Saturday, February 7, 2015

Naj's birthday in kmb



To be honest, aku taktahu nak celebrate bday Najihah ni macam mana. Kang kalau setakat bagi hadiah macam hambar sangat je aku rasa. Lagipun minah sekor ni tak pernah duduk asrama so ni first time dia celebrate birthday dia jauh dari rumah, sedih sangat kalau tak buat apa apa tp problem nya aku serious tak tahu nak buat apa -___-" 

Cerita dia sekarang, najihah ni banyak sangat allergic dia. Paling takleh blah kadang-kadang dia taktahu dia allergic apa. Lagi lah aku takut nak prank simbah guna air apa-apa kang tak pasal pasal allergic attack. Tu takpa lagi, dia ni ada athma pastu boleh pulak tak jumpa inhaler aiyo ni tetiba aku buat surprise terkejut pastu lari ke athma pulak ni mana aku nak support, nak buat cpr pun tak lepas dik luls tak dapat aku bayangkan wakaka


So two days before going back to kmb, aku dah pergi beli balloons and whatnot. Malam before birthday dia kebetulan ada meeting yang dia kena pergi, lagi smooth lah perancangan aku herher. 50 pcs balloons aku tiup dekat bilik maryam, kembang kempis hidung meniup. Tu tak kira yang meletup tepi telinga aku, belon melompat keluar masa tengah tiup peh boleh sakit jantung, mental dah fizikal.

Dah tiup tu banyak pulak nak transfer belon drpd bilik maryam ke bilik aku. Bilik maryam floor atas, aku floor bawah. Rasa macam nak hantuk kepala dekat dinding jugak, apahal tak tiup kat bilik aku je kan senang takyah nak transfer. Tapi bajet semua masalah boleh settle "weh takpa aku amik bakul dobi aku jap", sekali aku masukkan muat 3 belon je dalam bakul dobi aku (facepalm)

Sekali maryam dah tak tahan, dia bawak keluar selimut dia and masukkan belon dalam selimut. Alaaah macam gaya santa claus bawak hadiah, haaa sebijik sangat cuma tak pakai baju tidur warna merah je. Boleh pulak masa on the way nak pergi bilik aku, belon terkeluar dari selimut lah pastu meletup tengah jalan lah. 


Selalu bilik aku bukak kipas speed 5, tapi sejak ada belon belambak ni kena bukak kipas max 2 je kalau tak semua belon terbang melayang peh boleh bayangkan tak, dah lah dekat kebun kelapa sawit punya bahang tu pastu speed kipas 2 je rasa dia macam sama je laju dgn orang sebelah tiup angin dekat kau. Amina dah tak tahan dia pergi call najihah "weh kau kat mana, lama lagi ke"

Aku rasa macam nak je tarik rambut mina sambil buat muka "apahal kau call dia, obvious lah gilaaaaa" and as expected najihah takut sangat nak masuk bilik sampai dia spend about 30 minutes duduk dekat buai depan bilik. Last-last agak dia macam dah level pasrah je, dia masuk bilik and 


happy birthday (grinned)

hok aloh reaction macam menang award oscar ke grammy awards ke taknak kalah gitu

Pendekkan cerita, dia ni buruk sangka memang prejudis tahap tak ingat dunia ah. Dia ingat aku ni jahat sangat (tak nampak ke betapa suci nya muka aku, bazir satu sem duduk sebilik), dia ingat aku nak prank yang jahat jahat gitu. Sekali aku buat yang sweet (dalam hati ada taman) (taman ke kebun). 



(hah rembat semua towel aku, tudung aku, pin aku sebab nak amik gambar)

It looked like fun isn't it but want to know the reality? For the whole week i guess, aku tidur dengan speed kipas max 3, dengan keadaan yang tawakal gila belon nak meletop tengah malam or pagi buta masa aku tidur pun lantak lah (nasib baik aku tidur memang tidur mati), dengan tidur pastu tetiba rasa ada benda dekat kaki and gelabah ingat hantu padahal belon rupanya, and the most horrible bila bangun pagi nak mandi tapi takleh nak bukak pintu sebab banyak sangat belon and all the balloons want to escape from the room at the moment i opened the door yeah happily ever after

