, "Sebenarnya, dari first day kita kumpul satu class aku dah lemah semangat nak belajar lepas tengok muka korang"



Memang patut pun lah, aku takleh nak describe betapa makin selekeh nya aku berbanding dulu yang memang dah selekeh pun. Padahal dulu dekat sekolah takda lelaki pun, tapi behave lah jugak (Pssst sebab kalau tak gosok tudung cik wan tegur luls) tapi dekat sini cik wan takda, ibu takda setakat ada najihah je yang menghalalkan semua baju yang aku pakai walaupun colour block level 2873629 pun ok bagi dia, apa ada hal ye dok


My motto is "Live to sleep" but you see what happened right now, so what is life