On the next day, aku dah mix and match kan baju najihah untuk dia pakai kelas esok. Baju lain, kain lain, handsock lain untuk kiri-kanan tapi yang tak aci dia pilih colour tudung dia sendiri. Baru aku nak buat colourblock gitu spoil betul. And it was embarassing to walk with her (straight faced) and bila orang tanya "apesal pakai macam ni", the only thing i can do was put a clueless face and join to ask her sympathetically "kesian kan, kenapa ni" 


lagi better kalau dia pakai tudung colour kuning kan




 

And aku whatsapp few ppl, ajak datang bilik malam ni kita celebrate maggi party dekat bilik malam ni. Maggi aku belanja (dah tu je mampu) (elaun mara tak banyak dik, kena faham luls) plus mak najihah bawak cake secret recipe her her her. Amina tolong buatkan maggi and honestly, im a better cooker than mina so cant you imagine how bad she would be hahahaha jk mina no hard feeling. 

Najihah still assume birthday dia tahun ni sweet gitu, har har big no-no not in million years (evil) Aku dah pesan dekat yang lain, kalau makan maggi tu jangan habiskan kuah kari dia. Sebab aku nak simbah dekat kepala najihah hahahha maggi ni macam makanan asasi dia so takkan lah allergic pulak ye dok? Aku tuang kuah kari masa dia makan dalam bilik (after make sure position dia makan jauh daripada katil aku) and dia terus menjerit "pedihhhh pedihhh" cuak gila aku serious ah

Tapi lepas dia stop cakap pedih aku sambung tuang wakakaka sorry not sorry luls. Paling tak guna, aku terlalu eager tuang kuah maggi sampai aku tak perasan dia pakai baju colour putih. Maka bertambah lah corak abstrak atas baju dia (colour kuah maggi tak hilang do)






and this is me with my buatlah-apa-yang-kau-nak-buat-malas-nak-layan face 



happy birthday chingu yah


Sunday, February 1, 2015

hang in there

Cat freak is on my forehead rn, not because i freak out as in excited to see the cat but the other way round. I have two situation of freak out; 1- in a good way (sumpah tak gerak langsung, kepala statik gila) or 2- automatic freak out, yelling and run away 

It is okay to deal both situation with another friend yang boleh shooosh kan kucing but then there's me and my tak-takut-kucing-cuma-geli-je roommate, Najihah. Last year, last exam paper kot taktahu lah kenapa tapi si Latip (nama kucing) ingat bag aku comfy sangat kot, ala ala toto dekat rumah atok gitu, dia duk bertenggek atas bag aku. 

Last night, supper roti canai dengan Najihah potpetpotpet pastu Latip datang lagi!! Latip you love me ke latip oiiiii, love is in the air i can feel that you love meh tiptip (!!!) "Najihah cepat alihkan diaaa" "Dia pandang kita!!" "Taklah dia pandang sini" Both freak out yang freak out gila, dia macam either Latip or my precious roti canai yang perlu diselamatkan

We have no choice, but to ask help for another year 1 student that we barely know to shoosh the cat, i'm so so sorry dear latip for your another heart breaking rejection.


Lets just be long-distance friend, latip, Sorry, you are being friend-zoned 

Har har har poor yah

Monday, January 19, 2015

mereput


second week feels like second year

Aku rasa blog ni akan jadi tempat aku merepek and merungut dalam masa setahun lebih, bear with me.

kepala otak aku ni sekarang kalau kita ibaratkan dia mcm pH level ni dah mcm tahap acidic sangat ni. Dengan wifi yes 4G yang duk kelip kelip which means line tak stable, apa tah duk kelip kelip ingat dia apa twinkle twinkle little star ke. Terbako hati tengok dia berkelip tapi bila aku start nak belajar dia stable pulak, syaiton nirrajim betul perangai buruk dia ni tak fokus.

Tu tak kira bila blackout masa dalam toilet hahahah adoi rasa macam nak ke mana mana sambil bawak torchlight dekat dalam pocket. Tapi takut kang suluh pintu keluar benda lain je ni kang (hihiiiiii)

Nak dengar satu cerita sedih tak, dengar lah jeritan batinku (muntah brb) last weekend balik rumah nak search pasal research question, tak faham aku apesal lah IB ni banyak sangat RQ dia nak. Kalau lah ilham idea tu boleh datang sesenang aku mengunyah makanan takpa jugak. Ni nak dapat ilham daripada mimpi pun mcm impossible sbb aku ni jenis bangun pagi tak igt semalam mimpi apa

Pastu mcm dah dapat idea, propose dekat cikgu.............. kena reject (cries not a river but the whole pacific ocean can you imagine) peh the pain of being rejected ni haih beginikah sakit kena reject lepas mintak kahwin (apakah) Cari idea macam tunggu surat cinta, tapi kena reject tu mcm less than 3 minutes (uyin tanya yeke 3 minutes ke 3 saat kuanghajo)

Stress nyaaaa. Tetiba rindu pulak experiment dulu dulu tanam taugeh dalam kotak ada lubang, tiap tiap hari waktu rehat pergi lab nak check keluar tak taugeh tu lalu lubang luls. Sekarang ni taugeh ke mana RQ ke mana. Muka aku yg macam sayur sekarang.



Rabbi yassir walla tu'assir.


Monday, January 12, 2015

hello sem two

So another sem to go through, 3 sem in total. either it would pure torture or enjoyable or "enjoyable". Note that "" sign existed between the enjoyable part. Currently on the bed, tak boleh tidur as the power supply suka nak aucak aucak kejap on and in another minute off and on back.

Kmb with new face from outside but still same from inside. Precision of language pls syadin (acah acah baru tgk movie the giver luls baca lah that novel and watch the movie it's great!) anyway a big yay sebab lampu bilik dah tukar baru and pintu tandas dah tukar baru (?) But still the power supply dengan paip shower are more important k, asal tak repair ke :( Ok bersyukur dik pelangkung kang (mudah mudahan guwe tak digigit nyamuk ya malam ini)

Mood sekarang tak happy tapi tak sedih. Nak rumah tapi bukan level homesick. Rasa mcm takda kawan tapi ramai je kawan. Rasa mcm tak bersyukur tapi dah bersyukur. Rasa macam menyesal tapi tak menyesal pun. Rasa macam perangai aku ni kena tampo je baru tahu tapi aku ada taekwondo tali kuning (hek eleh kuning ja pun) so takleh tampo sesenang anak tajuddin ni kang aku bukak langkah mampuih hang

Ayah tak hantar pergi kmb pagi tadi tapi ibu dah hantar. Some memory loss, aku tak igt last sem set alarm wake up pukul berapa, breakfast pukul berapa, habis class pukul berapa and all daily routine. 

All is well syadin get a grip!

Saturday, January 3, 2015

Say hello


Happy (belated that is almost expired) new year heheh


Tahun last ni umur aku nak ada nombor 1 dekat depan peh hibaaaAAA! (acah line daripada movie terbaik dari langit pui) Melainkan umur aku panjang sampai 100 ke mana tahu insyaAllah hm umur 18 pun power mata rabun dah naik, agaknya umur macam tu nampak monyet pun ingat orang, nauzubillah 

2014 had been a sad year for most ppl but it was beyond ok for me herher. Yelah it was a (very) sad year for the whole Malaysia, sebab satu kapal terbang hilang pastu satu lagi kena tembak pastu chong wei punya doping test (hek eleh kau igt aku tak tahu sukan sukan ni nampak je lembik) pastu bola lawan thailand kalah (saja nak tunjuk tahu sukan ler tu) pastu banjir teruk gila sampai extend cuti seminggu beb seminggu ok 

But again for me it was greaaaaaaat kot to be honest sebab spm was over and i'm a school leaver (ignore the part im literally being a school kid again in kmb sobs) and spm break was SEVEN MONTHS KOT mana lagi nak cari cuti 7 bulan kang cuti bersalin pun 3 bulan je dik pastu start the year with europe trip holiday (dream trip guwe tu) pastu tak kena plkn, angah's new baby is a bless and result spm was actually the main event of the year because it was beyond expectation gila nak mati and got mara (sub main) 

a step closer to become a dentist (after the fact that last year aku bagitahu aisyah rasa macam nak jadi surirumah) And aku dapat sambung study dekat tempat yang dekat dengan rumah and boleh balik every weekend, free from homesick was a great deal kot and last month result keluar and it was better than expected alhamdulillah hihihiiiiii (annoying nya gelak hihi tu it was actually better sebab i expected low points sobs told ya many time messed up during the sem exam) and the last one; cuti sem extend seminggu.

since there is 5 in 2015 (5 is actually my lucky number yang tak berapa nak lucky but being forced to be lucky) lets hope for the best. Eeka tanya apa azam aku, geli pulak mendengar tapi aku jawab "semoga dapat melayan korea dengan konsisten  walaupun banyak cabaran dan dugaan kerja" hm prangai macam ni taktahu nak bakar ke nak panggang salai 



salam  maulidur rasul :)

cau cin chow

Monday, December 29, 2014

Escape


Ok wa bagi 5 markah bonus utk gambar intro kuikui

Cuti ni nak berjalan pun tak boleh, ibu ayah banyak beno jemputan wedding sana sini. Semua nak mengkahwin kan anak, tapi anak ibu ayah bila lagi (eh) (oopps herher) Kalau boleh nya semua rumah nak disinggah, dapat pulak anak macam aku ni ha pergi rumah siapa pun tak kenal main redah je. Nak holiday gitu tapi Eeka pulak tengah study week adomak study nya entah ke mana, adik harapan negara ni jugak yang kena teman stay up (senyum bangga)

Bila aku duk memujuk jom lah jalan jom lah jalan, ayah kata "Eera book lah weekend ni" amboi besar dah kita ni nak book sendiri, kalau ayah bagi credit card sorg sekeping takpa jugak ye dok. Ni kad atm dengan credit card pun tak reti beza, nak suruh kita book hotel sendiri alhamdulillah ku panjatkan doa kepadaMu wakaka. 

Lagi satu tak boleh blah, macam macam lah benda yang tak boleh. Ajak pergi pantai kata musim tengkujuh. Ajak pergi air terjun kata kencing tikus. Ajak pergi naik flight kata "wuish tak takut ke nak naik flight (senyum ada makna)" Hm apa kata kita camping atas jalan tar depan rumah je lah macam tu nak (sarcasm is a beauty gitu) Tapi lepas ayah bawak shopping terus simpan sarcasm tu di dalam hati di folder sayang ayah xo


Overly-attached cuya

So aku book je lah hotel dekat melaka ni Bayou Lagoon, lagipun Aisyah dah pergi sini lepas aku dengar dia ni potpet (aku lah pendengar setia, suami dia pun aku bet kalah dengan aku) dia kata hotel ni ok. Lagipun rumah angah pun dekat melaka and bangi-melaka tak jauh mana kot walaupun aku sempat tidur sepanjang perjalanan wakaka. 

The main attraction hotel ni ada is dia punya waterpark. Tapi petang tu hujan pulak, ye lah musim hujan lebat ni. Paling best bila hujan pun nak acah acah, kejap hujan kejap tak. Si Qaseh dah menangis dah ni nak swimming (walaupun tak reti swimming, acah rendam badan je) pastu hujan pastu stop balik ready tukar baju and turun.......... dan hujan kembali yesza. 


Ibu pulak masa lauk ala ala hari raya gitu, nasi impit kuah lodeh dan seangkatan kuah plus roti jalan combo kari (wah ada combo macam restaurant cik ida) , ye lah anak semua nak makan. Tapi malangnya perut anak cucu ibu ni seperti buaya bila tengah malam. Along pun nak keluar malam buta, maka sekor sekor turut tumpang sekaki and ikut bersama herher

Along bawak pusing pusing Melaka, ye hanya berdasarkan waze tu yang aku ragu ragu ni jumpa ke tak jalan balik. Tak pasal pasal malam ni aku tidur dalam kereta. Tapi sebab melaka pun tak besar mana wakaka. Paling best bila dapat tumpang sekaki semua permintaan qaseh. Qaseh nak naik beca malam tu hahahaha ada beca frozen katanya

Ye nak, mak tahu dah nak 2015 tapi mak ni sekali pun tak pernah naik beca sepanjang hayat. Jakun tu dah try nak cover dah tapi tak berjaya. Qaseh pilih beca frozen, aku pulak kembang kempis hidung tahan malu naik beca hello kitty hahahahahahahha stop it (timbus muka) Aku kesian sebenarnya, sebab yang bawak beca ni keding larat ke nak mengayuh keberatan Eeka dan keringanan aku (?) 


Pakcik beca buat lawak hambar pulak tu "Adik dah naik beca tutup pintu" aku macam hah, ada pintu ke pastu boleh pakcik beca sebelah gelak "tu ada, pintu imaginasi" (facepalm times 10). Aku pun rasa bersalah kalau tak get along dengan lawak hambar pakcik(s) beca so aku pun buat buat tutup pintu (imaginasi?) beca. Beca Qaseh pasang lagu frozen kuat gila, sampai aku beca belakang yang gelak tahan malu. Along agaknya mesti tak sabar nak turun luls


Ni tambah lagi sorang agaknya tayar terus pancit

Balik dah pukul 1 pagi herher lepas along belanja supper. Sebab tidur lambat, bangun pun boleh tahan lambat. Ye ye je qaseh kata dia nak bangun awal sebab waterpark bukak pukul 9 tapi 9.30 baru bgn apa cerita hiks. The waterpark was ok, not that bad tapi maybe sbb too crowded, dia open to public jugak bukan org hotel je. 



As you can see, qaseh ada pelampung caterpillar ni. Panjang dia masyaAllah, nak bawak turun waterpark pun dah satu kerja yang malu. Masuk lift ada sorang makcik tegur "Amboi pelampung dia je dah setengah kolam" hahahaha ye makcik, taktahu jenuh nak pam pelampung ni. 10 kali ganda lama drpd nak pam tayar basikal, inikan kalau nak tiup guna mulut agaknya 100 kali ganda.

Dia ada 2 main slide untuk orang yang besar macam aku ni, slide dia laju nak mati. Or aku je yang tak boleh nak handle kelajuan slide. Aku stress setiap kali nak turun slide tu, 10 kali naik 10 kali jugak aku tenggelam. Ingatkan nak bukak mata, tapi bila dah turun slide tu adomak mata automatik tutup gitu, tak sempat nak bukak dah sampai bawah. 



Aku pulak mandi pakai tudung bawal, hm stress nya hanya Allah yang tahu. Muka ni dah mcm baru bergaduh dalam hujan gitu. Lepastu ada lagi satu slide, slide biru. Aku naik slide ni paling last sebab aku bagi uda dengan faeiz jalan dulu (im forever be a gentlewoman at a very critical time ya know) aku tgk slow gila dieorang slide esp faeiz dah macam stuck takleh nak turun luls

So aku pun mcm muka ni-playground-aku-je turun slide dengan tolak sekuat hati....... pastu aku slide laju gila bapak sampai aku terkejut and tahan dengan tangan nak slow kan pun fail. Dah lah slide dia yang half open so bila part corner mcm nak tercampak keluar slide, and aku teringat si faeiz yang stuck dekat slide so aku terus jerit FAEIZ DAH SAMPAI BELUM?!? ..... and say hello there abg faeiz still stuck there on the slide and berlaku lah pelanggaran yang menyedihkan (facepalm)


Aku taktahu nak guna teori fizik mana. Either aku terlalu ringan so kurang friction (?) or aku terlalu berat and terlebih inertia (?), takpalah biar ia menjadi tanda tanya sampai bila-bila wallahualam -_- 



5 markah bonus utk gambar sebagai penutup wow

Thursday, December 18, 2014

Love is in the blood



(dekat depan masjid ni ada lagu negaraku ke herher jk)


I feel proud and loved (wth why?) at the moment I saw this photo luls. 5 brothers and 1 sister, dia macam 5 hero nak protect satu heroin gitu. Lagi perfect kebabom kalau semua waris adan ada (Yes they keep on calling "waris adan", nak rare uolls) The power of love and their protective side are undeniable, omputeh kata darah tu lagi tebal daripada air gitu tapi jangan pi kira pulak guna pembaris. I love you guys xo




Tapi masalahnya, adik beradik aku 3 perempuan 1 laki ni so sapa nak protect sapa ni hm